Život vredan življenja

 

Kao potprogram celini FEEL GOOD MOVIES na jubilarnom 10. Beldocs-u, u kome će se naći mesta za filmove “nakon kojih ćemo se bolje osećati”, stoji program SLOW MOVIE, za filmove koji na drukčiji način pristupaju svetu oko nas.

Slow movie program sadrži ostvarenja koja su dugo nastajala u specifičnim uslovima. Baka Taimagura (Taimagura grandma), Srce od drveta, Sveta voda (Sacred Water) i Šapati neba (Whispers of the Sky).

Prvi film iz programa, Baka Taimagura, nastajao je 15 godina, i tokom tog perioda sniman je život starice koja živi duboko u planinskoj zabiti.

Ona je tu dospela po završetku Drugog svetskog rata iz Japana, kao Masajo Mukaida, a po planini Taimagura nadenula je sebi nadimak “Baka Taimagura” i govori sa osmehom: “Ovo mesto je raj”. Zbog čega je toliko srećna na tom izolovanom mestu, daleko od javnosti?

Umesto tekuće vode, ona koristi kišnicu i planinske izvore. Koristila je lampe sve dok nije dobila struju. Njena kuća je 10 kilometara od prvog komšije. Ne koristi ništa od svega što se koristi u svakodnevnom životu. Ipak, njena svakodnevice je ispunjena porukama koje dobija od prirode.

Baka Taimagura tiho osluškuje i razgovara sa planinama, drvećem, vetrovima i vodom. Jednostavno, priroda koja je okružuje čini je srećnom. Gledajući godišnja doba kako se smenjuju, baka Taimagura se raduje i govori zbog čega je njen život ispunjen radošću.

I iz godine u godinu, Baka nikada nije uspela da okonča svoj sezonski posao. Nakon petnaestogodišnjen snimanja, autori filma otkrili su da postoji nešto veoma drago i neprocenjivo u njenom nepromenljivom životu.

O tim važnim životnim stvarima, na koje smo zaboravili u svetu u kome živimo, ona je govorila sve do svoje smrti u 81. godini života.  Ali film ostaje kao svedočanstvo zbog čega je život i danas vredan življenja u punom značenju.

10. Beldocs biće održan od 8. do 15. maja paralelno u nekoliko beogradskih dvorana, gde će biti prikazano više od 80 filmova u različitim programskim celinama. Većina naslova doživeće na Beldocsu svoje evropske ili svetske premijere. Beldocs će otvaranje i zatvaranje upriličiti u Sava centru, a ostali programi biće u Dvorani kulturnog centra, Domu omladine Beograda, u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj i u sali “Dinko Tucaković” u Kinoteci u Kosovskoj. Prvi put, u okviru Beldocsa biće održan i market dokumentarnih filmova, sufinansiran sredstvima programa Evropske unije, Kreativna Evropa.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *