Obelodanjen je spisak kratkih filmova koji će biti prikazani u okviru takmičarskog programa prestižnog američkog festivala Slemdens (Slamdance). Među 78 filmova iz čitavog sveta, našlo se i srpsko ostvarenje „Jesenji valcer“, kratki film Ognjena Petkovića čiju je produkciju prošle godine podržao Filmski centar Srbije.

Petkovićev novi film Jesenji valcer (engleski naslov: Autumn Waltz) donosi priču o bračnom paru koji vozeći se automobilom po sporednim putevima pokušava da se izvuče iz obruča unutar koga se rat odvija. Na putu do slobode čeka ih barikada sa neprijateljski nastrojenim vojnicima…

Projekat za kratki film Jesenji valcer podržan je na konkursu Filmskog centra Srbije u decembru 2017. godine, a tom prilikom je Komisija svoju odluku obrazložila sledećim rečima: „Ovаj projekаt obećаvа svež, originаlаn i uzbudljiv pogled nа nedаvne grаđаnske rаtove nа ovim prostorimа, аli iz tаkvog uglа koji se mаnje bаvi političkim, nаcionаlnim i reаlističkim, а više potencirа ono univerzаlno, аli kroz sudbinu pojedinаcа.“

Ognjen Petković je napisao scenario za film, režirao ga i montirao. Među ključnim saradnicima su: direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, kostimografkinja Ana Radojičić i scenografkinja Miljena Vučković. U filmu glume Tanja Pjevac, Ljubiša Milišić,  Jovo Maksić,  Marjan Apostolović i drugi. Producenti filma su Majkl Vukadinovič i Aleksandra Lazarovski, a u okviru produkcijske kuće Mansarada. Izvršna producentkinja je Senka Nikolić. Jesenji valcer traje 18 minuta.

Festival Slamdens se održava u Park Sitiju od 25. do 31. januara 2019. godine. Filmovi prikazivanjem u takmičarskom programu stiču pravo da budu kandidovani za Oskara, što samo govori o značaju i kradibilitetu koji ovaj festival uživa.

Reditelj/scenarista Ognjen Petković rođen je u Vukovaru 1986. Završio je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a od 2011. godine počinje da se bavi filmom kao reditelj.  Sa kratkim igranim filmom Ljubav do sada je učestvovao na tridesetak domaćih i međunarodnih festivala i osvojio četiri nagrade. Film Žmurke, trenutno u fazi distribucije, učestvovavao je na nekoliko međunarodnih festivala i osvojio je nagradu za najbolji srpski film na Japansko-srpskom festivalu u Kinoteci. Petković trenutno radi na dugometražnom dokumentarnom filmu Zvuci tišine, koja tretira problem osoba sa oštećenim sluhom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *