Autor priloga: Živko Ivković

GRUPA GLORIA

U tom nastavku predstavljanja rock grupa sa valjevske scene, stigao sam do još dva sastava, a radi se o Gloriji i Mreži. Grupa Gloria je formirana 1986. godine na inicijativu Mileta Jelića i Božidara Dragutinovića zvanog Gusak, tako da su onaj izvorni sastav činili: pomenuti Jelić na gitari,  Dragutinović za bubnjevima, Saša Matić još jedna gitara, te Mirko Djajic na bas gitari uz Željka Plavšića na poziciji vokalnog soliste. Sa Plavšićem kao vodećim vokalom su mahom nastupali po lokalnim rokenrol prostorima, ponajviše u Domu omladine, Tešnjaru, gimnazijskom ‘Kavezu‘, ali i u Lesnici (opština Loznica), Kosjeriću, te lajkovačkom hotelu gde se istakao upravo Plavšić, pružao je odlične partije.

Povremeno sa Glorijom nastupaju Igor Doksas za klavijaturama te Sanja Božinovska kao vokalna solistkinja. U valjevskoj gimnaziji  (prostor Kavez), su 1987. godine nastupili na grupnom koncertu sa The Winners sastavom iz holandskog grada Sitarda, a pojačanje u Gloriji tada se ogledalo u bas gitaristi Mikici Đuriću, poznatijem kao Mikica Levak. Imamo ovde i Tamaru Korać koja se povremeno javljala kao vokalna solsitkinja. Kuriozitet je svakako da za tri godine egzistiranja (ne uzmam pridružene tu) ove, nije zabeležena niti jedna personalna promena u sastavu, tako da je ovaj , izvorni sastav delovao u nepromenjenom gotovo tri godine ili sve do kraja 1990. godine, kada se grupa raspada.

GRUPA  MREŽA

Na sugestiju Željka Lukića i Zuleta Jovanovića iz Požege, 2001. godine dolazi do formiranja grupe Mreža, a onaj, originalni sastav su činili pomenuti već Željko Lukić na bas gitari, Zule Jovanović kao vokalni solist, Miško Bulatović gitarist, Aleksandar Saša Ignjatović za bubnjevima. Članovi grupe su preferirali hardrock te  ne začudjuje repertoar sa skinutim stvarima uglavnom grupa SmaK, Whitesnake, ZZ Top, Pink Floyd i Stevie Ray Waughana. Dolazi potom do onih, neizbežnih personalnih promena, pa tako Zoran Lazić dolazi na mesto bubnjara koje je do tada držao Ignjatović, zatim Cvijetin Tripković menja Bulatovića, da bi se, na koncu, kao novi član, grupi pridružio klavijaturist Lazar Jovanović. Nastupali su naravno ponajviše u klubovima po svome gradu ali i u Beogradu, Užicu, Bratuncu, Obrenovcu, Kosjeriću i Šapcu (2005. godine su održali zapažen koncert u Domu omladine, prostor je bio klub Rupa,  a tom sam i prisustvovao). E sad, u trećoj onoj, postavi se javlja Mile Jelić, nezaobilazno ime sa valjevske rock scene i inače član brojnih sastava iz ovog grada, koji tako dolazi na mesto Cvijetina Tripkovića gitraiste, uz Sašu Matića gitaristu takodje novog člana. Aca Matetić je za bubnjevima zamenio Zorana Lazića, da bi i Matetića potom smenio Dejan Vujetić. I naravno, onu finalnu postavu su činili Zoran Lazić za bubnjevima, Saša Stefanović na bas gitari, Mile Jelić na gitari, Zule Jovanović vokalni solist te Aleksandar Stajić saksofonist, a potrajali su sve do kraja 2019. godine, kada se MREŽA i definitivno gasi.