(Pod lupom: Fejsbuk u vašem životu – Završetak prvog ciklusa)

Završen je prvi ciklus unutar tematike „Fejsbuk u vašem životu“. Na stranicama e-časopisa „Prozaonline“ unazad dva mjeseca ispričane su razne priče i napisani eseji o ovoj društvenoj mreži, poprištu verbalnih i vizualnih ratova među generacijama, zvanjima i zanimanjima, ali i uzrocima obiteljskih nesporazuma.
Kao i u svim dosadašnjim konkursima, tekstove je procjenjivao ocjenjivački bord, sada u sastavu:
Stevan Šarčević, iz Subotice, autor jednog samostalnog romana i koautor drugog, knjige poezije Na tragu svetlosti. Zastupljen u mnogim zbirkama, nagrađivan više puta za priče uglavnom SCI&SF sadržaja, objavljivan u časopisima, web portalima, fanzinima etc.;
Dante Delsio Ivanišević iz Splita, autor zbirke pjesama „Nestašni kvant“, te romana i još jedne zbirke u nastajanju.Za ovog spisatelja je karakterističan posebit stil pisanja, miješanje proze i poezije u istom tekstu.Osnivač je i voditelj grupa „Pisci bez pravila“ te „Stihom protiv šutnje“ , koja je posvećena borbi protiv nasilja nad ženama;
Aleksandar Obradović, iz Bijelog Polja, pisac žanrovskih i drugih priča. Višestruko nagrađivan na međunarodnim festivalima kratkih priča. Zastupljen u zbornicima fantastične i druge proze.
Ovoga puta nije bilo ujednačenih mišljenja . Istina, istaknuti su gotovo isti autori, ali na drugačijim pozicijama. To su:

– Ružica Gašperov,
– Jozefina Ivanić,
– Ivan Katičić,
– Jelena Osvaldić
– Vida Nenadić, i
– Dijana Jelčić.

No, svodeći rezultate pod crtu, ipak su dva glasa istovremeno bila naklonjena prvoj poziciji priče:
– „Lažljivica“ Ružice Gašperov.
Ovoj spisateljici, kao nagrada slijedi objava autorskog opusa i još jedna priča po vlastitom izboru.

* * *

Gospodin Zoran Ilić,prozni pisac iz Beograda, autor romana i mnogih zbirki priča te dobitnik “ Priznanja Krleža“ , koji je svojim svedenim i čistim stilom “ oblomovske iskrenosti“ * izražavanja dao poseban prozaistički pečat književnosti u aktualnom vremenu, koristeći poziciju glavnog urednika E- časopisa Prozaonline , istakao je kao vankategorijsku prozu
raskošni esej o Facebooku:
– „Misaona Proustiana“ Dijane Jelčić,
čija vrijednost se izdiže gotovo do ruba kontemplacije duha.
Mišljenje Dante Delsia Ivanišević podudara se s ovom ocjenom jer je esej gospođe Dijane Jelčić odabrao kao najbolji tekst u ovom ciklusu “ Facebook u vašem životu“.

One thought on “Fejsbuk u vašem životu: Završetak prvog ciklusa”
  1. Gospođa Dijana Jelčić je virtuoz u svojim pisanjima, odličan odabir naj-teksta! Morate pročitati i ostale njene tekstove jer obiluju posebnom ljupkošću i zrelošću pisanja i razmišljanja, uz izrazitu zrelost i poetičnost starih mudraca, filozofa… Uostalom, uvjerite se sami čitajući njene napise čak i na „Facebook-u“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *