SAMIZDAT – 2011.

Pitanje koje se nameće svakome ko pročita knjigu Vinka Barića “Hrvatski punk i novi val (1976-1987)” jeste van svake sumnje sledeće: koliko ljubavi i energije je bilo potrebno ovom mladom autoru da bi prikupio sve što se u knjizi nalazi?! Ako se za neko rok štivo vezano za Yu-rock scenu (u određenom vremenskom periodu) može reći da je od neprocenjivog značaja za urbanu scenu, onda je to knjiga o panku ovog mladog autora.
Ovom momku je pošlo za rukom da upakuje apsolutno sve do u najmanji detalj, kao i pojedinosti vezane za Hrvatsku i delom za Yu pank/novotalasnu scenu toga vremena. Mada je rođen tek 1980. godine (dakle, kada je pank/novotalasna scena u nas tek nešto poodmakla od svog starta), autor je detaljno, gotovo do u tančine, opisao to pionirsko vreme i razvoj pomenutih muzičkih pravaca (sa naglaskom na Hrvatsku). U knjizi su sveobuhvatne istoriografije svih bendova (u razdoblju od 1976-1987), kako poznatih (sa oficijelnim izdanjima) tako i onih koji su to manje, uz mnoštvo, pre bih rekao obilje fotografija, omotnica ploča, naslovnica fanzina i tada aktuelnih omladinskih listova koji su preferirali pank/novi talas. Autor se takoreći poistovetio sa ličnostima iz vremena o kom je pisao. Naravno, apostrofiran je omladinski list “Polet” čija je uloga u afirmaciji ovih muzičkih pravaca izuzetno značajna. Na koncu, nesumnjiv je Barićev udeo u razotkrivanju do sada nepoznatih ili manje poznatih detalja vezanih za scenu u naznačenom periodu.
Popisani su i sastavi bez oficijelnih izdanja, zatim samizdat produkcija…
Barić se (za razliku od drugih autora sa enciklopedijskim pristupom) nije bazirao na dostavljeno samo, nego je snagom volje i ljubavi putovao iz grada u grad, prikupljao podatke, fotografije, fanzine, ploče…
Time je sasvim, i do srži iskreno, uneo kompletnog sebe u pisanje ove enciklopedije, koja to u stvari i jeste. U knjizi je i autorov osvrt ili definicija rock podžanrova osamdesetih, počev od ska i regea, preko moda i rokabilija do darka i romantizma. Za razliku od beogradske novotalasne scene podržane od većine tadašnjih pisanih i drugih medija, kreatora imidža tih, i svrstavanja u vrhunske, na hrvatskoj sceni sastavi su se, uglavnom, sami izborili za svoje pozicije. Nije nepoznanica da su pank sastavi onda (kao i danas) uglavnom nastupali na tzv. grupnim svirkama, te je, neka kombinacija muzičko-scenskog performansa bila neizostavna (lomljenje stejdž opreme, ekscesi sa publikom, montiranje vešala na stejdžu…)
Sve u svemu, reč je o izdanju koje će privući pozornost svakog zaljubljenika u pank i novi talas. Da li će i kada knjiga biti distribuirana u Srbiji je nepoznanica, mada ima nagoveštaja za promociju knjige u Novom Sadu…
Ipak, Internet je čudo: vredi da pokušate da knjigu nabavite direktno od autora.

U Šapcu, 22.09.2011. godine




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *