Simbolično na 1. maj Adam Semijalac (Bebè Na Volè) objavio je novi album Ode dite koji je, kako kaže, posvetio našim bakama i dekama antifašistima. Na albumu se nalazi deset autorskih pesama koje su prilagođene za dangubicu, bugariju, banjo i glas u Adamovoj izvedbi uz vokalnu pratnju Tajane Josimović i Lane Hosni. Adam je za ovaj album sam napisao tekstove i muziku, izboksovao ga, snimio, odradio produkciju i izdao u sopstvenoj režiji. Za dodatni miks i master zaslužan je Jelenko Hodak, a omot albuma delo je Mislava Lešića.

LINK NA ALBUM:

Bandcamp: https://bit.ly/42g1I42

Yotube: https://www.youtube.com/watch?v=eW4WW5eqcSY

Adam kaže da je dugo želeo da napravi album s tradicionalnim instrumentima koje dosad nije svirao: Dangubica me privukla jer je vrlo primitivna. Ograničena. Nedostaju joj polja odnosno tonovi. Nije hromatski instrument. Slično je i s bugarijom. Pet žica i “istina”. Tvrda k’o život. Moj pristup je bio odmaknuti se od tradicionalnog načina sviranja i koristiti instrumente onako kako bih inače svirao. Sa slideom u štimovima koji nisu prirodni za te instrumente. Zapravo, želeo sam tradicionalnom zvuku dodati nešto što mi je oduvek nedostajalo. Mikrotonove. Oponašanje glasa. Blues. Tu neku „uprljanost“ koja naročito danas nedostaje u folkloru, a život je prepun iste. Koristio sam i benjo, jer je to vrlo star instrument, koji vuče korene iz Afrike, pa me zanimalo kako će se slagati s bugarijom i dangubicom.

Kad su u pitanju tekstovi, Semijalac ističe da ih je pisao razmišljajući o jednostavnim melodijama: Tipično folkloru, “dečije” rime, ponavljajuće melodije. Što jednostavnije to bolje. Na albumu gostuju Tajana Josimović i Lana Hosni. Dve prijateljice koje se već neko vreme bave tradicionalnim pevanjem. S obzirom na tekstove, bilo mi je važno uključiti ženski glas. Stvoriti malu zajednicu u procesu snimanja. Kako o složenim temama, kao što su rat, gubitak najmilijih, pritisak okoline, patnja i preživljavanje, neimaština, “primitivni” običaji, progovoriti kroz što jednostavniju muzičku formu? Album Ode dite je ljubavni i antiratni album, ali je i moj pokušaj ponovnog prisvajanja folklora našeg područja. Progovara o međugeneracijskoj traumi koju stvaraju ratovi. O traumi uzrokovanoj teškim fizičkim radom koji čoveka nosi u smrt. O surovosti i sirovosti života. O gubitnicima. Nastavlja se na pesmu Baba Ljuba blues i eksperimentalni album Tanac za crnega vraga..

Album ima i snažno obeležje onoga što se Semijalcu događalo u privatnom životu: On je moje suočavanje s gubitkom glasa nakon operacije karcinoma štitne žlezde. Dijagnoza: oštećenje gornjeg laringealnog živca. Teško oštećenje glasa. Da bih živeo, morao sam izgubiti ono što mi je uvek davalo snagu za život. Glas. Mogućnost pevanja, rezoniranja, dranja i urlanja. Sve to je s operacijom gotovo pa i nestalo. Kako nastaviti stvarati? Mogu li i dalje pevati? Smem li? Imam li šta  reći? Kako nastaviti raditi kao muzičar nakon što je instrument, na kojem sam radio veći deo svog života, uništen? Kako se suočiti s gubitkom velikog dela sebe i svog identiteta? Kako oštećen i sjeban krenuti dalje?

Facebook: https://www.facebook.com/bebenavole

Instagram: https://www.instagram.com/calajimes/?hl=en

Youtube: https://www.youtube.com/@bebenavole

Adam Semijalac

ODE DITE

 Kajanje 5:06

Budalice 1:47 

Dida 3:44

Zora 3:23

Nije moje 5:31

Cile zime 3:43

Nesrića 3:40

Podno brda 2:29

Drugovi moji 3:21

Ode dite 3:35