Autor prikaza: ŽIVKO IVKOVIĆ
Izdavač – GEOPOETIKA, 2013.
BEOGRAD

Mračan, više apokaliptičan uvod u ovo rano Gatrijevo književno ostvarenje, otvara tako poglavlje (više ožiljak) iz njegovog najranijeg detinjstva i bližnjih mu, neizbežnog valjda na prostoru zloslutne tame i nezaobilaznih vetrova sa raznosećom prašinom u večitom pohodu ili obrušavanju na drvene kuće, jedinom kapiram kakvom – takvom ali skloništu za nesrećne, predodređene toj struggle for life! Priča iz detinjstva i događaji potonji su smešteni u predratno (1935) vreme uz rečitoodrečnu sliku koja najbolje ilustruje krajolike njegovog odrastanja. Vetar je na tim pustim prašnjavim visoravnima pevao, više zavijao, svoju tužnu kantri pesmu uz britko kliženje niz vlati suhe ostrike!
Građevine u kontrastu, predeli stenoviti, prirodom koncipirani i isušeni kanjoni, pesak pustinjski ali i u takvim predelima je bujao život, rađao se. Opsednutost Kućom od zemlje, tada pogodnijim prostorom za stanovanje od drvenih kuća u kojoj bi porodice (po preporuci Vlade SAD), poput Hamlinovih, bile zaštićene od nenajavljenih vremenskih nepogoda je uzimala maha i urezivala se u majnd svakodnevicu.
Doživljaj vodjenja ljubavi je ovde ilustrovan na ruralnoerotski i pristojnoopsceni način te je daleko od vulgarnog. Tako se u Eli Mej palila vatrena ljubavna buktinja i donosila takvu slobodu rečima neopisivu. Sa druge strane, Tajk ljubav vidi kao prirodnonezaobilaznu erotskoseksualnu interpretaciju, usaglašenu vezu između muškarca i žene. Pročitate tako delove vezane za ljubav u ovoj Gatrijevoj knjizi i sve ino, pročitano na tu temu padne u drugi plan. Iz svega, stoji da je Gatri slovio za pero ispred svog vremena.
U Termiti poglavlju tako su glavni rolo nosioci, junaci ove, bračni par Hamlin pred nemogućom misijom i bez šanse za prolazak kroz cilj jer taj se nije ispostavljao niti u nagoveštaju.Toliko udaljeni od priželjkivane Kuće od zemlje, Ela Mej i Tajk su ipak važili za decu prirode te su se uhvatili u koštac sa tom a sve u nastojanju izvlačenja što više plodova od te surove i još surovijih vlasnika ne gubeći nadu da će kad-tad osvanuti u dugo priželjkivanoj zemljanoj. Izboriti se za svoje mesto pod Suncem u uslovima surovog američkog kapitalizma jer nema tu mnogo filozofiranja moguće samo odlučnima i energičnima, onima koji su spremni uhvatiti se u koštac sa nepredvidivim. Naravno, uvek pristuna alternativa se ogledala u zapućivanju na Route 66, koja je donosila neizvesnost.
Neizmerna Ela Mej –Tajk ljubav uvijena u oblandu opstajanja, svest ulaganja u ništavost, uloženi trud u obrađivanje zemlje koja nije njihova, nije konačno i sudbina, u koju ne verujem, ali u pomanjkanju sjajnije ideje, neizbežnost opcija se nameće kao jedina preostala! Izuzetno zahtevan posao na zakupljenom seoskom imanju se ovde oslikava samo u jednoj – dve iz Preogovaranje poglavlja: godina, to ti je još jedna runda u našoj stalnoj borbi protiv čitavog sveta! Točak nevolja kotrlja se niz drum nevolja!(kraj citata). I to nije ružan san, novo jutro neće promeniti ustaljeno. I kao po onoj od grupe Indeksi, Ela Mej i Tajk (jedan čovek i jedna žena) na peronu sreće čekaju voz koji neće doći! Sva ta muka, trčanje i rad u polju i kući, ali avaj. Iz svega samo neostvaerna želja za podizanjem već mnogo puta pomenute Kuće od zemlje. Rađanje novog života u sumorju hladne, vetrovima šibane drvene kuće je epilog! Upravo u jednoj takvoj, drvenoj, vetrovima i peskom šibanoj kući se i odvija porođaj! Citiram: „Činilo se kao da Ela Mej zavodi krevet, namiguje šporetu, izaziva zidove i tapete tražeći od njih u odsudnom tonu pomoć, snagu neophodnu za uspešan porođaj
I u mašti Elu Mej nije napuštala želja za Kućom od zemlje. Ti, mećavo, što vitlaš tamo napolju, gledaj otac sam postao, radost je Tajkova. Radost rađanja je ovde neuporediva. Tajk oseća kako ponos visoravni kao vetar duva kroz njega. Na koncu, nikakve nevolje, nikakve nedaće nisu pomutile želju porodice Hamlin za Kućom od zemlje, dolazak na svet Hamlina juniora je samo produbio tu!
Iz svega, zaključak kako je Gatri duboko potkovan sopstvenim iskustvom vezanim za probleme življenja u svome kraju, i najpozvaniji napisati jednu takvu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *