U četvrtak, 21. jula na Letnjoj pozornici Palić, nagrada Underground Spirit uručena je Ištvanu Borbašu, švedskom snimatelju i direktoru fotografije. Ovo priznanje dodeljuje Festival evropskog filma Palić za izuzetan doprinos na polju nezavisnog filma.

Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić, uručio je nagradu ovogodišnjem laureatu i tom prilikom rekao: „Ištvan je jedan od onih umetnika koji su stvarno obeležili film i kinematografiju. Za njega u pravom smislu važi ona narodna poslovica da slika govori više od hiljadu reči“.

Ištvan Borbaš se prisutnima obratio rečima: “Rezultat mojih trideset godina rada sa Rojem Andersonom je to što stojim ovde pred vama. Veoma sam srećan što primam ovu nagradu i napomenuo bih da je ovo najhumaniji festival na kome sam učestvovao”.

Ovogodišnji laureat Ištvan Borbaš, švedski direktor fotografije, snimatelj reklama i igranih filmova koji je rođen 1954. u Budimpešti, tokom svoje karijere snimio je preko 50 reklama, nekoliko kratkih i pet dugometražnih filmova. Radio je sa rediteljima i umetnicima kao što su Roj Anderson, Simon Staho, Miriam Bakstrom, Stig-Ake Nilson, Fabio Gali, Jonas Dalberg, Ilmar Taska, Andraš Šuranj.

Saradnju sa rediteljem Rojom Andersonom otpočeo je 1984. i tokom proteklih 30 godina koliko je proveo u Studiju 24, napravili su bezbroj reklama i filmova različite dužine, od 15 sekundi do 2 sata. Većina ovih projekata bila je zapažena u Švedskoj, ali i na međunarodnom nivou. Njegov poslednji film sa Rojom Andersonom, Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju, nagrađen je Zlatnim lavom na Venecijanskom filmskom festivalu 2014.