Foto: BELDOCS

Beldocs otvara film Mladena Kovačevića ‘’Još jedno proleće’’, a zatvara dokumentarac o rep legendi Daliboru Andonovu Gruu – ‘’Gru tu je’’

Na konferenciji za medije održanoj u Velikoj sali Doma omladine Beograda, uoči samog otvaranja, koju je vodio novinar Dragan Jovićević, prisutnima se obratila direktorka Beldocs festivala, Mara Prohaska Marković, koja je podsetila na težak period u kome se odigrava ovo izdanje festivala, izrazivši saučešće porodicama tragično stradalih u Beogradu i Mladenovcu. Posle minuta ćutanja, predstavljeni su filmovi koji otvaraju i zatvaraju 16.Beldocs festival, srpski dugometražni i kratkometražni filmovi ovogodišnjeg programa, kao i specijalni program Budućnost slobode i Beldocs Industry days.

Festival otvara film „Još jedno proleće“ Mladena Kovačevića, u sredu 10.maja u 19.30 u Domu omladine Beograda. Ovaj dokumentarni medicinski triler, koji tematizuje epidemiju variole vere (velikih boginja) u Jugoslaviji 1972. godine, u celosti je sastavljen od arhivskih snimaka i rekonstruiše događaje od trenutka kada je virus s bazara u Iraku unet u Jugoslaviju.

Priča je bazirana na intimnoj reminiscenciji naratora i protagoniste, doktora Zorana

Radovanovića.

Beldocs će svečano zatvoriti film Bojana Vinulovića i Rennèa Miskolcia „Gru tu je“, u sredu 17. maja u 19.30 u Domu omladine Beograda.

„Sve što ćete videti, obuhvatiće biografiju, ali i celu jednu eru muzike, priču o duhu Beograda, rađanju rep kulture i razgranavanju scene koja je u najtežim vremenima mogla da parira mnogima na svetskom nivou, po izrazu, zvuku i porukama koje se šalju’’ izjavili su autori Bojan Vinulović i Rennè Miskolci.

 Iz grupe dugometražnih srpskih dokumentarnih filmova predstavljeni su su sledeći filmovi:

„Prizvan i pozvan“, autora Luke Papića i Srđe Vuča – politička komedija sa tragičnim posledicama koja se bavi jednim od najčudnijih perioda u srpskoj političkoj istoriji. Četiri bivša predsednička kandidata, politička autsajdera, se prisećaju svog učešća na prvim višestranačkim izborima 1990. godine  i ponovo proživljavaju taj, za sve njih, sudbonosan događaj.

Prizvan i pozvan nije film o „rađanju demokratske scene“ i prvim višestranačkim izborima u istorijskom i informativnom smislu, već  film o ljudskoj naravi i egu.’’ – izjavili su autori.

„Niko vredan pomena“, Svetislava Dragomirovića je film koji opisuje ličnu dramu koju proživljava šezdesetogodišnji penzionisani porno glumac iz Srbije, u malteškom zatvoru iščekuje kraj Kafkanijanskog suđenja, boreći se sa demonima koji mu ne dozvoljavaju da zaspi.

Filmove ‘’Portret umirućeg džina’’ Stefana Đorđevića i ‘’Flotacija’’ Aleksandre Tatić i Eluned Zoi Aiano producirao je Miloš Ljubomirović. Obagovore o ljudima u Istočnoj Srbiji, u Boru i Majdanpeku, koji rade u rudarskoj industriji.

Film  ‘’Aurorin san’’ režirala je Dragana Jovanović koja kaže da su u fokusu filma zanemarene oblasti uma i duše u koje povremeno zalazimo, ali najčešće se plašimo da ih artikulišemo, razumemo i podelimo.  ‘’Aurorin san istražuje kolektivno nesvesno u razdoblju savremene krize. Pojedinačni učesnici dele svoje najsnažnije snove. Podsvesni narativi vizuelno se prepliću s turbulentnošću sadašnjice, stavljajući u prvi plan arhetipove i motive iz bajke o Uspavanoj Lepotici’’ – izjavila je autorka.

