GRUPA  FLASH  BACK

                                                                                                                                    TEKST

                                                                                                                                     ZIVKO  IVKOVIĆ

                                            Ovaj sastav je formiran 1991. godine a idejni tvorci ovog su Mirko Djajić Džimi i Dejan Vujić. Dugo su diskutovali na temu pokretanja rock grupe, ponajviše na pauzama tokom radnog vremena u fabrici Krušik, a u onom originalnom sastavu su svirali Mirko Djajić Džimi vokalni solist i bas gitara, Dejan Vujić gitara i vokal, Saša Rumenko Milić drugi gitarist te Dejan Vujetić bubnjar (ex grupa Alergija). Prvi nastup su zabeležeili u holu Medicinske škole 1991. godine, a na repertoaru su imali skinute stvari grupa Pink Floyd, Wishbone Ash, Jimi Hendrix & The Experience, Dire Straits, J.J. Cale itd. Svirali su i u diskoteci kod Sata (negdašnji prodajni prostor Simpa iz Vranja). I inače veliki zaljubljenici u prog rock, članovi ovog sastava su težili promociji isključivo ovog muzičkog pravca te su se odazivali na sve pozive koji su stizali od organizatora, bilo da se radilo o Valjevu ili nekom drugom gradu, pa tako da su personalne promene bile isključene, jer, članovi grupe su razmišljali na način, jedna grupa, istovetni pogledi i muzička stremljenja. Vežbali su u podrumu kod Miše Ilića na Petom Puku, preko puta kuće Dejana Vujića, gitariste grupe. Poslednji nastup, tako, grupa i beleži u pomenutom već podrumu, kada su za goste imali članove holandske grupe Winners (Sitard). Grupa Winners je u Valjevo stigla na onoj kulturnoj razmeni Zbratimljenih gradova tadašnjih, a pre podrumskog nastupa su svirali u valjevskoj Hali sportova. Uz mali broj svojih poklonika, u podrumu, tada je bubnjeve svirao Roland iz The Winnersa na mesto Dejana Vujetića, te su se tako članovi grupe na najbolji način oprostili od svojih vernih fanova kojih u Valjevu nije bilo malo.    

GRUPA  KADILAK

                                     Grupa Kadilak je nastala 1998. godine, a pokretač ove priče je poznati valjevski rokenrol lik Boža Grobar. Imao je na umu svirke u svome klubu Feniks na Petom Puku, te su članovi ove grupe i vežbali u prostorijama iznad kluba. U prvoj i jedinoj postavi ove grupe su svirali Mirko Djajić Džimi na bas gitari i povremeno vodeći vokal, mada je ulogu glavnog vokala na sebe preuzeo Zec Ignjatović, potom gitarist Mikica Djurić, zatim Mile Jelić na gitari a za bubnjevima je sedeo Slobodan Šaković Čarli. Repertoar ove se zasnivao na skinutim stvarima grupa The Beatles, The Rolling Stones, Creedence Clearwater Revival, Golden Earring, J.J. Cale, Dire Straits, Bob Dylan i The Cream. Te 1998. su svirali bezmalo u svim valjevskim rock prostorima uključujući i kafee. U pomenutom klubu Feniks su svirali kontinuirano više od sedam – osam meseci. Klub je uvek bio maksimalno posećen, u publici je vladala masovna histerija, pridruženo pevanje se podrazumevalo, a neretke posete iz okolnih gradova i Beograda nisu bile isključene, uglavnom zahvaljujući atraktivnom pevanju bas gitariste koji je imao zaduženje i usnoharmonikaša. Ovaj sastav je potrajao gotovo celu godinu, tako da je raspad usledio naredne 1999. godine iz tada poznatih razloga, bombardovanja zemlje od strane Nato agresora.

Valjevsko hipi pleme negde iz sedamdesetih. Na nedatiranoj fotografiji imamo i Božu Miloševića, poznatijeg kao Boža Grobar, prvi s leva, stoji u srednjem redu, blago nagnut.
 
01.02.2022. godine