Ovog jula Sombor postaje epicentar filmske umetnosti

Šesti Somborski filmski festival biće održan od 11. do 14. jula u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor.

Program ovogodišnjeg festivala činiće domaći i filmovi iz regiona koji su u prethodnoj godini izazivali veliko interesovanje publike. Program će biti podeljen u četiri selekcije: Glavni takmičarski program, Selekcija filmova mladih autora, Panorama slovenačkog filma i Kad bi Sombor bio Holivud.

Predfestivalski program biće održan dan pred početak festivala, u sredu, 10. jula projekcijom filma „Imaginary friends“ i izložbom fotografija „Bata u 90 slika“ u Kulturnom centru „Laza Kostić“.

Slogan ovogodišnjeg festivala je „Nije lako kad si mlad“, a selektor programa je Dejan Dabić.

Ksenija Janković, direktorica Kulturnog centra „Laza Kostić” i Somborskog filmskog festivala je povodom novog izdanja rekla:

Prošle godine smo proslavili mali jubilej našeg festivala, a ove godine želimo da nastavimo rast i istovremeno krenemo u novim smerovima. Naš cilj je da ovaj festival, koja je doživeo veliku ekspanziju, vratimo na prvobitnu zamisao, a to je da on postane smotra filmova iz panonskih i podunavskih regija i zamalja. Ovogodišnji prateći sadržaji zavidno će upotpuniti glavni program. Pored razgovora o filmovima koji su postali tradicija festivala, imaćemo priliku da kroz promocije knjiga razotkrijemo i nove književne ideje filmskog izraza. Sve ovo će ukazati na to koliko je Sombor plodna sredina kontinuiranog razvoja filmske umetnosti. Čast mi je što sam predvodnik ovog projekta i sa radošću vas pozivam, zajedno sa svojim saradnicima, da budete deo ovogodišnjeg šestog izdanja Somborskog filmskog festivala”.

Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održati promocije knjiga i radionice. Nakon svečanog zatvaranja festivala i dodele nagrade biće održan koncert filmske muzike u izvedbi glumice Mine Lazarević.

Filmovi i prateći programi će se održavati u prelepim somborskim ambijentima kao što su Atrijum Gradske kuće, Kabare Narodnog pozorišta Sombor, Bašta Des Art, Dvorište Gradskog muzeja Sombor i u Svečana sala Županije.

Ulaz na sve programe Somborskog filmskog festivala je besplatan.