U okviru pratećeg programu  29. Festivala evropskog filma Palić, koji se održava od 16. do 22. jula u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, biće održane radionice za kritičare, kreatore sadržaja na društvenim mrežama, decu i mlade, izložbe, predstavljanje festivala, promocije knjiga, panel diskusije i bogat muzički program.

FEF Palić će ove godine biti domaćin trodnevnih radionica za članove MIOB mreže u cilju unapređenja komunikacije na društvenim mrežama. Uz pomoć stručnjaka za marketing na društvenim mrežama, festivali će proširiti svoja znanja u ovoj oblasti i razviti modele za dopiranje do nove publike. Ovaj projekat ima za cilj da pomogne svim filmskim festivalima u našoj mreži kako bi dalje rasli, dovodili nove generacije publike, razvijali ih u ljubitelje kinematografije i buduće filmske stvaraoce.

U sklopu Eco dox programa Festivala evropskog filma Palić biće održana panel diskusija i prezentacija Zelene povelje za filmske festivale i njihove prateće platforme. Ova inicijativa je nastala kroz mrežu festivala evropskog filma MIOB (Moving images open borders) uz podršku MEDIA programa Kreativne Evrope, a vodeću ulogu u izradi platforme preuzeo je festival u Lez Arku (Francuska). Osnovna ideja je motivisati filmske festival, kao i sve druge vrste manifestacija da razvijaju svoju zelenu agendu, beleže napredak iz godine u godini i šire ideju o očuvanju životne sredine.

Festival već duže od decenije održava Radionicu mladih kritičara, koja privlači učesnike iz cele Evrope. Tokom tri dana na festivalu, mladi, novi i ambiciozni filmski kritičari iz 10 zemalja mogu u potpunosti da urone u jedinstvenu, prijateljsku atmosferu Fesetivala dok učestvuju u redovnim mentorskim sesijama sa supervizorima radionica. Ove godine redovnom voditelju radionice Nilu Jangu pridružiće se Viktor Paz, španski novinar/selektor koji se vraća na FEF posle nekoliko godina pauze.

Edukativni program “Kako se gleda film – mala škola bontona” je radionica namenjena deci osnovnoškolskog uzrasta od 10 do 15 godina i posvećena edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti. Namera je da se podstakne kultura odlaska u bioskope i kultura gledanja audiovizuelnih sadržaja, ali i da se svest polaznika potkrepi teorijskim znanjima iz navedenih oblasti.  Predmet analize i diskusije je domaće ostvarenje Radivoja Andrića “Leto kad sam naučila da letim”. Program se realizuje kao zajednički projekat Mreže kinoprikazivača Srbije, uz pomoć Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja. Autorski tim programa čine Zoran Janković, Đorđe Bajić, Nemanja Boškov i Nevena Đonlić.

U okviru 29. Festivala evropskog filma Palić biće realizovana i MOBIFILM radionica za učesnike MOBIFILM škole iz Subotice i Segedina. MOBIFILM radionica će okupiti 10 mladih studenata iz prekograničnog regiona koji su u prethodnom periodu pohađali MOBIFILM školu u Subotici i Segedinu i učestvovali na zajedničkoj radionici tokom Žigmond Vilmoš filmskog festivala u maju 2022. godine. Cilj 4-dnevne MOBIFILM radionice jeste da se unapredi i nadogradi znanje studenata iz sledećih oblasti: pisanje (razvoj sopstvenog) scenarija za film, kamera mobilnog telefona i snimanje – napredni nivo, napredni nivo filmske montaže kao i kreiranje kratkih studentskih filmova mobilnim telefonom i njihovo prikazivanje.

Takođe, biće organizovan i drugi radni sastanak filmskih festivala iz prekograničnog regiona. Predstavnici 10 filmskih festivala iz prekograničnog regiona biće informisani o mogućnostima i praktičnim primerima saradnje filmskih festivala u okviru različitih fondova EU dok će u okviru praktičnog dela sastanka raditi na pripremi zajedničkih projektnih predloga iz oblasti filmske umetnosti.

