ŠABAC,
BAŠTA KULTURNOG CENTRA (19.04.2014)
Autor teksta: Živko Ivković

Protekao je i petnaesti šabački USKRŠNJI ROK MARATON/URM! Ono što je prvo palo u oči jeste, svakako, zanemariv broj prijavljenih sastava za ovogodišnju smotru, a razlog za tako slab odziv je svakako maksimalno dozvoljena dužina nastupa (15–20 minuta), pa onda i u činjenici da izuzev verske (uskršnji) ostali prefiksi iz naziva manifestacije nisu ispoštovani. Iz tog bi celovečernja smotra i bio najprikladniji i sasvim odgovarajući naziv ovogodišnje, a gig šansu, pred oko 250 posetilaca nisu propustili sastavi: SURFING PROBLEMS , THE FANTASY, MIDGETS, SPRŽ, ROCK’N’ROLL REVOLUTION i CONVOY. Uz neizbežnu konstataciju da je r’n’r toliko marginalizovan, ovde smo imali itekako prisutnu želju mladih za iskazivanjem jer oštrica tog nije otupela (kao Jevremeova sablja), i dalje je britka i moćna pa se trenutna marginalna anomalija povremeno pretvara u invaziju a URM je nedvojbeno pravi dokaz te tako ostaje nada da će se, kao nekada, naći u srcu društvenog života.
Uvod u petnaesti URM je obeležio nastup grupe SURFING PROBLEMS, a čuli smo skinute stvari grupa Alice In Chains (Man In The Box), Foo Fighters (Pretender), Misfits (Dig Up Her…) i Would već pomenute „Alice In Chains“. Sasvim solidna partija Problemsa uz priželjkivanu onu već vezanu za opstanak na r’n’r sceni a što bi rezultiralo trajanjem!
THE FANTASY nisu nepoznati šabačkim rock zaljubljenicima, predstavili su se sopstvenim stvarima poput: Prepreka, R’n’r i Ne hodam više istim stopama što je znatan pomak za ovu grupu. Momcima nedostaje usviranost ali uz konitnuirane nastupe ostaviće za sobom taj problem.
Grupa MIDGETS se javlja po prvi put i iskreno se nadam kako nije konstruisana samo uza ovu URM priliku. Čuli smo „skinute“: Nekako me najviše boliš ti (Six Pack), Daleko blizu daleko (ČBS), Rebbel Yell (Billy Idol) i stvar Nije sve tako sivo (Hladno pivo)! Šabački pank klinci, grupa SPRŽ se predstavila opusom sopstvenih stvari: Tako obična, Bori se, i numerom „Nađi me u nekom novom svetu“ uz skinute – Sheena Is A Punk rocker, Hoću da znam i Hipnotisana gomila grupe Partibrejkers. Tipično za njih je to da ne lutaju kroz rock pejzaže, ostaju posvećeni pankroku koji je za njih simbol moći i snage , mada , ne mogu se oteti utisku i vrhunsku arhitektonski izraz.
ROCK’N’ROLL REVOLUTON su uvek na broju kada je URM u pitanju. Ni ovog puta nisu izostali a pokušali su skarednim tekstovima dovesti prisutne (ili sebe?!) u delirijum, (po)dići ih, pokazati svu slobodu koju sa sobom nosi demokratija. Koliko su u tome i uspeli, uverili su se prisutni. Čuli smo njihove sopstvene kompozicije: Ljubav prolazi i numeru Znaj, uz „skinute“ Brkove (Zabranjena ljubav, Pizda materina, Tolerancija, Ornela i Znanac).
Tako dolazim i do poslednjeg sa liste ovogodišnjeg URM-a , grupe CONVOY koja je pružila najozbiljniju, visokokvalitetnu i zbilja najzreliju svirku. Ustaljeni i usvirani, bez bauljanja po nekoj novoj priči i uz besprekoran scenski nastup, podsetili su na sastav iz šezdesetih, a što je posebno obradovalo sve zaljubljenike u takav zvuk, mada je najmlađima nastup delovao gotovo neshvatljivo, tako reći , što je i razumljivo obzirom na široku lepezu bestijalnosti koje danas donose radio i TV-stanice. Grupa Convoy se predstavila sopstvenim numerama Znam , Boje i San uz nekoliko skinutih od kojih je Blue Jean Blues / ZZ Top najtoplije primljena . Rokenrol šezdesetih i sedamdesetih u Šapcu i egzistira zahvaljujući ovoj grupi! U ulozi headliner sastava čuli smo beogradski S.A.R.S , prepoznatljiv po hitu Buđav lebac.
Celokupan utisak navodi na zaključak da se rokenrol vraća kao eho, kao bumerang, polako ali sigurno, te su manipulacije mladima uzaludne. Rok ostaje kao protest protiv nametnutih (bez)vrednosti. Lokalni mediji su, po već ustaljenom običaju,ostali nemi.