21. Pančevački jazz festival
RUDRESH MAHANTHAPPA NASTUPA DRUGE VEČERI PANČEVAČKOG JAZZ FESTIVALA
Petak, 2. novembar, Dvorana Kulturnog centra Pančeva

U Pančevu se od 1. do 4. novembra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, održava dvadeset prvi Pančevački jazz festival. U okviru festivalskog programa nastupiće osam sastava, koji na najbolji način reprezentuju najnoviju produkciju domaćeg, evropskog i svetskog džeza.

Druge festivalske večeri, pod nazivom Art of the trio, 2. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, nastupiće dva sastava: Kristóf Bacsó Triad iz Mađarske od 20 sati, i Rudresh Mahanthappa Indo-Pak iz Sjedinjenih Američkih Država od 21.30.

Mađarski saksofonista i kompozitor Krištof Bačo paradigmatski je primer uspešnog, modernog, evropskog džez muzičara. Okušao se u raznim stilovima džeza, od pravovernog bapa do etno i fank uticaja, sve do upliva eksperimentalnog zvuka. Diskografski veoma aktivan skoro dve decenije, poslednjih godina je naročito aktuelan s postavom „Triad”.
Kako i samo ime kaže, radi se o trio postavi koju čine njegovi stari saradnici – pijanista/klavijaturista Arpad Cumo i bubnjar Marton Juhas. Da se radi o ozbiljnom projektu u svakom pogledu, dokazuje i činjenica da je na njihovom prošlogodišnjem albumu „Pannon Blue” gostovao čuveni gitarista Lionel Lueke. Stilski i svirački zaokruženo izdanje, objavljeno za „BMC Records”, zasluženo je izvojevalo nagradu za najbolji mađarski džez album u 2017. godini.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=kRAkKuRbLTc

Rudreš Mahantapa se karnatskom muzikom, karakterističnom za južnu Indiju, bavio u nizu svojih projekata. Sve je počelo susretom sa indijskim saksofonistom Kadrijem Gopalnatom, koji ga je inspirisao da se pozabavi odnosom zapadnjačke muzike i tradicije zemlje porekla. I zaista, bilo je itekako zanimljivo videti i čuti kako Mahantapa, nesumnjivi virtuoz baperskog kova, uspeva da spoji fascinaciju Čarlijem Parkerom ili Džonom Koltrejnom sa muzikom za koju – na prvi pogled – ne biste pomislili da ima previše sličnosti. Ali to ovom kreativnom saksofonisti, kompozitoru i aranžeru nije predstavljao nikakav problem.
Njegov trio Indo-Pak Coalition predstavlja ga u saradnji sa Rezom Abasijem na gitari, kao i bubnjarem Denom Vajsom, u originalnoj fuziji modernog džeza, bapa, i karnatske muzike. Ova postava, aktivna već desetak godina, proživela je i vlastitu evoluciju od debi albuma „Apti“ do prošlogodišnjeg „Agrima“ na kome proširuje zvučnu paletu kako gitarskim efektima, tako i elektronikom, te širom zvučnom paletom Vajsovih bubnjeva i perkusija. No ne treba imati sumnju – radi se o virtuoznim džezerima koji u svojoj modernosti ne zaboravljaju ni fundamentalne, univerzalne vrednosti žanra.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=xaJJe6q6IE8

21. Pančevački jazz festival održava se uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Italijanskog instituta za kulturu, Austrijskog kulturnog foruma, Kolegijuma Hungarikuma i Ambasade Izraela u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *