Boško Bajić, Vođa Formula Student tima „Drumska Strela“: Naš cilj je da zainteresujemo decu i mlade, da kroz naš program pronađu sebe u nekoj od mnogobrojnih grana inženjeringa

Stotine naučnica i naučnika, sadašnjih i budućih, udružilo je snage u organizaciji najveće naučne zabave u regionu – Festivala nauke, koji će se održati od 4. do 6. maja u svom prepoznatljivom formatu, na Beogradskom sajmu u Halama 3 i 3a, na više od 6.000 m2.

Uzbudljivi eksperimenti koji razbijaju mitove, postavke koje će vas naterati da preispitate brojne (pseudo)istine, druženja koja će vam otkriti zabavno lice nauke. I sve tu uz koračanje kroz vreme, skakanje sa meridijana na meridijan, pa čak i putovanje daleko izvan granica naše planete.

Formula Student Tim „Drumska strela“ za Festival nauke priprema poseban program pod nazivom „Jedan krug sa Strelom“ u okviru kojeg će predstaviti nesvakidašnje trkačko vozilo iza kojeg stoje studenti osam različitih fakulteta Univerziteta u Beogradu. O tome smo razgovarali sa Boškom Bajićem, vođom tima „Drumska strela“.

Kako ste se odlučili za program koji predstavljate na Festivalu nauke i šta izdvajate kao najzanimljivije?

Formula Student tim Drumska Strela je navršio svoju 13. godinu postojanja i za tih 13 godina smo se uvek trudili da pratimo tehnološke atkuelnosti, pa je tako i razvoj prvog električnog vozila došao na talasu ideja upućenih ka rešavanju problema zagađenja vazduha i globalnog zagrevanja. S toga, odabir eksponata je bio logičan sled okolnosti, s obzirom na to da kroz projekat električnog vozila možemo pozitivno uticati i na širenje svesti o upravo pomenutim problemima.

Kakvo znanje će deca i mladi poneti kući nakon festivala i obilaska vaše postavke?

Inženjerstvo kao primena naučnih saznanja predstavlja zamajac kako tehnološkog tako i socijalnog razvoja jednog društva. Naš cilj je da zainteresujemo decu i mlade, da kroz naš program pronađu sebe u nekoj od mnogobrojnih grana inženjeringa koje projekat Drumska Strela obuhvata, a potom da se jednog dana i pridruže timu sa ciljem prikupljanja znanja i iskustva koje će im pomoći u daljem razvoju profesionalne karijere.

Koji je to idealan balans između “zabavnog” i “ozbiljnog” kada govorimo o načinu na koji predstavljamo nauku, i kako ste vi pristupili ovom pitanju?

U radu sa kompleksnim sistemima, gde izmena bilo koje pojedinačne pozicije automatski utiče na ostalih deset, najbolje učite o traženju kompromisa, o zlatnoj sredini koja će Vas dovesti do najoptimalnijeg rešenja. Istom logikom se služimo i na manifestacijama poput Festivala nauke. Svaki posetilac je drugačiji, doživljava nauku i uči o njoj na sebi svojevrstan način. Mi smo tu da kroz razgovor napravimo procenu i potrudimo se da, u idealnoj smesi “zabavnog” i “ozbiljnog”, svakom posetiocu dan učinimo malo zanimljivijim, a nauku kojom se bavimo korak bližom.

Kako vidite značaj samog Festivala nauke u širem smislu, u kontekstu saradnje s obrazovnim sistemom i/ili privredom?

Obrazovni sistem je tu da, kroz godine rada, decu nauči potrebnim znanjima. Međutim, naizlgled kratkotrajne stvari poput Festivala nauke pokazuju se svojim dugotrajnim efektom. Za tri dana koliko sam Festival traje, deca i mladi imaju priliku da sve ono što su učili vide možda i po prvi put u praksi, i pored znanja sa sobom ponesu nešto još bitnije – motivaciju za dalji napredak. Učenje je u čovekovoj prirodi, nikada ne prestaje, Festival nauke to prepoznaje, pa iz godine u godinu ulaže vreme i pažnju u decu i mlade ljude, znajući da će jednog dana oni biti ti koji će dalje graditi naše društvo i privredu.

***

Tema ovogodišnjeg Festivala nauke je NOVO DOBA koje nam je ubrzano došlo zahvaljujući svetskoj pandemiji. Festival ovim sloganom želi da ukaže na promene koje su nam se dogodile tokom godina izolacije – na percepciju sveta oko nas, a najviše nauke i naučnih dostignuća. Više o programu festivala pročitajte na linku: https://festivalnauke.rs/