Povodom obeležavanja 102. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, ova institucija otvorila je konkurs za takmičenje za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2022. godinu u četiri kategorije takmičenja.

Ovo takmičenje, koje se organizuje sa ciljem promovisanja kreativnosti i značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, održava se pod pokroviteljstvom WIPO-a u kategorijama pronalazača ili grupe pronalazača za patent (WIPO Medal for Inventors), pravnih lica ili preduzetnika za privrednu primenu industrijske svojine (WIPO IP Enterprise Medal), autora za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno humanističkih nauka (WIPO Medal for Creativity), i učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak (WIPO Schoolchildren’s Medal).

Prijave za konkurs moguće je slati najkasnije do 10. oktobra 2022. godine, a detaljan opis kriterijuma, formulari i pravila slanja nalaze se na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu (https://www.zis.gov.rs/vesti/2022-takmicenje-za-wipo-nagrade/ ).

Pored navedenih WIPO nagrada, na osnovu uvida u bazu međunarodno registrovanih žigova, na proslavi dana Zavoda će biti dodeljena i nagrada WIPO Users’ Medal domaćem pravnom licu ili preduzetniku sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova tokom 2022. godine.

Pobednici takmičenja u svakoj od navedenih kategorija će biti objavljeni najkasnije 10. novembra 2022. godine na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu, na osnovu odluke odgovarajućih komisija. Ove prestižne nagrade će biti dodeljene na proslavi dana Zavoda 15. novembra 2022. godine. 

Zaštita intelektualne svojine ima dugu tradiciju u Srbiji. Njeni počeci potiču još od 20. marta 1883. godine, kada je Kraljevina Srbija bila jedna od svega 11 zemalja potpisnica Pariske konvencije za zaštitu industrijske svojine, koja predstavlja jedan od prvih međunarodnih sporazuma u oblasti intelektualne svojine. Danas ova konvencija, kojom administrira WIPO, okuplja 179 država. Potpisivanjem Pariske konvencije Srbija je bila u obavezi da ustanovi posebnu instituciju nadležnu za zaštitu industrijske svojine. To se desilo 15. novembra 1920. godine, kada je doneta Uredba o zaštiti industrijske svojine kojom je osnovana Uprava za zaštitu industrijske svojine, koja je vremenom prerasla u Zavod za intelektualnu svojinu.