VALJEVSKA  ROCK  SCENA – četvrti deo

GRUPA  Y.O.X.

 Goran Živković i Srđan Savić su kao klinci preferirali hard core/death metal/ kasnije po sopstvenom vinjak core, te i ne začudjuje odluka o formiranju jednog takvog, sasvim je prirodna, te 2005. godine i pokreću Y.O.X. a taj izvorni su činili i Stefan Dikinson gitarist te Marko Brk za bubnjevima, uz napomenu da je u tom zaduženje još jednog gitariste tako, pripalo Živkoviću a za bubnjevima se našao Savić. Na startu karijere uvežbavaju repertoar zasnovan na skinutim stvarima hevi grupa poput Metallica i Sepultura, a prvi nastup beleže u Tehničkoj školi  (na uglu Dra Miše Pantića i Radničke) a datum je  01.12.2005. godine da bi potom usledili nastupi i po drugim prostorima u gradu, a 2008. su krenuli u pisanje autorskih stvari (Greh/Ponos srpstva/Tanatofobija itd). Istaći ću, da se izvesno vreme kao članovi grupe javljaju Marko Savić gitarist te Srdjan Babić na bas gitari. Tada su svirali u kafeu Morrison preko puta stare autobuske stanice, Domu omladine, Domu kulture te na Sky Festu (Invasion From The East) …. Od 2018. grupa Y.O.X. radi u sastavu Goran Živković vokalni solist, Djordje Paunović 

gitarist, Srdjan Savić za bubnjevima i Vladimir Rašić na bas gitari & kao vokalni solist. Nova ekipa uvežbava isključivo sopstvene one, stvari, koje će se naći na demo albumu poput Revenge/Regent/Live All Behind/Snovi/The Evil From Your Heart te Conception of Circle. Nastupali su širom lijepe naše (tajkunske) i to na beogradskom Demo Festu 2013., Šapcu na ŠLFu, URMu, kafeu Zeppelin, Klubu Floyd i Hard Rock Clubu ali i na ZAJEČARSKOJ GITARIJADI (2015.), Exit Festu (2017.), VELIKOGRADIŠTANSKOJ GITARIJADI (2021.), Jagodini, Petrovcu na Mlavi, Čačku te Nikšiću i Podgorici …. Y.O.X. su zasigurno sastav iz grupacije najaktivnijih u svome gradu, a sudeći po učestalim pozivima za gostovanja po gradovima Srbije, karijera njihova je u usponu, popularnost im raste, te je očekivati i prvo oficijelno studijsko izdanje ovog sasvim prirodno.
29.05.2022.

GRUPA  DŽENTLMENI

 TEKST – ŽIVKO  IVKOVIĆ                               

         Krajem 1967. godine se u svoj grad vratio Djordje Doksas (do tada je boravio u Beogradu) i idejom o pokretanju VISa. Sa sobom je doneo Framus gitaru i pojačalo Vox Defiant te je, uz nespornu muzičku potkovanost oberučke prihvaćen od članova grupe ABV 6, ali je preferirao isključivo rocknroll za razliku od članova najstarijeg valjevskog sastava, te se razilaze, pa tako formira Džentlmene (mada je u Beogradu sa Brankom Marušićem već egzistirao istoimeni). Te,  originalne valjevske Džentlmene su, pored pomenutog Doksasa na solo gitari i kao vokalnog solistu činili još Zlatko Aleksić ritam gitarist, Dušan Dule Rakić bas gitarist, te Radoslav Lale Lazarević za bubnjevima. Uvežbavali su repertoar sa stvarima tada aktuelnih  grupa sa svetske rokenrol scene poput The Troggs, The Kinks, Box Tops, Shadows, The Doors, Herman’s Hermits i Spencer Davis Group, a svirali su isključivo u Domu omladine. Moj sagovornik Savić se priseća njegove virtuoznosti gitarske, kaže, kada je svirao temu iz filma Good  The Bad and The Ugly (Ennio Morricone) vladao je apsolutni tajac da bi potom usledile ovacije prisutnih. Krajem 1968. dolazi do prvih personalnih promena u ovoj grupi koju napuštaju Rakić ali i bubnjar Aleksić koji odlazi za Nemačku (WG), te nakon ‘kratke stanke’ u grupi imamo nove članove i to Zorana Savića (ondašnji prvi glas Valjeva) na poziciji vokalnog soliste, Čarlija Šakovića za bubnjevima te Gorana Zojka Nikića za klavijaturama uz već gitaristu Doksasa. Ova postava je svirala tada popularne koncert – igranke u Domu omladine, mahom stvari grupa Indeksi, Siluete, Pro Arte, ali i ino od kojih su najzastupljeniji  Percy Sledge, Wilson Pickett, Tom Jones, Otis Redding itd). Godine 1971. Džentlmeni su pojačani Drom Vojom Milutinovićem flautistom i vokalnim solistom te tako sa njim uspevaju sklopiti aranžman za nastupe u dansing dvorani hotela Divčibare u kom se zadržavaju sve do 1974. godine. Iste se, dakle 1974. Dr Milutinović vraća u matičnu ABV luku a imamo Zorana Šaleta Šalajića na poziciji bas gitariste i u toj su nastupali pune dve godine, da bi se novogodišnjim nastupom 1975/6 oprostili od vernih pristalica. Većina članova grupe potom odlazi na odsluženje vojnog roka u JNA što je samo pospešilo definitivan raspad.  

