CGA Belgrade konferencija oborila rekorde u broju posetilaca

Beograd, 11. novembar, 2019 – Treća beogradska konferencija kompjuterske grafike i umetnosti oborila je rekorde po broju posetilaca i učesnika. Na najposećenijoj regionalnoj konferenciji gosti iz inostranstva predstavili su neke od najaktuelnijih radova iz protekle godine i govorili o trendovima u idustriji, razvoju talenata i umrežavanju filma, gejminga, advertajzinga i dizajna.

O uspehu koneferencije svedoči oko 800 posetilaca iz Srbije inostransta i činjenica da se neki od njih svake godine vraćaju u Beograd. Jedan od predavača koji je uz CGA od samog početka je i Endru Bresington sa londonske škole Escape Studios. Svoje oduševljenje izrazio je rečima: ,

“Ako bih morao da se odlučim za jednu konferenciju koju bih posećivao do kraja života, to bi definitivno bila ova.”, ali i činjenicom da su student sa ove čuvene škole proteklog leta imali priliku da svoju radnu praksu provedu u Srbiji.

Beograd je bio domaćin oskarovcima u svetu vizuelnih efekata Skotu Andersonu (kreatoru filma Bejb), Marcosu Fahardu, kreatoru najpoznatijeg render softvera Arnold, kao I našeg artiste Igor Jovanović čija inostrana karija je ovenčana najvećim filmskim priznanjem.

Posebno veliko interesovanje među mladima donelo je inspirativno predavanje Alvina Hanta osnivača platforme The Rookies poznate kao platforme za pronalazenje novih talenata sirom sveta i rangiranje najboljih škola za vizuelne efekete, dizajn i koncept art. Veliko interesovanja za njegovo predavanje nastavilo se i nakon konferencija na predavanju i druženju sa studentima u Nordeus Hub-u.

Među predavačima po prvi put nakon trideset godina našla se i Klaudija Čermak, Oskarom nagrađena umetnica iz Rijeke koja je pored predavanja na temu kako ući u industriju i preživeti je, Muzeju Jugoslovenske kinoteke uručila poseban poklon kao sećanje na nedavno preminulu glumicu i Bondovu devojku Nađu Regin. Poklon je primo direketor muzeja Kinoteke Marjan Vujović koji je tim povodom izrazio zahvalnost i uputio podršku mladim stvaraocima digitalnih umetnosti da će jednoga dana i njihovi radovi imati svoje mesto u istoriji kinematografije.

Tokom dvodnevnog programa posetioci su pored glavnog programa imali priliku da uživaju u filmskoj selekciji festivala Ars Electronica, VR bioskopu programu i razgovaraju sa predstavnicima najvećih studija iz zemlje i sveta kojima su predstavili svoje radove.

Pored pozicioniranja Srbije kao regionalnog centra u oblasti vizuelnih efekata, gejminga, kompjuterske grafike i dizajna, konferencija za cilj ima i unapređenje saradnje izmedju edukacije i industrije. Tim povodom i kao uvod u konferenciju u Kanadskoj ambasadi u Beogradu održan je panel na temu globalnih izazova u edukaciji u VFX industriji na kom su prisustvovali predstavnici visokoškolskih ustanova i Ministarstva prosvete.

Tokom konferencije za domaći tim animatora stiglo je značajno priznanje sa festivala Animago u Minhenu. Kratkti film ,,Prase na brdu” u ko-produkciji srpskog Crater studija i američkog Lightstream Animation odneo je nagradu za najbolji kratki animirani film, što je značajan vetar u leđa domaćim autorima animacije.

CGA Belgrade konferenciju zajednički organizuju Srpska filmska asocijacija, Crater VFX trening centar i portal VFX Srbija, i deo je platforme ,,Srbija stvara – Serbia creates” kreirane kroz rad kabineta predsednice Vlade Republike Srbije i njenog Saveta za kreativne industrije sa ciljem međunarodnog predstavljanja Srbije kroz kreativnu, inovativnu i digitalnu zajednicu.

Konferencija je održana uz podršku Ambasade Kanade u Beogradu i Austrijskog kulturnog foruma, Ministarstva kulture i partnera iz industrije kao što su: Autodesk, 3Lateral, Foundry i  Escape Studios.

Aftermovie https://youtu.be/PIJAC5-k5aE