U Beogradskom kulturnom centru u galeriji „Artget“ održana je pres konferencija povodom 35. Internacionalnog jazz festivala Nišvil koje se ove godine održava od 3. do 12. avgusta. Na konferenciji se velikom broju novinara obratio Lazar Tošić, dobitnik Nišvilove nagrade za životno delo, Maja Mitić, umetnička direktorka Nisville jazz teatarskog festivala i Ivan Blagojević, direktor festivala.
Jedan od najistaknutijih jazz muzičara sa ovih prostora Lazar Tošič, laureat je ovogodišnje nagrade za životno delo. On kaže da je bio iznenađen što se nagrada dodeljuje jednom bubnjaru.
„Prvo da se zahvalim Ivanu Blagojeviću i ljudima iz organizacije festivala što su se setili bubnjara koji treba da dobije nagradu za životno delo. Zadovoljan sam svojom karijerom jer jedino što sam želeo u životu je da sviram. Ljubav prema bubnjevima i džezu uvek je bila veća od bilo kakvih poteškoća. Nije mi bilo svejedno kada sam iz rodnog Kraljeva krenuo u potragu za svojim mestom u muzičkom svetu. Niko me nije vodio za ruku. Ni mama ni tata. U toj avanturi imao sam mnogo sreće. A moji senzori još uvek rade i sviraću dok budem mogao da držim palice“, kaže Lazar Tošić
Lazaru Tošiću Nišvil nagrada za životno delo biće uručena prve večeri festivala 9. avgusta nakon čega će nastupiti sa svojim kvintetom.
Direktor festivala Ivan Blagojević izjavio je da za razliku od nekih festivala gde političari otvaraju program, na Nišvilu će to uraditi najbolji bubnjar na ovim prostorima svih vremena, Lazar Tošić.
„Čeka nas još jedna mazohistička avantura u deset dana, 250 programa na 20 scena i hiljade izvođača. Želja nam je bila da napravimo neke rekorde. Kao što je osnovni slogan festivala „Festival festivala“ naslonjenih na džez, naš interni slogan je „Do granica izdržljivosti“. Program je urađen u skladu sa našim budžetom, prihod od prodatih karata neće biti veći od 15 %, a najviše para daje Grad Niš, Ambasada SAD i Ministarstva kulture i turizma. Mi smo se potrudili da za taj novac dovedemo najveće svetske muzičare, jer ovo je pre svega umetnički festival. Takođe, apelujem na državne organe da konačno naprave jedan presek, da izdvoje desetak festivala i da i Nišvil, kao što su i neke druge manifestacije, bude finansiran iz budžeta. Time ćemo biti pošteđeni iščekivanja rezultata velikog broja konkursa na koje se prijavljujemo, jer iznova svake godine ispisujemo stranice i stranice konkursne dokumentacije i objašnjavamo značaj jednog ovakvog festivala”, kaže Ivan Blagojević.

Umetnička direktorka Nisville jazz teatarskog festivala Maja Mitić kaže da je selektiran odličan program i da Niš ima najbolji džez pozorišni festival.
„ Južnije od Bitefa, kako smo nazvali festival, postaje jedan ozbiljan međunarodni festival što je retkost u Srbiji, jer uglavnom dominiraju oni vezani za domaći teatar. Na više scena od 3. avgusta biće odigrano 16 predstava sa 4 različita kontinenta. Sve predstave objedinjuje san, snovitost, iluzija, želja da se sanja, želja da se usniva, a sve predstave su baš zbog svega toga povezane sa džez muzikom“, kaže Maja Mitić.

Internacionalni Nišvil jazz festival koji će biti održan od 3. do 12. avgusta na više lokacija u gradu, ove godine očekuje 200.000 posetilaca, čime će oboriti sve dosadašnje rekorde. Na 20 scena 1.000 izvođača iz čitavog sveta izvešće 250 programa. Od toga u glavnom programu na Earth/Sky binama nastupiće 25 bendova.
Zvezde prve večeri 9. avgusta su jedan od najboljih svetskih saksofonista Keni Geret i rege sastav “Inner circle” koji prvi put nastupa u Srbiji. U petak 10. avgusta nastupa grupa “Manhattan Transfer” i bubnjar Omar Hakim, sa svojom suprugom pijanistkinjom. Subota 11. avgust rezervisana je za obeležavanje 85 godina od rođenja čuvene Nine Simon kada će kao jedna od zvezdi večeri nastupiti njena ćerka Lisa Simon, a sviraće i britanski bend “Matt Bianco”. Poslednje večeri festivala, u nedelju 12. avgusta nastupaju “Black art jazz colective” i bend, za koji prema reakciji publike vlada ogromno interesovanje, “Gipsy kings”. Oni će nastupiti sa Pakom Baliardom, koji će dobiti i nagradu za fuziju džeza sa drugim pravcima “Šaban Bajramović”.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *