REVIJALNA SELEKCIJA SVETLA BUDUĆNOST predstavlja:

Mladi hrvatski reditelj Igor Bezinović gost PAFF-a

7-11. SEPTEMBRA 2016.

Svetla budućnost je revijalna i autorska selekcija trećeg Pančevo Film Festivala – PAFF-a, koja ove godine u fokusu ima  kratke filmove Igora Bezinovića, mladog hrvatskog autora. Ove godine njemu posvećujemo retrospektivu kratkih filmova u okviru koje će se prikazati trinaest kratkih radova nastalih u raznim uslovima produkcije. Igor je režirao dokumentarni film „Blokada” a trenutno radi na svom prvom dugometražnom igranom filmu „Kratki izlet” čiji se završetak očekuje krajem godine. Igor Bezinović biće gost Pančevo Film Festivala.

Prema rečima filmskog kritičara Nila Janga, „svaka lista najvažnijih evropskih reditelja mlađih od 40 godina na kojoj se ne nalazi ime Igora Bezinovića (1983) zaslužuje da se baci u kantu za đubre. Jer, teško je zanemariti očigledne argumente – jedinstvenu filmografiju tako nečujno akumuliranu prethodnih osam godina – zbog kojih se hrvatski autor rođen u Rijeci mora naći pri samom vrhu takve liste, što će retrospektiva na PAFF-u svakako pokazati“.

Na ovogodišnjem PAFF-u, u dvorani “Apolo” Doma omladine Pančevo, svakog dana počev od četvrtka, 8. septembra, na programu će biti Igorovi filmovi:

  • NATPROSJEČAN – Above-Average – 2009 – 19 min.
  • SUSRET – An Encounter – 2009 – 25 min.
  • GOLI SATI – Naked Hours – 2011 – 19 min.
  • SAMOUPRAVNI FILM – Self-Governed Film – 2012 – 8 min.
  • PEDERI – Dickheads – 2013 – 13 min.
  • CAROLINA DE MOMJAN 2 – 2013 – 3 min.
  • DOM JE TAMO GDJE JE SRCE – Home is where the Heart is – 2013 – 4 min.
  • KIERKEGAARD – 2014 – 4 min.
  • ČEKANJE – Waiting – 2014 – 3 min.
  • VERUDA: FILM O BOJANU – 2015 – 34 min.
  • OD KRŠANA DO PEROJA – From Kršan to Peroj – 2015 – 7 min.
  • BENJAMIN – 2015 – 3 min.
  • KRATKI OBITELJSKI FILM – A Short Family Film – 2016 – 21 min.

Pančevo Film Festival – PAFF – je internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, čije će se treće izdanje održati od 7. do 11. septembra na više lokacija u Pančevu. Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici iz Pančeva i okoline okupljeni oko udruženja građanja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Domom omladine Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Pančeva. Ulaz na sve filmske projekcije i prateće programe u toku trajanja festival je besplatan.

 

 Tekst Nila Janga o Bezinovićevim filmovima:

IGOR BEZINOVIĆ – SVETLA BUDUĆNOST / PAFF 2016

piše: Neil Young

            Svaka lista najvažnijih evropskih reditelja mlađih od 40 godina na kojoj se ne nalazi ime Igora Bezinovića (1983) zaslužuje da se baci u kantu za đubre. Jer, teško je zanemariti očigledne argumente – jedinstvenu filmografiju tako nečujno akumuliranu prethodnih osam godina – zbog kojih se hrvatski autor rođen u Rijeci mora naći pri samom vrhu takve liste, što će retrospektiva na PAFF-u svakako pokazati.

            Igor je još bio student Filmske i TV režije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti kada je snimio 19-minutni film Natprosječan, koji je, od strane publike bio najbolje ocenjeni hrvatski film prestižnog ZagrebDox festivala. Njegovi kratki radovi – koji često propituju društvene probleme nastale za vreme reakcionarnih vlasti koalicija predvođenih HDZ-om između 2003. i 2011. godine – brzo su postali redovni na filmskim festivalima širom Jugoslavije.  Ipak, šire prepoznavanje na međunarodnoj sceni, koje veoma zaslužuje, trebalo je sačekati malo duže.

            U inostranstvu je najpoznatiji po filmu iz 2012. godine, Blokada, u kojem prati studentsku okupaciju zagrebačkog Univerziteta 2009. godine; ta insajderska reportaža slavljena je kao „izvanredno dostignuće“ od strane žirija festivala dokumentarnog filma u Jihlavi u Češkoj. Nije slučajnost da je ovaj, najprikazivaniji od svih Bezinovićevih radova, sa 93 minuta ujedno i njegov najduži film.

            Struktura međunarodne kinematografije je dosta dugo usmerena protiv onih koji stvaraju kraće forme, a činjenice da su Bezinovićevi radovi uglavnom dokumentarni, često pravljeni za televiziju, beskompromisno levičarski (na način koji bi neki opisali kao „stara škola“), povremeno razigrani začinom „eksperimentalnog“, da dolaze iz filmski ne toliko popularne zemlje i da su uvek veoma duhoviti – od presudnog su značaja za relativno marginalni renome njegovog filmskog opusa.
Srećom, stvari se menjaju na bolje. Bezinović privlači sve veću pažnju kritike sa engleskog govornog područja te je ranije ove godine njegovo (zasad) remek-delo  –Veruda: film o Bojanu (2014) – prikazano sa znatnim uspehom na festivalu u Palm Springsu u Kaliforniji. Intimna studija harizmatičnog delikventa iz Pule, odlučnog da se ispovedi i popravi, Veruda se može uporediti i sa Bezinovićevim najnovijim radom, Kratkim obiteljskim filmom (2016), koji u malo drugačijem tonu govori o sličnim temama prekršaja i rehabilitacije.

            Oba filma dokazuju Bezinovićev zabavno improvizovani, nepretenciozno direktni pristup izabranom mediju, njegovu opipljivu radoznalost – veoma zdravu meru znatiželje – o ljudskom karakteru i društvenom ponašanju, lakoću sa kojom izaziva prirodnost svojih likova, i taj presudni tok nenametljivog humora koji teče nezaustavljivo kroz njegovu filmografiju kao cug pelinkovca koji sve oživljava.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *