Svečanom ceremonijom dodele nagrada najboljim evropskim ostvarenjima, prikazivanjem filma „Vojvoda“ Rodžera Mičela i prve dve epizode domaće serije „Kljun“ Jelene Gavrilović i Uroša Tomića, u petak 23. jula na Letnjoj pozornici zatvoren je 28. Festival evropskog filma Palić.

Specijalno priznanje Međunarodnog žirija kritike dodeljeno je filmu „Dečak“ reditelja Vitalija Akimova, koji je putem video linka rekao: „Veoma mi je drago zbog ove vesti. Hvala festivalu na toploj dobrošlici i na tome što ste uživali u mom filmu. Ovo je veoma vredno i jako mi je drago“.

Međunarodni žiri kritike za najbolji film u takmičarskom programu Paralele i Sudari odabrao je ostvarenje „Nun of your business“ hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić. Autorka ovog filma je povodom vrednog priznanja izjavila: „Uzbuđena sam. Baš sam jako sretna. Lepo mesto, lep festival, pa još i nagrada“.

Nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dobio je film „Najgora osoba na svetu“ Joakima Trira.

Žiri Glavnog takmičarskog programa dodelio je specijalno priznanje britanskoj produkciji „Dnevnik iz Gvantanama“ u režiji Kevina Mekdonalda.

Reditelj Ferit Karahan dobitnik je nagrade Palićki toranj za najbolju režiju, za film „Čuvar brata svojega“. Ferit Karahan se u video obraćanju zahvalio festivalu i rekao: „Čuvar brata svojega govori o jednom internatu na kurdskoj teritoriji u Turskoj. I ja sam išao u jednu od takvih škola. Bilo je veoma teško snimati tamo jer je bila zima, na teškoj lokaciji, sa 500 dečaka. Meni je bilo teško da živim u internatu, pišem scenario, snimam film, i nakon ovog najtežeg perioda duboko sam dirnut sjajnom nagradom predivnog žirija“.

Dobitnik Zlatnog tornja za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu festivala je ostvarenje „Najgora osoba na svetu“ norveškog reditelja Joakima Trira. Povodom osvajanja ove, ali i nagrade FIPRESCI, Joakim Trir se prisutnima obratio pisanom porukom: „Veoma sam srećan i zahvalan zbog dve nagrade i žao mi je što nisam u mogućnosti da ih lično primim večeras. Zahvalan sam žiriju jer su ovom filmu, iz male zemlje poput Norveške, dali ovako veliko priznanje. Siguran sam da će ono pomoći da naš film dopre do publike u Srbiji, što celu ekipu i mene čini veoma srećnim. Hvala vam što podržavate ovako lične filmove kakve mi radimo. Vaše ohrabrenje ćemo iskoristiti da nastavimo našu potragu za pričama o ljudskoj ranjivosti i snazi. Veliko ura iz Osla!“

Publici se, na kraju svečane ceremonije zatvaranja, uživo obratio Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog Filma Palić: „Mi koji se bavimo ovim festivalom, uveliko smo u mislima na festivalu iduće godine, i nadamo se da će taj festival biti lakše napraviti nego ovogodišnji, a pogotovu lakše nego prošlogodišnji. Bilo je 130 filmova, 15 programa, 150 gostiju, i sve ono što čini festival. Da li je moglo više? Verovatno. Da li je moglo bolje? Verujte mi, nije. Imali smo prilike da vidimo najnoviju evropsku produkciju, britanske filmove, tri filma sa ovogodišnjeg Kanskog festivala, fimove iz Makedonije, Mađarske, i svetsku premijeru domaćeg filma, koja je itekako napunila ovu pozornicu. Naša radost svih ovih dana je da smo i ove godine uspeli da, svi oni koji su bili na festivalu, odu sa njega zadovoljni“.

Ovogodišnje, dvadeset osmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održano je od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival je ove godine održan na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici je predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Pored bogatog  filmskog programa, publika je uživala u brojnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *