Ova priča bi bila samo jedna od teen-storija da nema šokantan završetak. Momak i djevojka, provodi na ludim žurkama, natjecanje u oblinama i izgledu, odgoj u obitelji koja nije uzor roditeljskog ni bračnog ponašanja, uz svakodnevno prisustvo Fejsbuka…sve je to efektno ispisano na malo prostora u vidu dnevničkih bilješki. Poznata društvena mreža provlači se u pozadini događanja , minimizirana u odnosu na prikaz zapuštenosti majke i njezine nebrige za dijete, te prijevare i laganja oca.
Čitajući mnoge popularne analize o djelovanju Fejsbuka na mlade, da li ih uništava ili opterećuje, možda bi trebalo prvenstveno postaviti pitanje roditeljske odgovornosti za posljedice koje njihovo ponašanje aplicira na status djece u obitelji.

Ponedjeljak

Danas sam za doručak pojela burek, dvije krafne s marmeladom, jednu s čokoladom i oko pola litre jogurta. Poslije sam povraćala. Za međuobrok sam se odlučila disciplinirati i pojesti samo pola velike Mikado čokolade.
Vagala sam se na vagi koju je stari donio prije nekoliko mjeseci sa tripa u Švicarskoj; crtice su oblikovale broj 64. Udebljala sam se oko četiri i pol kile u zadnja dva mjeseca, dovoljno da o nošenju mojih Diesel traperki više nema govora. Srećom, tu su tajice. Crne, sive i ružićaste sa zlatnim prugicama. Stara ništa ne primjećuje nego stalno spominje da je stari na poslovnjaku u Kopenhagenu, i da samo što nije stigao. Svaku večer uzima Normabel, a nekad i tijekom dana. Kosa joj je kao u starice, raspucalih vrhova s pokojom sijedom. Naručila sam je u svoje frizerke ali je odbila otići. Rekla je da nema smisla. Marko mi se cijeli dan ne javlja ni na fejs ni na mobitel. Vjerojatno ga je opet izgubio, šeprtlja moja mala… Stari je trebao stići za vikend. Bolje mu je da ne zaboravi poklone.

Utorak

Moja slika na fejsu, ona na kojoj sam u crnom bikiniju u Papaye na Zrću, nema više najviše lajkova!!! Zamijenila ju je ona drolja Dina sa svojim naprćenim dupetom. Odmah je odletjela s moje frend liste. Marko me danas na hodniku nije ni pogledao. Kreten. Nakon svega što smo prošli zajedno…
Stara je bila na informacijama. Uz neispravljena dva asa od prošlog puta, dobila sam i jednog novog iz kemije. Poludjela je i počela urlati na mene. Kao u stilu da što si ja mislim od svog života, da ću raditi u Konzuma na blagajni za dva soma kuna i slično. Raskrivila sam se i otrčala u sobu. Prvi put sam počela razmišljati o svojoj budućnosti. Jako bliskoj budućnosti i o njemu.

Srijeda

Izmjerila sam 96 oko bokova. Izgledam ko kit ubojica, a maturalni je za 11 dana. Bojim se i pogledati a kamoli probati svoju svoju predivnu žućkasto-zlatnu haljinu, identičnu onoj koju je Kate Hudson nosila u filmu “Kako se riješiti frajera u 10 dana.”
Stara je opet počela pušit, nakon devet godina. Tepih u dnevnoj je pun prašine, a i u ostalim sobama također, dok kuhinja zaudara po ukiseljenom mlijeku i trulom voću. Iznad kante kruži nekoliko zunzara. Podsjetila sam staru na to, a ona mi je odgovorila da slobodno iselim ako mi se ne sviđa. Stari je nazvao. Pitao me je kako sam i kako mi ide u školi. Rekao je da još neko vrijeme neće doći kući, jer ugovaraju važan posao sa Maerskom, naftnom kompanijom. U pozadini sam čula ženski hihot. Poručio mi je da ne trebam staroj ništa govoriti ni spominjati da je zvao.
Kad je poklopio, obuzeo me je osjećaj da se sve u mom životu urušava kao naplavljeni rudnik ugljena.

Petak

Nisam zaspala cijelu noć. Prevrtala sam pretvrdi jastuk, zbacivala prekrivač pa ga opet namještala. U trenucima sam si pomišljala napraviti najgore dok sam se prisjećala što mi je jučer Marko rekao. Rekao mi je da ne želi više ništa sa mnom i nek se snalazim sama. Cijelo vrijeme dok smo razgovarali, odnosno, dok sam većinom ja govorila, on je ravnodušno pregledavao svoje fejs poruke i odgovarao na njih.
Iz kreveta sam ustala puno ranije nego inače. Sat vremena sam se promatrala u ogledalu. Pocrvenjele oči dodatno su uljepšali podočnjaci kao šljive.
Prije nego što sam otišla u školu, na kuhinjskom stolu, pokraj tegle marmelade od marelice i Nesquik kakaa, ostavila sam staroj trudničku knjižicu. Vidjet će je za sat vremena kad se ustane.