Foto: Aleksandar Milosavljevic

Rimska internacionalna umetnička scena i apstrakcija ’60-ih do 28.decembra u galeriji SKC

U galeriji Studentskog kulturnog centra, u prisustvu velikog broja posetilaca, sinoć  je otvorena izložba Nove tendencije ’60. Izložbu je otvorio ambasador Republike Italije u Beogradu, NJ.E. Luka Gori koji je u svom obraćanju rekao da je ovom izložbom učinjena velika čast i umetnosti, ali i Italiji i njenoj kulturnoj sceni.

Prisutnima u galeriji su se obratili pre svega, ljubitelji umetnosti: Radovan Jokić –  pomoćnik ministra kulture Republike Srbije za savremeno stvaralaštvo,  prof. Franko Purini (Franco Purini), direktor Naučnog saveta Fondacije Mira Brtka, Frančeska Kalamaro (Francesca Calamaro), zamenica direktora Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Sava Stepanov, stručnjak za stvaralaštvo Mire Brtke i autor teksta u katalogu izložbe.

Za izložbu Nove tendencije ‘60 zaista može da se kaže da je otvorena u prisustvu velikog broja ljudi. Plato ispred Studentskog kulturnog centra vrveo je od posetilaca koji su se dinamično smenjivali i jedva čekali da ponovo vide umetnost Mire Brtke, ali i da se upoznaju sa umetnošću ljudi sa kojima je radila tokom rimskog perioda 1960-ih.

Izložba Nove tendencije ‘60 počinje u samom atrijumu galerije SKC-a, gde su izložene fotografije i skulpture, Omaži, koje je Mira Brtka posvetila svojim saradnicima u Italiji, članovima grupe Illumination. U glavnom izložbenom prostoru, izloženo je više od 30 slika, objekata i skulptura koje na prvi pogled osvajaju svojim koloritom. Svih deset umetnika u ovom periodu svog stvaralaštva bilo je posvećeno apstrakciji, te se na izložbi mogu videti najreprezentativnija umetnička dela ovih autora.  

Izložbu prati bogato ilustrovana publikacija, sa velikim brojem radova svih umetnika.

Izložba traje do 28. decembra, a tokom trajanja biče organizovani razgovori i stručna vođenja. 

Prvo stručno vođenje zakazano je za subotu 23. decembar u 13.00