VALJEVSKA  ROCK  SCENA – osmi deo

   GRUPA  MAK                                                       (MUZIČKOARHEOLOŠKI  CENTAR)

                          Ova grupa je formirana 1972. godine, a u izvornom onom sastavu su Dragan Čanić solo gitara, Džimi Djajić bas gitara, Rade Milovanović ritam gitara, Dragiša Milatović klavijature te Dragan Marjanović bubnjevi i vokal. Grupa MAK prvi nastup u karijeri beleži u Medicinskoj školi, godina je 1973. a na repertoaru tada su imali skinute stvari grupa Deep Purple, The Animals, Creedence Clearwater Revival, The Rolling Stones i The Beatles. Nastupili su i na Gitarijadi u Požarevcu 1973. godine na kojoj su se predstavili opusom skinutih, već pomenutih grupa uz autorsku ‘Pusta i tamna noć’. U svome gradu su svirali po tada aktuelnim rock prostorima, pa tako, nebrojeno puta su nastupali u Domu omladine. Svirali su i na Divčibarama u okviru manifestacije Beli narcis (Izbor za mis), a grupa je tada radila u sastavu Branko Pirgić na gitari, Rade Milovanović takodje na gitari, te Vlada Plećić na trećoj gitari, Dragan Plećić na bas gitari i Dragan Marjanović u dvostrukoj ulozi, i kao bubnjar i kao vokalni solist. Raspad je usledio koncem 1975. godine.

GRUPA  TOMI

     Dragan Marjanović dolazi na ideju o pokretanju grupe Tomi a zamisao sprovodi u delo 1974. Tomislav Stamenić gitarist, da bi se pored njih dvojice u tom originalnom našli i Rade Milovanović te Branko Pirgić. Debi nastup beleže 1975. godine u valjevskoj Gimnaziji da bi potom  usledili nastupi u Domu omladine, Domu kulture ali i u lazarevačkom Domu omladine. Set lista ove grupe je sadržavala uglavnom skinute stvari domaćih, jugoslovenskih grupa (Yu Grupa, Indexi, Dah, Bijelo dugme i Mišo Kovač). Stamenić kaže da je sfera njegovog interesovanja sve više naginjala džezu uz zanemarivanje rokenrola, pa tako i danas preferira isključivo pomenuti muzički pravac, ali je, po svemu, to i glavni razlog svojevremenog raspada ove grupe koji je usledio 1976. godine.

GRUPA  SRCE

                                Dekada osamdesetih je u Valjevu iznedrila brojne poprock sastave, a jedan od tih je svakako i Srce, formiran u martu 1987. godine, a u izvornom onom su ‘radili’ Vladimir Vesić Vesara na poziciji gitariste, potom Zoran Salajić Šole bas gitarist, Boško Šaković Čarli za bubnjevima, Miroslav Kovačević klavijaturist te Dejan Djerić Djenka kao vodeći vokal, uz pridružene  ili povremene one, Jovana Bogdanovića vokalnog solistu te Sašu Jeftića na poziciji klavijaturiste i harmonikaša. U ovom sastavu beleže svoj prvi  nastup na KK Student i to 1987. a set lista tada odsviranih je sadržala skinute stvari grupa EKV, Indexa, Partibrejkersa, ali i Massima Savića te Dina Dvornika. Usledili su nastupi na Divčibarama, Domu kulture te beogradskim klubovima. Istaći ću da su na KK Student kontinuirano nastupali više od tri godine i sve tako do konca 1991. godine kada je usledio raspad ove iz raznoraznih i tada shvatljivih razloga.

KASTIGULJA  K.O.

                    Danas veoma popularni Željko Joksimović, sada već daleke 1987. godine dolazi na ideju o formiranju ove grupe. Naime, već u prvom razredu srednje škole prijateljstvo  njegovo sa Banetom Nikolićem i Duškom Petrovićem rezultira pokretanjem ove, kojoj treba pridodati i ime Vlade Jovanovića gitariste, te tako imamo zaokružen taj, originalni Kastigulja K.O. sastav. Gimnazija u ovom gradu je prostor u kom ova grupa beleži taj svoj prvi nastup, iste, dakle 1987. godine gde, usput, sviraju čak tri puta u novogodišnjim noćima. Zanimljivo je da su kao uvodnu na svojim nastupima uvek izvodili temu iz popularnog tv serijala Otpisani, a zabeležili su i jednu autorsku  (Poslednji dan) koja je snimljena u studiju Radio Valjeva, no, na žalost ista nije sačuvana. Uredno su vežbali u kuću Željka Joksimovića, a skidali su stvari Riblje čorbe, Yu Grupe, Električnog orgazma… Bilo je i personalnih promena u grupi, pa tako namesto odlazećeg Vlade Jovanovića imamo novopridošlog gitaristu Aleksandra Jelića, a u sastavu je i novi bubnjar Ljubiša Živanović Sida (danas član najznačajnije valjevske rock grupe InVAzija), potom se Bane Nikolić preorijentiše na mesto gitariste, a Duška Petrovića dotadašnjeg bas gitaristu menja Mikica Milosavljević. Željko i Aca ostaju na pozicijama vodećih vokala, pa tako osvežen sastav širi repertoar, te skidaju i stvari grupa Guns N’ Roses te U2. Preko vikenda su kontinuirano nastupali uglavnom po srednjoškolskim salama. Kasnije su se na mestu bubnjara smenjivali Živorad Petrović i već pomenuti Ljubiša Živanović a raspad je usledio 1991. i to po završetku srednje škole većine članova grupe jer, odlaze na studije, Živanović je već u InVAziji………

BLACK  MAGIC

                                Goran Lukić Biser je zahvaljujući ponajviše starijem bratu Duletu Saviću iz grupe Galaksija krenuo putem rokenrola, te se, vodjen tom i odlučuje na pokretanje sastava ovog, Black Magic u godini 1989. koju su tada u izvornom izdanju činili Saša Čović vokal, Vladimir Obradović gitara, Bora Branković bas gitara, Ljubiša Živanović bubnjevi i već pomenuti Lukić na gitari. Jedini nastup beleže u holu Doma kulture iste, dakle 1989. a na repertoaru su imali skinute stvari grupa Metallica, Whitesnake, i Anthrax. Grupa nije opstala iz više razloga, a kao ključni  se navode prelazak Živanovića i Lukića u InVAziju dok su ostali otišli na odsluženje vojnog roka.

                                                                   MARY  JANE

                               ……. Je slovio za daleko ozbiljniji sstav od grupe Black Magic, a formiran je 1992. godine. U pokretanju ovog, najveći doprinos su dali Goran Lukić te Bora Branković. Preferirali su stvari grupa Metallica,  Haloween i Yngvie Malmsteena. Svirali su u Domu JNA Koncert za ranjenike, a u kafeu BMB kontinuirano 1992. i naredne, dakle 1993. godine.  Grupu su činili Saša Vasiljević vokalni solist, Darko Vujetić za bubnjevima, Bora Branković na bas gitari, Ivica Doksas takodje na gitari uz treću gitaru Gorana Lukića. Grupa se raspala 1993. godine iz razloga odlaska Lukića u Grčku i Doksasa na odsluženje vojnog roka.

                                                        ATOMIC  PLAYBOYS

                          Ova grupa svoj jedini nastup beleži na Gitarijadi u Kraljevu 1996. godine, a isti su činili Goran Lukić Biser na gitari, Predrag Milinković kao vokalni solist, Darko Vujetić za bubnjevima a bas gitaru je svirao izvesni Miki. Set lista tada odsviranih u Kraljevu  je sadržala isključivo autorske poput Druga strana neba/Potraži me/Sve je laž itd, uz napomenu da je autor svih Goran Lukić. Navedene su snimljene u studiju Željka Joksimovića. Goran Lukić odlazi u Češku i to je, po svemu, razlog za raspad ove, koja je obećavala………