21. Pančevački džez festival

SVETSKI POZNATI GITARISTA RALF TAUNER NASTUPIO TREĆE VEČERI 21. PANČEVAČKOG JAZZ FESTIVALA

subota, 3. novembar, Dvorana Kulturnog centra Pančevo

Treće veče 21. Pančevačkog festivala pod nazivom Jazz around the world, održano je sinoć, 3. novembra, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. U okviru festivalskog programa nastupili su izvođači iz različitih krajeva sveta – domaći džez sastav Ščime Trio + 1 sa italijanskim pijanistom Enrikom Zanisijem, svetska zvezda Ralf Tauner iz Sjedinjenih Američkih Država i izraelski Oded Cur Kvartet.

Luka Ignjatović, saksofonista istaknutog domaćeg džez sastava Ščime Trio + 1, rekao je da im je nastup na ovogodišnjem Pančevačkom jazz festivalu doneo vrlo zanimljivu saradnju sa italijanskim pijanistom Enrikom Zanisijem:

– “Uzbuđeni smo pošto je kompletan program koji izvodimo na 21. Pančevačkom jazz festivalu pisan specijalno za tu priliku, jer nastupamo sa dvojicom klavijaturista: Savom Miletićem i Enrikom Zanisijem. Ova kombinacija nam se toliko sviđa da smo odlučili da, odmah nakon Pančevačkog jazz festivala, snimimo tu muziku u studiju. Enriko je fenomenalan umetnik i divan čovek sa kojim smo se jako brzo sporazumeli i sa kojim uživamo u zajedničkom stvaranju muzike.”

Ralf Tauner, svetski priznat akustični gitarista i osnivač grupe Oregon, prednost daje solo nastupu:

– ”Sviranje u bendu nosi određenu dozu takmičenja, i mišljenje pojedinca je uslovljeno mišljenjima ostalih članova. Imaš obavezu da slušaš i druge muzičare kako bi se ostvario balans između svih. Solo nastup zahteva veliku odgovornost, ali predstavlja pravo uživanje jer si ti taj koji određuje pravac muzici, imaš slobodu izbora u sviranju, za razliku od sviranja u bendu koji zahteva da pratiš i ostale instrumente i da svoje sviranje prilagođavaš ostalim članovima benda.“

Oded Cur ističe da su dva faktora uticala na veliki broj talentovanih džez muzičara iz Izraela:

– ”Mislim da džez ima dosta veze sa osećajem određene doze nužnosti. Kada odrastaš u Izraelu, tražiš načine da se odupreš okolnostima kakve su tamošnje prilike diktirale. Sećam se trenutaka, kada sam se kao srednjoškolac vozio autobusom, u kojima nikada nisam znao da li ću odatle izaći živ. Ne bih da zvučim dramatično, ali to je moj doživljaj. Mislim da džez ima dosta veze sa tim osećajem nužnosti ali na različite načine jer na primer, afričko-američka zajednica koja živi u Americi ima potpuno drugačije iskustvo, što ukazuje na spoj džeza i nužnosti. Neki ljudi su odlazili u Ameriku i prvobitno svirali tradicionalnu džez muziku, kao što je trubač Avišaj Koen. Vremenom je došlo do talasa upliva izraelske muzike u džez, što je doprinelo tome da mnogi izraelski muzičari budu istaknuti u džez svetu.”

U okviru pratećeg programa, Ralf Tauner održao je javni čas učenicima muzičke škole “Josif Marinković” iz Vršca. Nakon glavnog programa, u Foajeu je održan Jam Session u okviru kog su nastupili Dragan Ćalina, klavir, Kristijan Mlačak, tenor saksofon, Milan Nikolić, kontrabas i Nikola Banović, bubnjevi.

U nedelju, 4. novembra, u okviru završne večeri 21. Pančevačkog jazz festivala, nastupiće džez diva Sesil MekLorin Salvant, uz pratnju Klejton-Hamilton Big Benda, koji će nastupiti u postavi od 19 članova. Dragan Ćalina, klavir, Nemanja Banović, truba, Milan Pavković, kontrabas, i Petar Radmilović, bubnjevi, nastupiće u okviru Jam Session-a.

video izjave:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *