izdavač: V.B.Z.
Zagreb

Predvodonik u rock izdavaštvu, zagrebački V.B.Z. je na book tržište nedavno izbacio dva naslova: SEX PISTOLS & PUNKROCK kao i RASTRGAN (Život Iena Kertisa)!
Zaljubljenici u pank rok štivo su pokazali podjednaku zainteresovanost za obe knjige, ali je knjiga o Ienu Kertisu iz grupe Joy Division više intrigantna, a razloga je mnogo. Autori knjige, Mick Middles i Lindsay Reade su nam pružili na uvid zaokruženu biografiju, mogu reći vrlo tipičnu kada su u pitanju ličnosti iz pankrok miljea. U osnovi , ova biografija i slovi kao takvo, tipično biografsko štivo, protkano naravno pojedinostima i doslovno najsitnijim detaljima vezanim za Kertisovo odrastanje , muzičke uticaje , formiranje grupe Joy Division ( i dogadjajima koji su prethodili ) . Grupi je uspelo da sa samo dva albuma („Unknown Pleasures“ i „Closer“) ostavi dubok, nieizbrisiv trag na svetskoj pankrok sceni ! Neobični dogadjaji, nesvakidašnji splet okolnosti , prerana ženidba, zahtevni koncerti , snimanja ali i obaveze na radnom mestu su ukupno unosili konfuziju u nj. mladi , tek načet život… Epileptički napadi, ne tako česti, doduše, dodatno su delovali na njega i, ubeđenost kako to neće moći podneti, je rezultirala njegovim samoubistvom: pronađen je obešen u svojoj mančesterskoj kući (Barton strit) 22. maja 1980. godine. Kremiran je dan kasnije.
Nakon svega vezanog za stvaralački opus , život i smrt Iena Kertisa , ne čudi preprolog u ovoj knjizi uglednog londonskog rok publiciste Paula Morleya , doslovno prenesenom iz knjige «Nothing» koji glasi:
«Svaki život je priča o propasti! Biografije nas očaravaju jer u njima junaci kao i oni koji to nisu , teže unaprediti umetnost te propasti!«!
Da li se iz razloga predubeđenosti u krah karijere i saznanja da boluje od epilepsije, te da je nagrižen od iste, odlučio na no najgore, ostaje nepoznanica jer, takvi nose tajnu sa sobom a, naknadna neka pametovanja su u najmanju ruku krajnje nepristojna.
Po svemu, to je samo njegov put!
U knjizi su i popisi svih koncerata, TV nastupa i kompletna bibliografija o grupi Joy Division. Ono, kao i u svakoj drugoj priči , tako i u ovoj, život nastavlja teći, ide se dalje, te , preostalih trojica članova ove grupe , Bernard Sumner, Pete Hook i Steve Morris nastavljaju sa radom! Brže nego li se i moglo očekivati , 29. 05. iste godine već beleže prvi nastup pod imenom The No Names …. Nešto kasnije menjaju naziv u „New Order“.
I ova je, priča potekla od ljudi iz neposrednog Kertisovog okruženja, e sad, da li u toj ima preuveličavanja ili ne , koliko je realna, da li je bendlider grupe Joy Division zbilja u tako kratkom periodu postao superstar, poprilično je diskutabilna. Istina je samo jedna , bljesnuo je i nestao!
„Reči ne mogu objasniti, postupci ne odlučuju, gledam drveće i lišće kako pada!“
( Ian Curtis)

U Šapcu, 20. septembra 2011. godine

One thought on “Živko Ivković: RASTRGAN (ŽIVOT IANA CURTISA)”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *