GRUPA TRNJE
CD ALBUM BES U BEOGRADU

Devet žestokih stvari na cd autorskom ostvarenju ‘ Bes u Beogradu’ sastava Trnje (već u naslovu naznačenom beogradskom), rekao bih pankrok usmerenja je samo dokaz kako sve više mladih razmišlja i kapira u smeru koji ohrabruje. Imamo ovde numera i na s/h i na engleskom (There’s A Sun/Try/Tell Me) koje kroz tu furioznu pank svirku sveukupno zvuče sasvim prihvatljivo. Pa tako, naći se u onoj, nezahvalnoj ulozi onog koji će se kritički osvrnuti na ostvarenja ovde i nije u domenu neophodnog onog, jer, zašto bih to zadovoljstvo uskratio zaljubljenicima u pank zvuk. Momci iz Trnja su na samo svoj, originalan način iskalili svoj bes, kako tekstualnim tako i u instrumentalnim umećem, tako da je taj (bes) sveprisutan od uvodne do zaključne (Obori me). Moja zamerka se odnosi na omot, jer, nema imena članova sastava, nema tekstova, nema studija u kom su snimali, producenta, nema nikakvih podataka onih suštinskih a vezanih za ostvarenje ‘ Bes u Beogradu ‘ (uz napomenu da je besnih u celoj državi, ali avaj). Omoti ploča iz pedesetih i šezdesetih su bili gotovo nezamislivi bez tih sleeve notes podataka, pa ne znam iz kojih razloga su takvi podaci danas suvišni, a preko su potrebni. Ostaje mi tako da nagadjam da li se ovde radi o triju ili kvartetu, mada mi moje iskustvo govori da se radi o četvorki jer, gitarski ne bi zvučali –delovali toliko ubedljivo sa samo jednim gitaristom.




NIKOLA ČUBRILO
CD ALBUM ‘’ GOING DOWN THE ROAD ’’

Jedan izvrstan album, rekao bih odmah u startu, sa više južnjačkih, teksas rock stvari, mada je teško osporiti i bluz upliv. Priznajem da do ovog albuma nisam niti čuo za Čubrila, ali, nakon samo jednog preslušavanja zaključio sam kako se ovde radi o vrsnom jednom gitaristi. Uvodne možda više vuku na bluz, ili na mah asociraju na taj, negoli na teksas/južnjački rock, tu i nisam načisto, ali da se kroz sve stvari ovde provlači Čubrilovo nesporno gitarsko umeće je neupitno. Uostalom, kako u bluzu, tako i u teksas rocku stvari nalikuju jedna drugoj, pa tako nisam sto/odsto siguran da li se ovde radi isključivo o autorskim ostvarenjima uz možda tek poneku skinutu? Na omotu ovog, zbilja respektabilnog ostvarenja, takodje ni pomena od najosnovnijih onih informacija vezanih za članove sastava, produkciju, tonskog studija i autora stvari te uz ne baš maštovito oslikan omot (što naravno bode oči) sa kog ne možete pročitati ne znam šta i ne znam koliko. Ukoliko je Čubrilo tome i težio, onda je to u redu, uspeo je, ali ostaje ono, moguća prihvaćenost od onih iz grupacije zaljubljenika u u ovakav, Stivi Rej Von zvuk, koji će se sa pravom pitati, šta je u pozadini omota (mi stariji smo naučili na čitanje omota). Pa, ako sve to zanemarimo, imamo jedan stvarno izvrstan album koji zavredjuje veoma visoku ocenu. Mislim da će stariji odmah shvatiti kvalitet svirke ovde i pozdraviti javljanje jednog ovakovog vrsnog gitariste. Svet, na žalost, vise ne ostaje na mladima, barem kada je kalitetna muzika u pitanju.




FLOWER ROCKY BOYS / GODINE PROLAZE
VIS VINILI / TRAŽIM TE

Zapaljive vise ritam i solo gitare, odlični tekstovi jednaki isto takvom vokalu, bas gitaristi i bubnjaru uz žal za polovično (samo tri stvari) uradjen album te konstataciju moju ovde da sve što je lepo kratko traje jer, Godine prolaze. Uhvatite tako zalet sa tri stvari Flower Rocky Boys stvari (Godine prolaze/Dvadeset osmi juni i Ona sanja heroje) pa u očekivanju četvrte i narednih izvisite, prizmeljite se uz VIS Vinili i tri stvari tog sastava (Tražim te/Divan dan i Bi Bap Bop). Zbilja ozbijna svirka F.R.B. ni malo ne začudjuje. Boja ovog sastava vuče na iskustveno složeniju i prihvatljiviju varijantu rokenrola za razliku , od, (meni) takodje prihvatljivog mada ne u tolikoj meri ubedljivog Visa Vinili. Otići ću tako daleko i zaključiti da Vis Vinili mirišu ili vuku na Familiju i slične sastave. Nalepnica na disku je savršena identifikacija sa negdašnjim vinilnim pločama, pa ako je Vinili sastav i hteo svratiti pozornost na sebe takvom, nema dvojbe, uspeo je. Izuzetno zanimljivo zajedničko i ne tako uobičajeno izdanje (2 x eks plej je jednako albumu) koje svakako zavredjuje dublje interesovanje i pozornost zaljubljenika u rejdž i izi zvuk. Diskografska kuća Računajte na računare/Time Machine Music tako nastavlja sa svojom ustaljenom praksom promovisanja malo ili nimalo poznatih rokenrol sastava i distribuciji takvih ostvarenja te tako sa pravom nosi ili zavredjuje epitet GLAS SRPSKOG ROKENROLA!




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *