U subotu, 13. maja u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, na 18. izdanju Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2023, biće predstavljen EU projekat “LINA 2022-2025”. Na ovom događaju učestvovaće učesnici programa LINA 2022/2023 koji su ujedno i učesnici ovogodišnje BINE – udruženje Urban Mythologies (Grčka), Rebeka Bratož Gornik (Slovenija) i Space for Future (Austrija, Nemačka)

Projekat Urban Mythologies predvode arhitekti Francesca Cocchiara i Sergios Strigklogiannis iz Grčke. Njihov rad inspirisan je Atinom, gradom u kome koegzistiraju istorija, mit, ali i kritična pitanja urbanog razvoja.  Autori projekta su tokom krize primetili koliko su mitologija i moć narativa eksploatisani od strane turističke industrije, ali i u kojoj meri su bili sredstvo vraćanja prava gradu. Ova razmatranja, kao i vera da nam narativi pomažu da razumemo kompleksne savremene urbane realnosti i otkrijemo inače nevidljive društveno-prostorne probleme, oblikovali su ideju “Urbanih mitologija” kao projekta koji kroz mit nastoji da istraži neke od najurgentnijih urbanih problema u različitim gradovima. Tako će i Beograd biti jedan od odabranih gradova, koji će tokom 18. BINE biti proučavan kroz temu “Razumevanje rasta grada”.

Rebeka Bratož Gornik predstaviće dokumentarni film Public housing: Belgrade mode. U svom kratkom dokumentarnom filmu, autorka istražuje rast grada u kontekstu javnog stanovanja, budući da je pravo na prebivalište osnovno ljudsko pravo, ali i na koji način socijalno-političke promene utiču na priuštivost javnog stanovanja u savremenom Beogradu. Ovaj istraživački film sadrži različite tačke gledišta profesionalaca, aktivista i lokalnog stanovništva o načinu odlučivanja i kreiranju urbanih prostora, koje treba iznova otkriti kroz problem javnog stanovanja u Beogradu.

Spaceforfuture.org je platforma koja podstiče istraživanje, komunikaciju i povezivanje aktera u oblasti izgrađenog okruženja i prostornih politika širom Evrope. Projekat je ukorenjen u debati o stanovanju i zalaže se za pristupačniji, održiviji i pravedniji pristup prostoru. Ova platforma pruža civilnom društvu, kao i kreatorima politika, nijanse i detalje o iz oblasti stanovanja međusobno povezanih sa složenim aspektima kao što su „baukultura“, klimatska kriza i jednakost. Članovi tima su Julius Grambow, Angelika Hinterbrandner, Rebekka Hirschberg, Jonas Illigmann, Martin Röck i Jomo Ruderer.

Program EU arhitektonske platforma LINA, koji koordinira Arhitektonski fakulteta Univerziteta u Ljubljani, nadovezuje se na platformu Future Architecture, koja je bila aktivna u period 2016-2021. Novu mrežu LINA čine  arhitektonski muzeji, univerziteti, festivali, fondacije, bijenala i trijenala, kao i niz drugih arhitektonskih organizacija – ključnih aktera koji mogu pomoći da velike ideje pokucaju na prava vrata.  Od samog 2016. godine BINA je članica ove velike arhitektonske zajednice.  Tokom prethodne godine LINA je otvorila je poziv u kome se obratila arhitektama u usponu i ostalim kreativcima da podele svoje ideje, projekte, ili prakse, koji bi mogli da pomognu da Evropski zeleni dogovor postane realnost. Na konkursu su predstavnici platforme odabrali 25 najboljih projekata, čiji su autori bili pozvani da ih detaljnije predsatve na godišnjoj LINA konferenciji decembra 2022. godine u Ljubljani.

Cilj platforme je da usmeri arhitektonski sektor ka održivim, cirkularnim i čistim praksama. Budući da postoji niz sličnih inicijativa, ova platforma povezuje i naglašavanja njihove napore. Institucije-članice doprinose programu LINA Architecture kroz konferencije, mentorske programe, radionice i razne druge događaje. Autori odabranih projekata pozvani su da daju svoj doprinos, a LINA će ovim novim glasovima omogućiti internacionalnu platformu za predstavljanje.

Program LINA Architecture 2022/23 će biti predstavljen kao kolateralan događaj tokom vikenda otvaranja  Bijenala arhitekture u Veneciji, 20. maja na Isola della Certosa. Ovom prilikom će biti objavljen i novi poziv za projekte za period 2023/24. godinu.  

Više informacija o LINA platformi nalazi se na sajtu www.lina.community.