Beograd, 13.11. – Večeras je u svečanoj Sali Skupštine grada Beograda obeležena desetogodišnjica rada Srpske filmske asocijacije. Ovom prilikom SFA je dodelila priznanja i zahvalnice predstavnicima najatraktivnijih lokacija u našoj zemlji, institucijama koje su dale značajnu podršku snimanju filmova i reklama i najboljim poslovim partnerima.

Danas Srbija nudi stranim produkcijama vrhunska studija, oprema, iskusne ekipe i izvanredne profesionalce iz oblasti vizuelnih efekata i postprodukcije.  Zajedničkim zalaganjem filmska industrija postala je jedan od nosećih stubova kreativne industrije u zemlji i regionu sa preko 30 miliona prihoda godisnje samo od stranih projekata koji se snimaju. Beograd se etablirao kao jedna od značajnijih destinacija u regionu, a Srbija postala nezaobilazna stanica u Istočnoj Evropi kada je produkcija filma i reklama u pitanju.  

Ovom prilikom uručene su plakete za:

  • Institucije koje su dale ključnu podršku razvoju filmske industrije i koordinaciji svih nivoa državne uprave neophodne za realizaciju produkcijskog posla.
  • Plakete najatraktivnijim lokacijama i
  • Najboljim filmskim partnerima

Plaketu i zahvalnicu institucijama koje su dale ključnu podršku razvoju filmske industrije i koordinaciji svih nivoa državne uprave neophodne za realizaciju produkcijskog posla, dobili su: Vlada Republike Srbije, privrede Republike Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova,  Ministarstvo odbrane i Vojska Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Privredna komora Srbije, Sekratarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima grada Beograda, Uprava carina, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, Turistička organizacija Srbije, Srbijašume, JKP Gradska čistoća i JKP Zelenilo Beograd.

Plaketu za najatraktivnije lokacije kojima se filmske ekipe konstantno vraćaju dobili su: Dvorski kompleks – Kraljevski i Beli dvor, Grad Beograd, Grad Novi Sad i tvrđava Petrovaradin, Grad Pančevo, Sava Centar, Beogradska tvrđava Kalemegdan, Stara planina, Nacionalni park Tara i Smederevska tvrđava i KPGT.

Proizvodnja audio vizuelnog sadržaja doprinela je i razvoju drugih privrednih grana, pa su ovom prilikom posebno istaknute sledeće kuće kao Najbolji filmski partneri: ABC osiguranje, Crowne Plaza, Crow Serbia, Metropol Palace hotel, Saint Ten hotel, Radisson Collecion Old Mil Beograd i  DHL.

U ime Skupštine grada Beograda, prisutnima se obratio i prof. dr  Zoran Radojičić, Gradonalnik grada Beograda: „Decenija rada je značajan jubilej ne samo za Srpsku filmsku asocijaciju, već i za Grad Beograd, jer ste značajno doprineli promociji Grada. Beograd je sa više od 2000 snimajućih dana postao značajna destinacija na mapi filmskih lokacija. Tako su ulice Beograda glumile ulice Pariza, Londona i Rima, a panorama Zemuna je zamenila Varšavu, Prag i Moskvu. Skoro 20 miliona se uliva kroz različite usluge samo u grad Beograd, a profit na godišnjem nivou trenutno iznosi oko 35 miliona evra za celu Srbiju.

Gradonačelnik je istakao posebnu  ulogu Ane Brnabić, Predsednice Vlade Republike Srbije, koja je prepoznala pozitivan uticaj koji će razvoj filmske industrije doneti. Predsednica Vlade se zvanicama obratila video porukom: „Sticajem okolnosti ja sam učestvovala u stvaranju Srpske filmske asocijacije pre deset godina, kao i stvaranju ovog našeg brenda. Znam koliko je rada bilo potrebno da dobijete podršku države koja se desila tek 2015. Od tada je kroz program podrške i podsticaja prošlo više od 150 projekata. 67 miliona evra se slilo direktno u budžet, a na svaki evro podsticaja vrati se 2, a u ekonomiju ukupno 7,5 evra. Država danas pomaže film 18 puta više nego pre deset godina. Hvala na sjajnim projektima i na divnom predstavljanju Srbije u svetu. Hvala što podržavate projekat Kreativne Srbije i hvala Gradu Beogradu, koji je prepoznao ovu industriju i osnovao kancelariju za film.“  

Predsednik UO Srpske filmske asocijacije Gaga Đurković podelio je sa prisutnima značaj podsticaja države za razvoj filmske industrije u našoj zemlji: „Država u kojoj živimo i radimo i koju predstavljamo  je važan činilac našeg rada i zato je ona sastavni deo tog proizvodnog procesa kroz donošenje pozitivnih zakona i podsticaja, koji su skladu sa potrebama proizvodnje filma i reklama. Mi smo sa podsticajima za filmsku industriju  krenuli kao  98. zemlja koja je usvojila takvu regulativu.  Neophodna je dobra namera svih građana i institucija Srbije i zato je Srpska filmska asocijacija stvorila  Filmske Prijatelje, građane i institucije bez kojih nema proizvodnje filmova i reklama.“

Milica Bozanić, izvršna direktorka SFA podelila je rezultate rada članova asocijacija u domenu unapređenja domaće kinematografije I predstavljanja Srbije u svoj njenoj lepoti: Beograd se dokazao da može da glumi Berlin, Barselonu, Stokholm, Baltimor, Pariz, pa čak i Tokijo, ali želimo da u budućnosti vidimo što više projekata koji će dolaziti u Beorgad zbog Beograda. Srpska filmska asocijacija je primer kako kreativna industrija moze biti nezavisna, organizovana i profesionalno vodjena i da je njen ekonomski uticaj sa više od 30 miliona evra godisnjeg prihoda vrlo jasan kako na produkcijski, tako i na turistički sektor.”

Do sada smo u stranim filmovima gledali Kalemegdan i Maglić – koji su postali dvorac u srednjevekovnoj opsadi Ročestera, stotine reklama koje su se snimale na obroncima naših nacionalnih parkova, urbani Beograd gledali smo kroz automobilkse trke akcionih filmova od Bollywood-a do Luka Besona.  Skupština Republike Srbije glumila Rimski Senat u filmu Koriolan, pomenimo i film Raven u kome je Beograd zamenio Baltimor iz XVVIII veka, a Airport city osvanuo na posteru Netflix-ovog film Extinction. Ulicama Beograda šetali su mlada zvezda Bollywood-a Viki Kaushal, Richard Madden (popularni Rob Stark iz Igre prestola), Rami Malek (Mr. Robot, Boemska rapsodija) i Čarli Hanam (Sinovi Anarhije)koji su glumili u rimejku filma Pappillon, i naravno sportske zvezde Mika Hakinen i Leo Mesi koji su glumili u reklama snimanim u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *