VALJEVSKA  ROCK  SCENA – peti deo

GRUPA  REMORKER

REMORKER sastav je delo Mikice Konstantinovića ali, po do sada pruženom i uvidom u zaokruženu valjevsku rock scenu Dr Dejan Grozdanović sasvim zasluženo ima svoje mesto vezano za imaginarnu i nikada iniciranu lokalnu Rocknroll Hall of Fame. Grupa Remorker je formirana 1982. godine na  inicijativu već pomenutog Konstantinovića kao vokalnog soliste, i  Grozdanovića na bas gitari, činili su je i Miodrag Miša Ilić na solo gitari, Zoran Raković Rakac za bubnjevima te Vladimir Avramović za klavijuturama. Nastupali su isključivo po lokalnim rock prostorima. Nisu se pridržavali ustaljenog onog, šablona, prvo skinute pa onda iskustveno potkovaniji  krenuti u pisanje sopstvenih nego su odmah prionuli na pisanje autorskih, pa tako, tekstove je pisao Mikica Konsantinović, a na kreiranju instrumentalnih deonica su radili svi članovi grupe, iz tog razdoblja imamo one, Ako odeš ti od mene i Ti si vatra, uz napomenu da se ovde radi o ukupno petnaest tih. Vežbali su u garaži Dra Miše Ilića, a obe pomenute su snimili u studiju Druga Maca Enca Lesića. Priča je potrajala zaključno sa sa 1984. godinom, kada je usledio raspad iz raznoraznih razloga.

07.06.2022.

GRUPA  3  DSF

…… JE FORMULA IZ ROKENROL OPUSA Dra Grozdanovića, a izvedena je na način uzimanja prvih slova imena članova grupe, pa tako nakon dešifrovanja te, imamo i pun naziv grupe koju su činili  Dejan Grozdanović bas gitarist, Dejan Nedović Deks klavijaturist, Dejan Vujić gitarist, Saša Jevtić bubnjevi te Stojan Filipović udaraljke. Dolazi potom Miško Božić na poziciju bubnjara, a ulogu vokalnih solista na sebe preuzimaju novi članovi Zorica Vujić & Ivan Manić te se tako ukomponovana ekipa ustaljuje, uz onu, izmenu, gde namesto Dejana Vujića dolazi Ivica Doksas 2000. godine. Sastav je formiran na inicijativu Dra Grozdanovića 2000. godine, a repertoar je sadržao skinute stvari grupa The Rolling Stones, Freak Power, Prince, Peter Gabrirel itd. Nastupali su gotovo u svim valjevskim rokenrol prostorima, ali i u Šapcu, Čačku te drugim gradovima Srbije, i taj kontinuitet su zadržali sve do 2003. godine kada se razilaze.

07.06.2022.

GRUPA  ARLEKIN

….  još jedan sastav iz grupaciije onih u kojima je ulogu bas gitariste imao nezaobilazni dabl diplomirani doktor (za stomatologiju i bas gitarologiju) Dejan Grozdanović, a ovu, ARLEKIN ekipu su pored njega činili i Dragan Djelmaš gitarist & tekstopisac, Zoran Velimanović vokalni solist, Zoran Lazić Bazonja bubnjevi a kao godina formiranja se uzima 1986. Imamo ovde i pridruženog člana Životu Jevtića Kepetu koji se javio samo na jednoj jedinoj svirci. Arlekin su slovili za grupu koja je izvodila isključivo sopstvene stvari (Epitaf/Samo za nas/Propale misli/Zelene koverte itd). Svih petnaest autroskih su snimili u valjevskom studiju kod Vladana Obradovića Žuće, a na tom se kao gosti javljaju Željko Vuković Pika na gitari, Dr Miša Ilić gitarist, Lazar Avramović klavijaturist te Sladjana Torbica i izvesna Milica kao prateći vokali. Oficijelno izdanje ovog je izostalo iz razloga uvek aktuelnog, pomanjkanja podrške beogradskih medija, diskografskih kuća i značajnijih ljudi iz sveta rokenrola, te je raspad usledio 1988. godine.

GRUPA QRAJBERI

Valjevo je iznedrilo brojne gitaroške velikane, a Željko Lukić popularni Žeks je nesumnjivo iz grupacije tih, ovde vezan za storiju o grupi Qrajberi, koga možemo smatrati i za idejnog tvorcaa te pokretača pomenute. Ista je delovala od jeseni 1999. godine a tu startnu Qrajberi ekipu su, pored Žeksa činili i Dejan Vujić solo gitarist, Saša Rakić vokalni solist i takodje gitarist, Sanja Božinovski na poziciji glavne vokalne solistkinje te Boban Šaković Čarli za bubnjevima. Karijera ove kreće nastupom u bašti Doma vojske te jeseni 1999. a na repetoaru su tada imali skinute stvari grupa S vremena na vreme, Azra, Atomsko sklonište a od ino sastava su prevladjivali stvari Nirvane i Stinga. Potom dolazi do izmena u sastavu, tako da namesto dotadašnjeg bubnjara Šakovića imamo novog Nikolu Stojšića zvanog Hibrid, a na mestu vokalne solistkinje je izvesna Dijana. U tom, izmenjenom, nastupaju uglavnom po kafeima u ulici Kneza Miloša, ali i po ostalim rock prostorima u svome gradu, uz nastupe u Kosjeriću i Požegi. U klubu Bože Grobara na Petom Puku su svirali kao prateći sastav tada aktuelnog Tonija Montana, da bi sa pomenutim nastupili i na beogradskom Trgu Republike i to 2000. godine. Na prelazu iz 2000/2001. godinu sviraju u Domu vojske valjevskom, pojačani tada Milomiorm Mišom Miškovićem vokalnim solistom najznačajnije valjevske rock grupe InVAzija. Sviraju gotovo po svim rock prostorima u Valjevu, tada aktuelnim, no, grupa se jednostavno nije mogla održati iz razloga burnog života članova ove, te je raspad bio neminovan a usledio je 2002. godine.

07.06.2022. godine