Autor priloga: Dženana Mujadžić, Pariz

Nedavno je pariski Izdavač od Maske (Editions du Masque) objavio na francuskom jeziku jedan od najčitanijih romana Philipa Kerra „Damu iz Zgreba„.
Knjiga posvećena Ivanu Heldu, i objavljena je prošle godine kod londonskog izdavača „Quercus“. Kerrova nadarenost navela je i druge kuće da objave knjigu kojoj je aktualni galski prijevod – deseti!
Davne 1943. godine bilo je strašnijih gradova od Zuricha, što je Berniju Guntheru bilo dobro poznato. Kada mu je Joseph Goebbels, tadašnji ministar propagande naredio da pronađe predivnu Daliu Dresner, uspinjuću zvijezdu njemačkog filma što se sklonila u Švicarsku, berlinski kriminalni narednik, postao privatni detektiv nije mogao ni zamisliti da će se, naoko, zaniljiva misija pretvoriti u poseban košmar i borbu za opstanak! Otac lijepe dame je istinski sadist i upravlja lokalnim kontracionim logorom. Istovremeno, švicarska policija zahtijeva da Gunther riješi jednu staru enigmu, koja bi mogla ugroziti bližu okolicu Adolfa Hitlera.

Saga Philipa Kerra, predviđena za adaptaciju na velikom ekranu je posvećena berlinskom detektivu Berniju Guntheru, posjeduje uobičajene konvencije historijskog pejzaža nacističke Njemačke! Kada se škotski književnik, napokon, odlučio osloboditi svoga lika, stvorenog 1989. godine, i nakon trećeg romana što s ostalim čini „Berlinsku trilogiju“, posvetio mu je i deseto djelo, pod nazivom „Dama iz Zagreba“.

Priča je doživela međunarodni uspjeh, pa je pisac odlučio obraditi i slijedece opuse. Publika voli zaljubljenog Goebelsa kojemu izmice lijepa Dalia, sto zeli pronaci oca. U njihov odnos se osobno umijesao Hitler na upit Magde, ministrove supruge, upozorivsi ga kako je za uspjesnu karijeru, neophodno sacuvati brak. Samo Goebels sto je i na celu filmskih studija UFA-e, po svaku cijenu zeli uposliti svoju muzu u osobni, propagandni film. Dalia je iz Zuricha otisla u Zagreb pa se detektiv obreo u juznoslavenskom ratu, na koji nije bio spreman. Tu saznaje kako svicarska neutralnost ima drugacije lice, prezivljava bombardovanja i oslobadja se nacisticke uniforme koju nikada nije podnosio. Gunther najzad izlazi iz, nezamislivog sukoba, zahvaljujuci nekolicini dobro pozicioniranih prijatelja. Saga se moze nastaviti!

Philip Kerr se rodio u Edinburgu 1956. godine, i studirao pravo, prije surađivanja u mnoštvu glasila Velike Britanije.
Napisao je i brojne scenarije, knjige za djecu i romansirana politička djela. Svjetska kritika ga zajednički slavi, a dobitnik je i mnoštva književnih nagrada.
Serija posvećena Bernie Guntheru, donijela mu je planetarnu slavu. Preveden je na trideset jezika.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *