Otvoren 21. Pančevački jazz festival
PRVO VEČE 21. PANČEVAČKOG JAZZ FESTIVALA U ZNAKU IMPROVIZACIJE
1. novembar, Dvorana Kulturnog centra Pančeva

Sinoć, u četvrtak, 1. novembra, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, svečano otvoren 21. Pančevački džez festival. Festivalsko veče otvorio je austrijski trio sastav Kafe Dreksler, a iste večeri, nastupio je i Đanluka Petrela u trio sastavu Petrela, Mira i Rabia iz Italije.
Ulrih Dreksler, član bečkog tria poznatog po kombinovanju elektronske i akustične muzike, istakao je da improvizacija i miksovanje muzičkih žanrova predstavljaju način da mlađim generacijama približi džez muziku:
– „Takva vrsta razvoja u muzici postoji poslednjih dvadesetak godina. Do tad su generacije slušale samo akustičnu muziku jer je ona bila pogodna za igru. Odjednom se pojavio jedan bend sa bubnjevima, basom i saksofonom, i počeo da svira nešto što u tom trenutku niko nije razumeo ali je privuklo ljude, jer je u pitanju muzika koja nudi odličan ritam za igru. Danas postoji mnogo takvih bendova širom planete jer ljudi vole dobro da se provode, i vole kvalitetnu zabavu.“
Prema rečima Mikela Rabije, ono što je obeležilo nastup italijanskog tria Petrela, Mira i Rabia je improvizacija, koja im predstavlja najveće zadovoljstvo:
– „S obzirom na to da smo nas trojica već sarađivali, očekujem da će i naša muzika večeras prirodno „teći“. Pošto nismo bili u mogućnosti da vežbamo pred ovaj nastup, na moju veliku radost, mi ćemo improvizovati, jer scena i jeste otvoren prostor za kreativno stvaranje.“
U sklopu pratećeg programa 21. Pančevačkog jazz festivala, otvorena je izložba fotografija „The Jazz Moment“ istaknutog britanskog fotografa, Džona Votsona. U okviru Jam Session-a u Foajeu nastupili su mladi muzičari Rastko Obradović, klavir, Miloš Čolović, kontrabas i Bogdan Đurđević, bubnjevi.
Večeras, u petak, 2. novembra, nastupiće Krištof Bačo Triad iz Mađarske, kao primer uspešnih, modernih, evropskih džez muzičara, i džez ikona Rudreš Mahantapa sa svojim sastavom Indo-Pak Coalition iz Sjedinjenih Američkih Država. Dragan Ćalina, Luka Ignjatović, Boris Šainović i Peđa Milutinović, nastupiće u okviru Jazz Session-a nakon završetka glavnog programa.






Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *