Od 31. oktobra do 2. novembra, Dvorana Kulturnog centra Pančeva

Ovogodišnje, dvadeset drugo izdanje Pančevačkog Jazz Festivala održaće se od 31. oktobra do 2. novembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva. Tokom tri festivalske večeri, ljubitelji džeza uživaće u bogatom muzičkom programu. Druge festivalske večeri, 1. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva nastupiće tri muzička sastava: austrijski Little Rosies Kindergarten, američki Mark Guiliana Beat Music, i  Péter Rozsnyói Trio iz Mađarske.

Sa austrijske džez scene, koja poslednjih desetak godina doživljava vrtoglav uspon, dolazi ansambl Little Rosies Kindergarten, koji čini čak 13 članova u atipičnoj big-bendovskoj formaciji. Ovaj sastav, koji će nastupiti na otvaranju druge festivalske večeri u 20h, nema ni formalnog ni neformalnog lidera već svi komponuju i improvizuju ravnopravno. Nema ni grube podele po instrumentalnim sekcijama, dok vokali često više duguju pozorišnoj i kabaretskoj estetici, nego onoj karakterističnoj za istorijske predstave o ovom formatu i vrsti džeza. Little Rosies Kindergarten u svom izrazu nalaze mesta kako za džez avangardu, tako i za modernu kompoziciju, odnosno alternativni pop i rok. Te naizgled različite estetike se u muzici austrijskog orkestra prepliću, čineći njihove pesme nepredvidivim i intrigantnim u svakom trenutku.

Od 21:30 nastupiće zvezde večeri, američki sastav Mark Guiliana Beat Music. Frontmen ovog benda, renomirani američki bubnjar koji je sarađivao sa Avishaijem Cohenom, Bradom Mehldauom i drugim vedetama savremenog džeza, savršen je primer slobodnog, kreativnog muzičara 21. veka. Stasao kao klinac na grandž bendovima poput Nirvane, Soundgardena ili Pearl Jam, sa školovanjem i treningom u domenu klasičnog džeza, te interesovanjima za modernu i eksperimentalnu elektroniku u odraslom dobu, danas se hrabro i bez otklona bavi onim što mu najviše prija u datom trenutku. Muzika Guilianinog benda Beat Music evocira stil osamdesetih, istaknut prepoznatljivim šmekom sintova i starih ritam mašina, no uspešno inkorporiran u stil uzavrelog njujorškog džeza 21. veka. Guilianina muzika je i retro-futuristička i savremena, plesno svedena i džezerski razmahana, ali nadasve suptilna i promišljena, kao plod hrabre vizije autora pred kojim se ne naziru granice.

Mađarski pijanista Peter Rozsnyoi  će se pančevačkoj publici predstaviti u 23h u formi pijanističkog trija, utemeljenoj u tradiciji koju su decenijama gradile legende poput Billa Evansa, Keitha Jarretta, te u novije vreme muzičari poput Brada Mehldaua ili Torda Gustavsena. Baveći se ovim omiljenim formatom brojnih posvećenih ljubitelja džeza i audiofila, Rozsnyoi  se opredelio za delikatnost ispred samodovoljne virtuoznosti i lepotu u jednostavnosti. Njegov je aranžerski stil utemeljen u najboljoj tradiciji džeza pedesetih godina prošlog veka, odakle rado odlazi u džeretovski razigrane improvizacije ispunjene vokalnim usklicima. U baladerskim numerama delikatan je poput Evansa, a nisu mu strane ni klasičarske vinjete utemeljene u fascinaciji Bachovom muzikom.

Pančevački jazz festival održava se dvadeset drugi put u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a uz podršku Ambasade SAD, Italijanskog instituta za kulturu, Ambasade Mađarske, Collegium-a Hungaricum-a, Ambasade Izraela, Austrijskog kulturnog foruma i Dunav osiguranja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *