Enter Night – Biografija benda Metalika
LAGUNA
BEOGRAD
2011.

Domaći predvodnik kada su rok publikacije u pitanju, beogradska ’Laguna’, na zadovoljstvo svih nas iz sveta roka, ne prestaje sa „bombardovanjem“ svog čitalačkog auditorijuma novim izdanjima. Najnoviji naslov jeste biografija hevirok (black, trash) sastava Mettalica, naslovljena sa ’Enter Night’! Autor je Mik Vol, ex-glavni urednik londonskog rok magazina „Classic Rock“, ali i potpisnik mnogih tekstova u konkurentskom „Mojo rock magazinu“.
Ostaće Mik upamćen i kao autor knjige o grupi Led Zeppelin „Kada su divovi hodali zemljom“. Podsetiću da je ova, druga po redu knjiga o grupi Mettalica (Rock Express Co. je svoje izdanje Mettalica – Jahači magle publikovao 2006. godine). Autor storije o ovom sastavu, preferira, rekao bih, dve ključne ličnosti iz tog benka: Larsa Ulriha i Džejmsa Hetfilda bez kojih Metalike ne bi ni bilo!
Pogotovo se izdvajao Lars koji je u svakom trenutku znao šta hoće, šta treba ispraviti, vrlo pronicljiv i kao član grupe sav usredsređen na put ka vrhu.
Larsova priča kreće od 1969. godine kada je prisustvovao koncertu grupe „The Rolling Stones“ (pomen Brajanu Džounsu) u londonskom Hajd parku, prihvata i muziku grupe Deep Purple…
Specifičan način življenja Larsove porodice (otac uspešan teniser, česta putovanja…) razvija kod njega niz pozitivnih, u smislu snalaženja, osobina. Vrlo rano se osamostaljuje, i to iskustvo će mu mnogo značiti tokom tinejdž perioda i karijere u grupi Metalika. Upijao je prosto sve naslove iz tad aktuelnih hevirok magazina: Kerang, Saunds, Metal Fjuri, Metal Forsiz… Štiva koja su umnogome pospešila, usmerila njegov razvoj, kulturu i uopšte hevi način razmišljanja, prihvatanje bendova istog usmerenja što je, jedva dočekano nakon kratkog i neuspelog, rekao bih pokušaja pank dominacije .
Poznanstvo Larsa i Džejmsa (Hetfilda) je, po svemu bilo presudno za formiranje, ali i karijeru grupe. Alfa i omega ovog asastava, Lars Ulrih, ubeđuje vlasnika magazina (u pripremi) Mettalica, Rona Kvintanu da promeni naziv u „Metal Mania“, prisvaja potom ime Metalika, zaštićuje ga, i priča je rođena.
Bilo je to 1981. godine!
U periodu ispred, pridružuje im se i Dejv Mastejn, čija se životna priča nije umnogome razlikovala od Hetfildove . Rejdio Siti – Anahajm-Kalifornija ( 14.03. 1982.) je po Larsovom dnevniku , datum njihovog prvog nastupa u karijeri, u tom su i podaci o broju prodanih ulaznica (75 ) , honoraru ( 15 dolara ) …..Potom sviraju ispred grupe Saxon u Whiskey A Go Go Clubu …… Lars , Džejms, Dejv i Ron MekGauni su činili taj originalni sastav …….. Potom se događaju i nezaobilazne personalne promene , te su u grupi , pored Larsa I Džejmsa , Klif Barton i Kirk Hemet .Tek u ovoj postavi postaju pepoznatljivi i beleže svoj prvi nastup u doverskom Šouplejsu, zatim dva uzastopna koncerta u u Paramaunt Tietru( 25.06.1983.) godine. Ne dugo potom na tržištu je i prvi lp album grupe ’ Metal Up Your Ass ’ , preimenovan u ’ Kill ’em All ’ ! Album koji u relativno kratkom roku prodaju u dva miliona primeraka je ’Master of Puppets’ 1986. godine i , za grupu tada kreće dugo priželjkivana priča . Etiketiraju ih tada kao black metal sastav ! Uloga hevi magazina u tom proboju ka vrhu je takođe na visokom nivou. Potom ih novinari etiketiraju kao thrash sastav, ali , kao što ni pank sastavi nisu želeli da im u nekom zrelom periodu karijere prišivaju epitet takvih, tako ni Metalika nije mnogo marila za treš prišivač. Generalno , ispostavilo se , da je ’novi talas ’ pravi naziv za sve one sastave koji su prevazišli tu startnu , etiketiranost epizodu .
Događaj koji će ih , barem tako se činilo , izbaciti iz hevi koloseka na izvesno vreme je smrt Klifa Bartona, uz sve one brojne zavrzlame vezane za menadžere, muzičku industriju, diskografske kuće i organizaciju koncerata….. Elem , Klif je poginuo, turneja je prekinuta ……. Neko je tada rekao: ’Ovo je rokenrol čoveče , niko ne sme da umre ’ ! Ali , to se dogodilo……Dejv Mastejn ( tada već ex član Metalike ) , vidno potrešen Klifovom smrću, piše song ’ Im My Darkest Hour ’ , objavljenu na albumu ’ So Far, So Good, So What ’ ! Hetfild ostaje bez oslonca na stejdžu, nema više Klifa ….. Novi član je Džejms Njusted ! I po već ustaljenoj : upotreba – zloupotreba-zavisnost , ni članove grupe Metalika nije zaobišla neizbežna heroinska faza, divljanje po hotelskim sobama …….U biografiji grupe akcenat je stavljen na snimanja svih albuma, pojedine deonice istih, poboljšanja i uopšte na sve detalje koji će sklopiti mozaik stvaralačkog opusa ovog vrhunskog sastava .Bob Rok je svirao bas gitaru na albumu ’St Anger ’ zatim je u sastavu Robert Truhiljo…. Ono što je , na koncu kvarilo imidž sastava je svakako to neodustajanje od želje za slavom , ma šta to značilo …..
Pa, ipak , uspeli su! Uvedeni su u ’ Rokenrol kuću slavnih ’ ! Reći će , pa to je 21. vek i sve je tako normalno, što komercijalniji to uspešniji, ali , lično, moju pažnju su oduvek plenili sastavi koje je obavijala doza misticizma , introvertnosti …….
I Metalika kao sastav ima rok trajanja, pitanje na koje nemamo odgovor je, koliko će se zadržati uticaj grupe na ostale , da li će se iz nj . stvaralačkog rok opusa ideje crpeti …….
Bilo kako bilo, tek , autor ( Mik Vol ) se potrudio da na temelju svih saznanja i prikupljenog mu, napiše sjajnu biografiju o još sjajnijem sastavu, koja , verujem , ovim nije i zaokružena .

U Šapcu , 26. 12.2011. godine