Prvi krik nove epohe u poeziji SUBLIMIZAM dogodio se na manifestacionom skupu književne omladine Bosne i Hercegovin u planinskom izletištu Rujište ponad Mostara sedamdesetih godina XX. stoljeća. Drugi krik oglasio se na skupu književne omladine u Jajcu.godinu dvije kasnije. Jačina krika zamijećena je, ali zbog neprepoznavanja novog, klice nove epohe u sredini u kojoj se to nije moglo očekivati i činjenice da je prvi krik bio mlada i gotovo anonimn figura, nove epohe u poeziji prekriven je plaštom tišine, onda niza ometanja i podapinjanja. Prvu knjigu poezije izdala mu je Književna zajednica „Drugari“ (urednici Šimo Ešić i Ivica Vanja Rorić) u Sarajevu s naslovom „Promicanje“ 1989. godine, a druge dvije knjige ( čije je tiskanje plaćeno ) uništene su u ratu. Otada do danas krik nove epohe obilježen je progonima, podmetanjima, lažima i obmanama, a onda stavljanjem na „crnu listu“u Hrvatskoj. Proces gradiranja nepodobnosti kao da je na ukletim balkanskim prostorima neminovan za sve koji strše uvis svojim stvaralačkim novinama, književnoj kritici i kritičarima gotovo nepoznatim i zato nepriznatim. jer se i najjači književni kritičari ne usuđuju reći nešto više (strah od bruke i sramote) o novpj epohi u poeziji koja im se rađa pred nosom i nezaustavljivo širi.
Krik nove epohe sav sretan našao se na blogu Nova POETIKA reprezentativno među pretežito mladim i mlađim poetesama i poetama koje je iščitao i među njima prepoznao tvorbe koje sublimiranjem pripadaju novoj epohi. Od uredništva bloga zamoljen je da kratko s dvije tri rečenice ( a to je nemoguće) objasni pojam SUBLIMIZAM. Pokušaj je neshvaćen, zapravo krivo shvaćen i propao je. Pohvala pjesnikinji i njenoj umjetnosti koju je u dvije-tri rečenice dao krik nove epohe o lirici Stele Manasijević i njezinom sublimizmu koji je apostrofiran, izazvala je polemike i nelagoda se useljava u sudionike, a nerazumijevanje pojma sublimizam ide dotle da jedna manje poznata osoba iz neznaja javlja kako je „sublimizam-cinizam“. Prvi krik nove epohe (sada sedamdesetogodišnjak) radovao se masovnosti sublimiranja mladih srpskih pjsnika koje kao što je slučaj i sa zemljama u okruženju književna kritika ne prepoznaje i ne prati. Belgijski filozof, pjesnik i kritičar todom iz BiH većj epri premio Antologiju bosanskog sublimizma, ali su veze prvog krika nove epohe sa njim nasilno zabranjene i zajednička međusobna djelatnost je stala. On je na portalu Nova POETIKA dao definiciju sublimizma: Prosta (jenostavna) definicija sublimacije je: pretvaranje obicnog u nesto „vise“,uzviseno..resenje „polemike“ je da niceg uzvisenog nema, sve je JEDNO i CELO samo ga mnogo ociju gleda – otuda toliko lica.. Pohval,e, kritik, i, polemike…samo su privid i hrana za bahati ego..nu poeziju kao, visoki iskaz poetskog sublimizma .
Tomislav Dretar zasniva prvu antiaristotelovsku filozofiju koja raskida, počinje s odvajanjem ideala savršenstva lijepog kao odsjaja istine i razvija ideje Portugalca Fernanda Pessoea, Španjolke Marije Zambrano i Talijana Luigija Pareysona u kojoj se ne traga za istinom nego se iz istine polazi. Estetika po Dretaru dobija oontologijsko biće i zadaću.
Kratkim osvrtom na knjigu Darije Đokić Sunce pod nogama on je pokazao posebitost autoričnog postupka, novi doprinos riznici hrvatskog jezika, bosanskohercegovakoj kulturi koja napušta opjevavanje i ulazi u stvaranje poetskih tvrevina koje još uvijek nazivamo pjesmama a njihovu ukuponost poezijom. Pred našim očima rađa se nova osjetilnost i nova racionalnost, novi vijek, nova epoha, novo biće poezije za koju treba izgraditi metodologiju tumačenja i stvoriti primjeren joj instrumentarij. Onda zaključuje:
Ovo je historijska misija, pojava nove književne epohe, rađanje nvogo senzibiliteta i stvaranje jednog drugačijeg tretmana , načina čitanja i tumačenja poezije i predstavlja jedan totalni otklon od aristotelijanske estetike, stvaranje nove ne-aristotelijanske estetike, kao što je stvorena i ne-euklidska geometrija koja je ostavila euklidovu geometriju da radi svoj posao i ja ostavljam klasičnom načinu čitanja poezije njen prostor ali pjesnicima poput Stele oitvaram njima odgovarajući životni prostor, novo doba koje je pred njima.. sam vidio gotovo da ne treba u pravljenju izbora ići s Vašeg bloga.
O kriku nove epohe sublimisti s prostora bivše ex Yu ubrzo će moći saznati više izlaskom na svjetlo dana romana (romansirana biografija) Rajun Kikonjin

K r a j

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *