15/16 APRIL 2017.
BAŠTA KULTURNOG CENTRA
Autor:    Živko Ivković

Uvodnim akrodima i besprekornim, upijajućim tako reći glasom, šabački kantautor Dragan Marjanović Mare alijas MARE MARINI (vocal, gitara i usna harmonika) je pokisloprisutnima podario premijernih pet autorskih songova (Evo pesma/Voda u očima/Dje si gazda/Motka i Devalacija života), naravno uz pomoć nezaobilaznog NO1 gitariste i multiinstrumentaliste ovog dela Srbije, nj. veličanstva mr. Mirka Tomića! Kantautorski debi Mareta Marinija je u potpunosti opravdao očekivanja i dodeljenu mu ulogu vezanu za uvod u ovogodišnji 18. po redu Uskršnji Rock Marathon. Mare kroz rokenrol delovanje shvata svoj egizstencijalni put, tako da će njegov kreativni opus tek sada doći do izražaja znajući da se kao član brojih šabačkih i beogradskih grupa (The Canyon Band, Zigaboo Blues Band, The Caravan, Woodpeckers i Moonshiners) nije mogao ne znam koliko iskazati. Za Marinijeve tekstove bi konvencionalni novinari rekli da se tu zapravo radi o angažovanim pesmama, a što ne stoji, jer, čovek peva, skreće pozornost na napisano sa porukom potpuno jasnom i nedvosmislenom a vezana je za sumornu svakodnevicu, ponovno zaživljavanje prevazidjenih konvencionalnih vrednosti, pinkvizicije i verskopolitičkog zatupljivanja.

Šabac i nije nikada imao izrazitog kantautora pa evo prilike da bezrezervno podržimo Marinija na tom njegovom kantautorskom putu dokazivanja. Ubedjen sam da će nj. karijera u vremenu ispred ići isključivo uzlaznom putanjom i svako sunčano  jutro njegovog uspeha ću pozdraviti sa neskrivenim i samo takvim oduševljenjem.  Potom smo imali prestonički sastav KLUZ, predvodjen beogradskim Šapčaninom Draganom Gagom Petronićem (ex Fiks ideje i Dobro polje) koji je kao po pravilu nekom takodje imao zapažen nastup a predstavili su se autorskim (Petronićevim) opusom (Da li vidiš to/Svemir/Hodamo i Novi svet). Stekao sam utisak da je grupa Kluz produžena ruka ili nastavak Dobro polje priče, furanje tog Brit popa im ide, sa akcentom na izraženi, kristalni zvuk gitare, tu su našli sebe, tako da sam ubedjen kako ni jedna grupa čiji je Petronić član i ne može pružiti lošu svirku! Hedlajner sastav, KANDA/KODŽA/NEBOJŠA je, nema tu sumnje, sjajnim nastupom razgalio prisutne, što je, obzirom na reputaciju koju ova grupa uživa i bilo za očekivati.Repertoar kkn je sadržao autorske (Ton po ton/Šafl/Sve je stalo u r’n’r/Deveti život/Uvek u ponoć/Tibet/Kafane i r’n’r/Prekidi ponovo/Divni dani u kafani/Vera, nada, ljubav i život!

Kišilo je sve vreme, pa ipak se to, pasje vreme, nije odrazilo na visoku veoma posećenost (blizu dve stotine i pedeset posetilaca) te prve večeri 18. izdanja URMa. Vratio sa se kući zadovoljan, r’n’r je ponovo u bašti KC, u prostoru iz kog je i krenuo pre više od pola veka! Završne, druge večeri ovogodišnjeg URMa smo čuli dva šabačka sastava (BAZ i SPRŽ) te Nikolu Vranjkovića i članove nj. pratećeg sastava. Grupa BAZ je tek nedavno formirana (Mladen Cvetinović bas gitara i vokal, Živorad Popović bubnjevi i Nikola Andrić

Gitara), beleže svoj prvi nastup na ovoj smotri a čuli smo Gouge Away/Pixies, Lithium/Nirvana, Dance In Shoes/Artic Monkees i jednu samo autorsku naslovljenu sa Vozovi! Grupa SPRŽ već izvesno vreme deluje po lokalnim rock prostorima, sasvim su usvirani i ono što posebno raduje je repertoar kojim su se predstavili a u pitanju je isključivo sopstveni opus (Novo vreme/Buržuj/Mračan svet i Bori se).Karakteristično za njih je to da su na startu karijere bili okrenuti isključivo pankroku, da bi tijekom vremena nekog spoznali i druge pravce, uozbiljili se i okrenuli složenijim numerama, mada pank linija ostaje u osnovi. Nikola Vranjković sa svojom ekipom zatvara ovogodišnji URM i mišljenja sam da je nepotrebno posebno isticati njegovu maksimalnu posvećenost muzici i pisanju, predstavili su se svirkom za sećanje, repertoar je sadržao numere – Fotelja/Čarobni akord/Dve reči/Raskorak/Sretenje/Protiv sreće/Trenje/Bunar/Zadrži svoj dah/Majdan/Težak slučaj/Moraćeš/SDSS/Dah! U zaključku valja istaći ekipu zaposlenih u KC (jer to rugi neće učiniti) i njihovo nesebično zalaganje, angažovanje vezano za realizaciju jedine godišnje rokernol smotre ili manifestacije u gradu!

U Šapcu, 17.04.2017. godine

One thought on “18. USKRŠNJI ROCK MARATHON ŠABAC”

Comments are closed.