Filip Markovinović reditelj filma ‘’reKAPITULACIJA’’ o svom filmu kaže:

‘’Pre tačno 30 godina grupa umetnika je zamrznula svoje radove, i na taj način, simbolično, odustala od svojih ličnih umetničkih praksi sa ciljem da kroz organizovano delovanje uzmu učešča u onome što bi danas nazvali aktivistička odnosno društveno angažovana umetnosti (u ono vreme to je bilo isključivo pitanje etike). Iz te akcije proizašla je umetnička grupa Led art, koja je kroz različite inkarnacije aktivna do danas. Pod sloganom etika pre estetike grupa se vodila utopijskom idejom da umetnost može da izleči bolesno društvo’’

‘’Bajka bespovratnog vremena’’ u režiji Pavla Terzića je film o istoriji beogradskog klabinga i jedne scene koja je po mnogo čemu bila posebna… Od Detroita, preko Čikaga, pa sve do Mančestera, Berlina ili Beograda, bez obzira na to da li pripada klupskoj sceni ili velikim rejvovima, elektronski zvuk postaje neka vrsta nove muzičke religije. Ovakva teza pogotovo dobija na značenju kada se uzmu u obzir krajnje specifične političke, sociološke i kulturološke okolnosti koje obeležavaju našu zemlju i period devedesetih godina prošlog veka.

‘’Bugi i Demoni’’ je film koji je režirao Ivan Šijak, i koji govori o poznatom street fotografu i umetniku, Bugiju , s posebnim akcentom na njegov rad u Beogradu i seriji fotografija koje je uradio u posebnoj tehnici – mokri kolodijum.

Predstavljen je i program  kratkih srpskih dokumenarnih filmova, među kojima su

Gorana Jovanović – ‘’Lopte’’, Jelena Radenović -‘’A istok reka teče’’, ‘’Na kraju puta’’ – film Ivane Todorović  koji, kako autorka kaže, istražuje teme smrtnosti, saosećanja i dostojanstva koje pripada svim živim bićima, kroz priču Željka i Viki koji su se posvetili pružanju mirnog i dostojanstvenog kraja odbacenim konjima u jedinom azilu za konje u Srbiji.  ‘’U ovom teškom  trenutku po naše društvo, film daje ljubav i empatiju i zbližava ljude’’ – izjavila je Ivana.

Tijana Petrović ‘’Vodič za obalska utvrđenja’’

Ovaj filmski esej istražuje tehnološku evoluciju vojnih bunkera izgrađenih na obali zaliva San Francisko. Film posmatra dinamičan odnos između struktura kolonijalne moći i zemlje na kojoj su izgrađene. Kroz mitologiju pejzaža film prati evoluciju vojnih tehnologija posmatranja.

Davor Marinković – ‘’Reznica ’ predstavlja dve generacije izbeglih lica koje i dalje pokušavaju da stvore nov identitet nakon raspada Jugoslavije.

Beldocs Specijal, koji je postao prepoznatljiv po temeljnom filmskom istraživanju društvene stvarnosti u okviru različite teme svake godine, ponovo otvara prostor za promišljanje aktuelnih civilizacijskih borbi hrabrim i nezavisnim filmskim stvaraocima. Ovogodišnji specijal „Budućnost slobode“ posvećujemo najaktuelnijim filmskim ostvarenjima o borbama koje su obeležile tešku godinu iza nas, borbama koje i dalje traju i imaju ključnu ulogu u stvaranju naše budućnosti; kao i jedinstvenim filmskim pričama o osvajanju individualne slobode kao polazne tačke novog društvenog univerzuma koje inspirišu da verujemo u promene. Pored premijernih projekcija pet najnovijih i višestruko nagradjivanih dokumentarnih filmova iz različitih delova sveta, u okviru programa će se održati i tri panel diskusije na ključne teme koje pokreću filmovi u partnerstvu sa Insajder TV i SHARE Fondacijom.

Tokom Beldocs Industry dana biće organizovan forum na kom će se predstaviti 18 projekata dokumentarnih filmova iz 11 zemalja.  Projekti su u različitim fazama, od razvoja do post-produkcije, i biće predstavljeni grupi profesionalaca iz celog sveta – urednicima TV kanala poput ARTE-a i Current TV, vod platformi kao što je MUBI, programerima festivala medju kojima su i Sundance, Festival u Veneciji, Locarno i  IDFA, sejls agentima i distributerskim kompanijama.

Pozivamo sve da posete panele i masterklasove renomiranih autora i filmskih stručnjaka koji će se održavati u Galeriji Grafičkog kolektiva i u Jugoslovenskoj kinoteci.

Više o Industry programu potražite na sajtu: Beldocs Industry

Ceo program Beldocs festivala možete skinuti sa ovog linka: BELDOCS PROGRAM

www.beldocs.rs