NIKOLA ŽIGON „SLIKE U E-MOLU“ U GALERIJI ŠTAB

17. novembar – 3. decembar 2023. godina

Otvaranje izložbe: petak, 17. novembar 2023. u 19.00

Galerija Štab predstavlja izložbu „Slike u e-molu“ Nikole Žigona, koja će biti postavljena od 17. novembra do 3. decembra  2023. godine.

Umetnik koji iza sebe ima mnogobrojne samostalne izložbe i čije se koji se na mapu beogradskih kulturnih i umetničkih zbivanja posle duže pauze vratio 2021. izložbom radova pod imenom “Osmeh se vratio u grad”, će nas obradovati serijom velikih formata pod nazivom “Slike u e-molu” u galeriji ŠTAB, nastalih tokom 2023.

Svoj likovni izraz pronašao je nakon svog boravka u  Parizu dvehiljadite gde se u potpunosti posvećuje slikarstvu. Nakon čega su usledile dve izložbe u Parizu i jedna u Beogradu. Zahvaljujući tim izložbama postaje ekskluzivni član prestižne Prom Galerije u Minhenu. Njegove slike se nalaze u stalnoj postavci Würth muzeja u Künzelsau, Baden Virtember, Nemačka. Prisutan je u brojnim privatnim kolekcijama širom Evrope i Amerike.

Nkola Žigon o radu koji ćemo imati priliku da vidmo kaže: “Samo mi je “kliknulo”, izložba će se zvati, “Slike u e-molu”.  I to kad sam se setio da su moje omiljene kompozicije, Mendelsonov koncert za violinu i Šopenov klavirski koncert, u e-molu. Kompozicije koje me pokreću na razmišljanje o ljubavi, na potragu da vidim ljubav, da osetim  koliko je velika, kako postoji u najsićušnijim bićima, na najskrovitijim mestima, da posmatram da li se kreće, menja oblik, i da li može da se zgusne toliko da mogu da je dodirnem. Kako priča u bojama, u zvuku, u znaku, obliku i dahu, Ljubav. Prisutna je svugde i u svemu, konstantno, mi smo ti koji je osete ili ne, i dajemo joj izvesni obrazac postojanja. Na ovoj izložbi, na ovim slikama, zapisao sam bojom, potezom, linijom sve što sam osetio, zapazio, spoznao o toj veličanstvenoj energiji Ljubavi, koja nas čuva, u čijim kodovima se nalaze zapisi za rascvetavanje naših života. Zašto su obe kompozicije u e-molu i zašto me tako pokreću? Da, razmišljao sam i istraživao, ali ja nisam teoretičar i neću o tome pisati, ostaviću da mi kompozicije ova dva čarobnjaka, drže  otvoreno srce, jer ja volim tako da posmatram svet.

Preporučujem da odslušate kompozicije koje su me inspirisale, dok gledate slike sa ove izložbe, ko zna možda se sretnemo u nekoj drugoj ravni, odakle kreće moja inspiracija.”

Diplomirao je na odseku slikarstvo u klasi profesora Mome Antonića 1991.godine na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu.

Izložba će trajati od 17. novembra do 3. decebmra

Galerija ŠTAB se nalazi u Bulevaru Vudroa Vilsona 14, ulaz 2