НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО

          Награда за животно дело за 2024. годину, највеће у низу признања које за целокуппни књижевни опус својим истакнутим члановима додељује Друштво књижевника Војвиодине са седиштем у Новом Саду,  припала је Давиду Кецману Даки, писцу који живи и ствара у Сомбору. Признање му је уручено у суботу, 13. априла, у свечаном делу програма редовне годишње Скупштине ДКВ, репрезентативне организације посленика писане речи која, броји око пет стотина чланова. 

– Давид Кецман Дако, рођен 1947. године у  Рајновицима, код Бихаћа. Школовао се у Вајској. Кикинди, Врбасу, Новом Саду и Зрењанину. По завршетку студија књижевнности,  неколко година  је радио као наставник српскохрватског  језика и књижевности (1971-1974) , а од 1974. до средине новембра 2011 био је професионални новинар у сомборском Информативном центру („Сомборске новије и Радио Сомбор), сарадник и уредник листова и часописа,  Аутор је двадесет и девет књига песама, прозе, романа, есеја и књижевних критика, Мешу њима је и пет књига за децу и младе. Прву књигу псама „Реч на леду“ објавио је 1976. у Сомбору, у граду где живи и ствара већ више од пола века, а последња, књига  „Лелуј“, ,из штампе је изашла крајем 2023. године, у Будимпешти, где је објавио пет књижевних дела.. Кецман је превасхопдно песник прозаиста и књижевни критичар, а када је реч о његовом целокупном опусу – рекао је при додели признања Јован Зивлак, председник Друштва књижевника Војводине, (уз књижевнике Перу Зупца и Стојана Бербера, и члан Комисије ДКВ за доделу Награде за животно дело за),  велику пажњу посвећујемо и његовом професионалном новинарском и уредничком раду у издавачкој делатности  дугом готово четири деценије,. Био је главни уредник листа „Покрет“ и часописа „Домети“. Данас је члан Уредништва часописа „Луч“ у Суботици,  сарадник кжевних часописа како у Србији, тако и у региону („Златна греда““и „Летзопис Матице српске“ (Нови Сад), „Кжевне новине /Београд), „Кораци“ (Крагујевац), „Багдала“ (Крушевац), „Српска вила“ (Бијељина), „Нова стварност“ и „Сутра“ (Бања Лука), „Српске недељне новине“ (Будимпешта),… Превођен је на десетак језика, заступљен у антологијамаи и књижевно-научним зборницима. Уз многе књижевне награде и друштвена признања, –  речено је при крају образложења, („Искра културе Војводине“,, Повеље Задужбије Јаков Игњатовић“, у Будимпешти, „Благодарје“ Удружења књижевника Србије, „Венац  Лазе Костића, у Сомбору, Награде Фондације Наџи Наман“ у либанском граду Џунија, недалеко од Бејрута…), Давид Кецман Дако је  добиник и Октобарску награду Града Сомбора за 2023. годину-

При краћем обраћању писцима након уручења  Награде за животно дело, Давид Кецман Дако је, уз реч захвалности беседом „Словом о три капље“ истакао своје животно уверење у смисаоност, у снагу и значај писане или изговорене речи:

– Прва капља је она зачетна,  жарна капља.  Родитељска, завичајна, која се догодила у Босанској крајини, у родним Рајновцима, селу којег више нема. Друга је она „мрља крви која говори“, како то у свом чувеном „Аутопортрету“ казује румунски песник Никита Станеску, ,али је то и капља са трагом на белини хартије од које је и моје књижевно дело. Трећа капља је она суза  која песнику у самоћи, при нечују  низ образ склизне и сведочи да уз њу никад није безнадежно сам и мимо свега. И доиста, доиста вам кажем. У почетку би Реч! У Речи је Истина. У Истини је Светлост. Све то скупа би, у светри капље, би, јесте и биће само Човек!