U subotu 28. oktobra u 13. sati u Galeriji – legati Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića biće održano vođenje kroz izložbu (Sa)vremenost kamena. Kroz izložbu će voditi autor dr Rajka Bošković.

Kamen i savremenost. U savremenom dobu elektronike, digitalizacije, buke, efikasnosti, brzine, rasparčanosti, promenljivosti … kamen – čvrst, kompaktan, postojan, miran, tih … Savremenost nezaustavljivim i neprekidnim kovitlacem svakodnevice neumoljivo usisava skoro svaki atom snage savremenog čoveka. Kamen –  svojom (s)taloženošću, kao odrazom milenijuma njegovog nastajanja, daje osećaj spokojstva; traži posvećenost, i gledanja, i oblikovanja; podseća na             dimenziju večnosti …

I danas, kao i u kamenom dobu, kamen je podsticaj i nepresušno nadahnuće umetnicima za oblikovanje. Savremena umetnička scena, pored svih novina u domenu vrste materijala,  novih pristupa u oblikovanju i koncipiranju savremenog umetničkog dela, svedoči o ne tako brojnoj, ali  izuzetno upečatljivoj prisutnosti  kamena kao materijala za savremeni umetnički izraz – kako u domenu skulpture,      tako i u oblasti arhitekture, slikarstva i proširenih medija.

Umetnici  … O kamenu. Od kamena. Iz kamena. U kamenu. Sa kamenom. Uz kamen. Zbog kamena … Šta se sve zbiva?  Za čim se čezne? Šta se sneva? A šta oblikuje? I zašto? Umetničkim delima, ali i rečima/mislima /stavovima savremeni umetnici … Petar Vujošević (1959), Marko Vukša (1977), Marko Vučković (1992), Kristina Ivić (1995), Ivan Jeremić (1979), Milan Kulić (1988), Mladen Miljanović (1981), Jelena Mirković (1995), Borislav Nježić (1933 -2016), Dušan Petrović (1962), Olivera Savić Popović (1950), Mice Poptsis (1950), Dejan Trivunac (1967), Goran Čpajak (1963) i Đorđe Čpajak (1961) o tome ubedljivo svedoče.

Izložba čini pedeset umetničkih dela – skulptura, video radova i instalacija, koja obuhvataju period poslednjih nekoliko decenija.

Izložba traje do 13. novembra 2023. godine.