Ove godine u jednom od pratećih programa Somborskog filmskog festivala, gledaoci će biti u prilici da vide panoramu pet austrijskih kratkometražnih filmova koji su osvajali domaće i međunarodne filmske nagrade. Pokrovitelj programa je Austrijski kulturni forum, u okviru projekta Austrijske filmske akademije i Ministarstva spoljnih poslova Austrije. Svake godine Kulturni forumi širom sveta prave odabir iz filmova koji su ušli u uži izbor za Austrijsku filmsku nagradu, a među njima može se naći mnogo kratkih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova, kao i muzičkih spotova.

ŽIVOT NA ROGU/ Life on the Horn (2020, 25’)

Režija: Mo Harawe

Decenijama se otrovni otpad ilegalno odlaže na obale Somalije. Cunami 2004. godine oštetio je zatrovane kontejnere, što je dovelo do širenja bolesti. Film je imao premijeru na festivalu u Lokarnu, a u međuvremenu je dobio četiri međunarodne filmske nagrade.

VEŠ MAŠINA/ Die Waschmaschine (2020, 25’)

U vezi istrošenoj rutinom, prodaja pokvarene mašine za pranje veša preko interneta postaje važno pitanje rasizma i morala. Dobitnik filmskih nagrada na festivalima u Portugaliji i u Austriji.

Režija: Dominik Hartl

OEHL: PREKO NOĆI (2019, 4’38’’)

Većina ljudi sada dobro zna kakav je osećaj provesti ceo dan sam kod kuće, slično glavnoj junakinji u veštom crno-belom videu Ruperta Holera, snimanom kao spot za grupu Oehl. 

Režija: Rupert Heler

ISTA VRSTA RIBE/ Fische (2021, 17’)

Govoriti o smrti bliskog člana porodice nije lako. Pogotovo ne kada je sestra preuzela brigu o bolesnoj majci, a brat pobegao u inostranstvo iz straha od odgovornosti.

Režija: Rafaela Šmid

NOĆNI ČUVAR/ Der Wächter (2019, 30’)

Nakon što fabrika u kojoj je radio kao tehničar preseli proizvodnju u inostranstvo, austrijski zavod za zapošljavanje primorava Rafaela da prihvati posao noćnog čuvara, pošto je u njegovim godinama postao suvišan za privredu

Režija: Albin Vildner