Četiri dana festivala, osam džez sastava sa domaće, evropske i svetske džez scene

POČINJE 21. PANČEVAČKI JAZZ FESTIVAL

Od .1 do 4. novembra, Dvorana Kulturnog centra Pančeva

  1. Pančevački jazz festival, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, počinje u četvrtak, 1. novembra i traje do nedelje 4. novembra. U okviru četiri festivalska dana, nastupiće osam sastava sa domaće, evropske i svetske džez scene, koji na najbolji način reprezentuju tematske programe: Europe grooves, Art of the trio, Jazz around the world i Jazz emotions.

 

Prve festivalske večeri, 1. novembra, nastupa trombonista Đanluka Petrela, jedan od najznačajnijih muzičara italijanske džez scene, zajedno sa vibrafonistom Paskvaleom Mirom i iskusnim bubnjarom Mikeleom Rabiom, u „bonus“ formaciji, po specijalnom pozivu za 21. Pančevački jazz festival. Iste večeri nastupa i bečki trio Cafe Drechsler, koji će publici predstaviti povratnički album „And NOW…Boogie“, objavljen 2017. godine.

 

Druge festivalske večeri, 2. novembra, u dvorani Kulturnog centra Pančeva, gostuje Rudresh Mahanthappa u  trio postavi Indo-Pak Coalition aktivnoj već desetak godina, u saradnji sa Rezom Abasijem na gitari i bubnjarem Denom Vajsom. Iste večeri nastupa i trio mađarskog saksofoniste i kompozitora Krištofa Bačoa – Kristóf Bacsó Triad.

 

Treće festivalske večeri, 3. novembra, u Dvorani kulturnog centra Pančeva, nastupaju muzičari sa domaće i svetske džez scene: poznati američki gitarista Ralf Tauner, Schime Trio + One & Enrico Zanisi, kao i izraelski džez sastav Oded Tzur Quartet. Premda već u ozbiljnim veteranskim godinama, gitarista Ralf Tauner je i dalje u odličnoj sviračkoj, aranžerskoj, i kompozitorskoj formi. Neumorno izdaje nove albume u formatima kojima je tiho i nenametljivo pokorio muzički svet, i ostavio neizbrisiv trag u srcima ljubitelja akustične gitare. Schime Trio je pravi moderan mejnstrim džez bend današnjice, kakav smo dugo čekali da se pojavi u Srbiji. Na koncertu u Pančevu pridružiće im se italijanski pijanista Enriko Zanisi, pripadnik mlađe generacije modernog italijanskog džeza. Saksofonista Oded Cur, poznat po saradnji sa fantastičnim pijanistom Šaijem Maestrom, predstaviće svoje nove kompozicije u okviru 21. Pančevačkog jazz festivala.

 

Američka džez diva, Cecile McLorin Salvant, nastupa u okviru završne festivalske večeri 21. Pančevačkog Jazz festivala, 4. novembra, uz pratnju Clayton-Hamilton Jazz Orchestra. Ako volite Bili Holidej, Elu Ficdžerald ili Saru Von, zvučaće vam zapanjujuće s kojim samopouzdanjem i uverljivošću mlada Sesil uleće na „njihov teren”. I ne samo to – njena scenska harizma, stajling, smisao za dramaturgiju nastupa, virtuoznost u službi muzike i pričanja priče, čine je jednim od najatraktivnijih koncertnih izvođača našeg doba. Da koncert u Pančevu bude još ekskluzivniji, pobrinuće se jedan od najdugovečnijih aktivnih big bendova u džezu – „The Clayton-Hamilton Jazz Orchestra”, koji u Pančevo dolazi u postavi sastavljenoj od devetnaest članova.

 

  1. Pančevački jazz festival održava se uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Italijanskog instituta za kulturu, Austrijskog kulturnog foruma, Kolegijuma Hungarikuma i Ambasade Izraela u Srbiji.

 

Program 21. Pančevačkog Jazz  festivala

  1. 11.

EUROPE GROOVES

20:00 Café Drechsler (Austria)

21:30 Petrella, Mirra & Rabbia (Italy)

 

  1. 11.

ART OF THE TRIO

20:00 Kristóf Bacsó Triad (Hungary)

21:30 Rudresh Mahanthappa Indo-Pak (USA)

 

  1. 11.

JAZZ AROUND THE WORLD

20:00 Schime Trio plus One feat. Enrico Zanisi (Serbia/Italy)

21:15 Ralph Towner (USA)

22:30 Oded Tzur Quartet (Israel)

 

  1. 11.

JAZZ EMOTIONS

20:00 Clayton-Hamilton Jazz Orchestra with special guest Cecile McLorin Salvant (USA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *