Treći Somborski filmski festival počinje sutra, 13. jula, kada će na svečanom otvaranju biti prikazan film „Koncentriši se, baba” Pjera Žalice, sa legendarnom Mirom Banjac u glavnoj ulozi. Na repertoaru će se od 13. do 16. jula naći 13 filmova u četiri selekcije: Glavni program, Selekcija mladih autora, Panorama švedskog filma, i Kad bi Sombor bio Holivud, a selektor programa je Dejan Dabić. Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, radionice, i koncerti.

Glavni program će u Atrijumu Gradske kuće predstaviti pet ostvarenja iz naše zemlje i Evrope: Uz film otvaranja, publika će moći da vidi filmove „Oaza“ Ivana Ikića, „Mater“ Jure Pavlovića, „Undine“ Kristijana Pecolda  i „Znoj“ Magnusa fon Horna. Žiri glavne, takmičarske selekcije, čine glumac Petar Strugar, glumica Marija Bergam, i filmski producent Filip Feti Dautović.

U Selekciji mladih autora naći će se tri filma kojji su doneli svež rediteljski pristup u domaćoj kinematografiji: „Lihvar” Nemanje Ćeranića, „A.S. (25)” Milene Grujić, i „Ivana Grozna” Ivane Mladenović. Ovo je ujedno i druga takmičarska selekcija uz Glavni program, a filmove iz ove selekcije publika će moći da pogleda u Kabareu Narodnog pozorišta Sombor.

Programska celina Panorama švedskog filma realizovana je u saradnji sa ambasadom Švedske i prikazuje ostvarenja iz savremene kinematografije ove zemlje, čije su projekcije održane na značajnim evropskim filmskim festivalima tokom prethodnih godina. U dvorištu Gradskog muzeja Sombor biće prikazani filmovi „Brit-Mari je bila tu” rediteljke Tuve Novotny i „Sune vs Sune” Jona Holmberga.

Selekcija „Kad bi Sombor bio Holivud” posvećena je ostvarenjima s osvrtom na značajne događaje i ličnosti iz prošlosti Sombora, ali i iz istorije naše zemlje. U Atrijumu gradske kuće biće prikazani filmovi „Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića, „Porajmos” Gorčina Stojanovića i „Žućko – priča o Radivoju Koraću” Gordana Matića.

U Filmskom matineu za decu, posvećenom najmlađim ljubiteljima filma, na repertoaru su 11. i 12. jula bila dva animirana filma – „Tajna izgubljenog kraljevstva” i „Lesi se vraća kući”. FIlmovi iz ove selekcije, kao  uvertira u ostale programske selekcije, prikazani su u Atrijumu Gradske kuće.

Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Na svečanom zatvaranju festivala nagrade će biti uručena i prošlogodišnjem dobitniku ove nagrade, Slavku Štimcu, još jednoj legendi domaćeg filma.

U pratećem programu Trećeg somborskog filmskog festivala biće održan koncert rok grupe Love Hunters, prezentacije izdavaštva Niškog kulturnog centra i Filmskog centra Srbije, radionica „Kako se gleda film – mala škola bontona”, i nastup Žarka Stepanova i benda „Bre”.

Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a projekcije filmova i prateći programi će se održavati u Atrijumu Gradske kuće, Dvorištu Gradskog muzeja Sombor, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor, i na Trgu Svetog Đorđa.

U slučaju kiše, program će se održati na alternativnim lokacijama, i to: Glavni program, film „Dara iz Jasenovca”, svečano otvaranje i zatvaranje, i koncert „Love Hunters” na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor; Selekcija mladih autora u Velikoj sali Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor; Panorama švedskog filma, Filmski matine za decu, te filmovi „Porajmos” i „Žućko – Priča o Radivoju koraću” u Svečanoj sali Gradske kuće. Promocije izdavaštva će se u slučaju kiše održati u Gradskoj kafani Sombor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *