Drugog dana 10. Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, u petak 30. juna prikazano je 10 ostvarenja autora i autorki iz 10 zemalja. Na sceni Open Air Borići mnogobrojna publika je u programskom bloku “Sve OK, dečaci” gledala filmove “Višnje”, (Vytautas Katkus), “Četvrtak” (Boris T. Matić), “Mladica” (Lorenzo Fabbro, Bronte Stahl), “Policajci i lopovi” (Gabriele Manzoni) i “Nije zima za komarce” (Josip Lukić, Klara Šovagović). U bloku “Pravi muškarci” prikazani su filmovi “Jezik smrti” (Ali Sohail Jaura), “Fitnes Džim” (Ognjen Isailović), “Stoj na rukama” (Ovsanna Shekoyan), “Samo ovaj svet” (Petar Lakić) i Zof (Rino Barbir).

Film “Samo ovaj svet” je na Bašta Festu imao svoju svetsku premijeru. U intrigantnom sinopsisu ovog ostvarenja stoji kako glavni lik Viktor, usamljeni vozač motora, počinje da prati svog automehaničara. “Uvek me zanimaju odnosi koji kreću iz nečega što možda nije zdravo, ili je toksično  – neko nekog prati, ili se neko svađa pa iz toga krene neka ljubav. Takođe, imam neke drugare koji se mnogo lože na motorcikle i vrlo mi je senzualno kako oni o tome stalno pričaju, kako voze, u šta su obučeni i ostalo. Ovde nije ništa fensi, to je neki stari motor Tomos – bilo mi je bitno da lik bude takav i da napravim svet u kome postoji samo dvoje ljudi koji će se razumeti, da ih niko drugi ne razume. Otuda i naziv filma, i zato u celom filmu ne postoji čak nijedan statista, već samo njih dvojica”, istakao je reditelj Petar Lakić.

Ognjen Isailović, reditelj filma “Fitnes Džim”, o svom ostvarenju je rekao: “Pre svega smo želeli da razumemo našeg glavnog junaka. On svakako nije oličenje neke posebne vrline, ali nije ni striktno negativac. Junakom, u klasičnom smislu pojma, čini ga to što pati. Njegova patnja ima meru našeg vremena  – u isto vreme je i efemerna ali i jako velika  – naš tridesetogodišnji junak, u godinama kada bi trebalo da bude dovoljno zreo, nema pojma ko je i zbog toga oko njega tiho pati dosta ljudi, uključujući i njega samog.“

U takmičarskom programu festivala na repertoaru je 29 kratkih igranih filmova iz 20 država. Glavni žiri festivala čine reditelj Radivoje Raša Andrić, glumica, rediteljka i scenaristkinja Lana Barić, i glumac Rikard Balada, koji će odlučivati o nagradama za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), i najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija). Osim toga, tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ u saradnji sa rentalom Cineplanet, koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

U muzičkom programu Bašta Festa nastupaju Dj IRon (Idemo kod mene da slušamo ploče), DJ Igor Jadranin, dvojac FTG – Funk Technik Group, kao i tradicionalno Čola veče. Muzički program se održava u parku „Borići“ i počinje odmah nakon projekcija filmova, oko ponoći, svake noći u toku trajanja festivala.

Festival tradicionalno zatvara debitantsko ostvarenje koje je, prema mišljenju Bašta tima, obeležilo proteklu godinu. Na ovogodišnjem festivalu 2. jula, nakon dodele nagrada, na Open airu u parku “Borići” publika će imati priliku da pogleda film Dušana Zorića i Matije Gluščevića “Da li ste videli ovu ženu?”, a svečano će ga zatvoriti glumica Ksenija Marinković sa ekipom filma. Uz ovo ostvarenje publika će moći da pogleda i kratki film Lane Barić “Snežana”.