Izložba „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979”, koju je priredio Filmski centar Srbije, biće postavljena u Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica. Izložba sadrži 41 filmski plakat iz perioda od 1970. do 1979. godine, iz fonda i arhive Filmskog centra Srbije.  Na izložbi će biti predstavljeni plakati koji su urađeni za popularne ratne spektakle, kao što su „Sutjeska” Stipe Delića, „Užička republika” Žike Mitrovića, „Partizanska eskadrila” Hajrudina Krvavca, kao i plakat filma „Valter brani Sarajevo”, takođe u režiji Krvavca, najgledanijeg jugoslovenskog filma, koji predstavlja vrhunac „jugo-vesterna”, i mnogi drugi.

Na festivalu će biti održana promocija knjige “Stenli Kjubrik između slikarstva i filma” Dijane Metlić, u izdanju Filmskog centara Srbije. Važno je napomenuti da tekst predstavlja rad na jednoj višestruko istraživanoj temi, a da uspešno nudi jedan mogući novi uvid u delo Stenlija Kjubrika pre svega kroz tezu o neraskidivoj povezanosti između nepokretne likovne reprezentacije i pokretne filmske slike, odnosno ideju da se tek kroz proces njihovog sučeljavanja može doći do pravog razumevanja Kjubrikove umetnosti.

Takođe, biće održana i promocija knjige Knjiga “Zabranjeni bez zabrane” koja predstavlja početak vraćanja duga jugoslovenskoj kinematografiji. Naime, Crni talas je umetnički najsnažnije razdoblje u istoriji jugo-filma i ulazak u svetsku kinematografiju, a autor je svojim dosadašnjim radom već dao doprinos rasvetljavanju ove doskora tabu teme, čineći to značajno i pouzdano u svojim radio emisijama, a posebno na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Ova knjiga je prirodni nastavak te zapažene delatnosti i sublimat koji na jednom mestu omogućava uvid u izvornu reč glavnih aktera crnog talasa.

U Bioskopu Abazija zakazano je predstavljanje međunarodnog festivala kratkometražnog igranog filma ”Filmski Front“ – međunarodnog festivala kratkometražnog igranog filma koji se ove godine održava po dvadeseti put. Akcenat festivala je na afirmaciji filmskog stvaralaštva mladih autora iz Srbije i regiona, edukaciji publike (posebno mlađeg uzrasta) kroz predavanja, filmske radionice i specijalne programe i popularizacije kratkog autorskog filma. Festival će se predstaviti sa četiri filma koja će biti prikazana u okviru programa Mladi duh Evrope.

Na Paliću će biti predstavljen i Međunarodni filmski festival Kino Otok – Izola Sinema koji istražuje filmsku umetnost od 2004. godine, otkrivajući različite filmske izraze u društvu filmskih stvaralaca i publike svih generacija. U sekciji Video na plaži, Kino Otok podržava projekcije filmske produkcije novih generacija filmskih stvaralaca u nastajanju, koji istražuju bogatstvo i smelost filmskog izraza u formi i sadržaju. Pored slovenačke nezavisne produkcije, sekcija prikazuje i filmove iz susednih zemalja i šire.

U muzičkom delu festivalskog programa tokom festivala nastupiće hrvatska pank-folk atrakcija Brkovi, novosadski bendovi Gift i Norveška Šuma, zrenjaninski The Quarantinos, kao i subotički bendovi Perpetuum Mobile i Mia. Koncerti počinju svakog festivalskog dana u 22:30 časova i ulaz je besplatan.

Ovogodišnje festivalsko izdanje, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održava se na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Sponzor – prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike. Ove godine će tradicionalna saradnja biti proširena i na muzički deo festivalskog programa.