Na predstojećem, 49. Međunarodnom filmskom festivalu – FEST, koji će se održati od 7. do 16. maja 2021. na nekoliko lokacija u Beogradu, premijerno će biti prikazano više od 70 filmova najnovije svetske kinematografije u 7 programskih celina. Festival se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope. Preporučujemo 5 italijanskih filmova iz bogatog filmskog programa koje ne smete propustiti:

TAMNA BAJKA

Režija: Damiano D’Innocenzo, Fabio D’Innocenzo

Italija, Švajcarska, 2020 / 98

Program: Glavni takmičarski program

Nekada davno, u malom porodičnom predgrađu na periferiji Rima, vesela letnja vrućina kamuflira zagušujuću atmosferu otuđenosti. Iz daljine, porodice deluju normalno, ali to je iluzija: u kućama, dvorištima i baštama tišina prekriva suptilni sadizam očeva, pasivnost majki i ravnodušnost odraslih. Ali tu su očaj i potisnuti bes dece koji će eksplodirati i preseći ovu grotesknu fasadu, sa razarajućim posledicama po čitavu zajednicu.

OČE NAŠ

Režija: Claudio Noce

Italija, 2020 / 122’

Program: FEST 49

Rim, 1976. godine. Valerio ima deset godina i živahnu maštu. Njegov život se preokrene kada sa majkom Đinom biva svedok napada terorističke grupe na njegovog oca Alfonsa. Od tog trenutka, strah i osećaj ranjivosti ostavljaju dramatičan trag na celu porodicu. Ali upravo u tim teškim danima Valerio upoznaje Kristijana, dečaka ne mnogo starijeg od njega. Osamljen, buntovan i bestidan, izgleda da se pojavio niotkuda. Taj sastanak, u leto ispunjeno otkrićima, zauvek će promeniti njihov život.

SVE ĆE BITI U REDU

Režija: Francesco Bruni

Italija, 2020 / 101’

Program: FEST 49

Bruno Salvati je reditelj sa malo uspeha, koji se rastavio od supruge Ane, sa kojom ima dvoje dece. Nakon što mu se pogorša zdravstveno stanje, Brunu dijagnostikuju bolest koja zahteva donora…

VEZE

Režija: Daniele Luchetti

Italija, 2020 / 100’

Program: FEST 49

Napulj ranih osamdesetih. Aldo i Vanda prolaze kroz period razdvajanja nakon što je on otkriven u neverstvu. Njihovo dvoje male dece su u ogorčenom vrtlogu, razapeti između svojih roditelja, ali veze koje drže ljude na okupu su neizbežne, čak i bez ljubavi. Sada, trideset godina kasnije, Aldo i Vanda su još uvek u braku.

SMRT U VENECIJI

Režija: Luchino Visconti

Italija, 1971 / 130’

Program: Festovih 50

Nemački kompozitor Gustav fon Ašenbah dolazi u Veneciju da se odmori od umetničkih i ličnih neuroza. U luksuznom hotelu upoznaje atraktivnog tinejdžera Tadzija koji odmara sa porodicom. Ašenbah je sve više zaokupljen momkom kao oličenjem klasičnih proporcija koje nikada nije uspeo da postigne u svojoj umetnosti. Grad ubrzo zahvata kolera.

Ulaznice za FEST su u prodaji na blagajni Sava Centra (ulaz B iz ulice Vladimira Popovića), Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade. Karte za projekcije u Sava Centru, Kombank dvorani i Domu Omladine Beograda mogu se nabaviti i onlajn, preko sajta www.tickets.rs, kao i na svim Ticket Vision prodajnim mestima. U prvih sedam dana prodaje moguće je ostvariti 10% popusta na kupovinu kompleta karata po terminskim linijama u dvoranama, i 10% popusta na onlajn kupovinu u okviru akcije “Moj Komplet” (na 10 i više kupljenih ulaznica).

Više o programu pročitajte na: www.fest.rs