GRUPA  KORACI

Doći do bilo kakvih, pa i onih najordinarnijih informacija vezaniih za ovu grupu se graničilo sa gotovo nemogućim onim, a sve iz razloga jer su članovi ove preminuli, no zahvaljujući predusretljivošću, ljubaznošću valjevskog Amera Zorana Savića, usput, vrsnog poznavaoca njihove karijere, nećemo ostati uskraćeni za Koraci priču, te mu od srca zahvaljujem na pruženim informacijama. Tako  na ideju o formiraju Stepsa dolazi Zoran Timotijević Tima 1977. godine koji je u grupi imao zaduženje vokalnog soliste, a pored njega su istu činnili i Radoslav Mule Krstić solo gitarist, Bora Gračanin klavijaturist, Slobodan Boban Aleksić bubnjar te Kokan Popović bas gitarist. Vežbali su u kućnim uslovima članova grupe, skidali su onovremene aktuelne stvari poprock grupa domaćih, od kojih su ipak najzastupljenije Pro Arte ali i Boris Bizetić, Miša Marković i Rade Vučković te možemo zaključiti da su članovi sastava više naginjali pop muzici. Usput, neke  značajnije pesonalne promene nisu zabeležene (izuzev da je Mirko Djajić Jimmy 1974. godine u letnjoj bašti Doma omladine menjao Kokana Popovića na bas gitari) te su tako slovili za izuzetno usviranu ekipu. Koraci su kontinuirano nastupali u Domu omladine ili na platou ispred pomenutog. Potrajali su tako, u onom izvornom do kraja 1981. godine.

20.05.2022. godine    

GRUPA MUSICAL DOCTORS

TEKST – ŽIVKO IVKOVIĆ

MD je praktično super grupa nastala na temelju eks članova valjevskih grupa (ABV 6 i HIR), a aktuelnu postavu čine Dr Dejan Grozdanović bas gitarist, Dr Miša Ilić gitarist, Lazar Avramović klavijaturist, Aleksandar Matetić bubnjar te Jelena Kovačević na poziciji vokalne solistkinje. Usput, veliki zaljubljenici u rokenrol, članovi grupe nikada nisu zaboravili ono staro, vreme apsolutne vladavine rokenrola, najmasovnijeg svetskog urbanog muzičkog pravca, te se ponukani time i odlučuju na formiranje jednog ovakvog. Prvi nastup beleže u prostoru Kluba istraživača 2018. godine u nešto izmenjenom sastavu, dakle bez Jelene Kovačević te bubnjara Matetića namesto kog se tada javio Stojan Filipović, koji je, u medjuvremenu preminuo. Istaći ću da je na tom, debi nastupu ulogu vokalnog soliste na sebe preuzeo Dr Grozdanović. Uz sopstvene stvari (Samo za nas/Imam te/Tešnjar/Super Star itd) na repertoaru grupe su i skinute one, Crossroads/Cocain/Proud Mary/Nutbush City Limits/Walk This Avay … Pored kluba istraživača svirali su i na najznačajnjoj manifestacijama u gradu, Tešnjarskim večerima, Džez Festu Valjevo ali i klubu Atelje u ulici Dra Miše Pantića te brojnim klubovima svoga grada. Zahuktali Musical Doctors ni ne pomišljaju o nekom povlačenju sa scene, naprotiv, uveliko razmišljaju o ozbiljnim projektima i snimanja albuma u jednom valjevskom studiju, na kom bi se našle isključivo autorske. Good Luck! 
        
           MUSICAL  DOCTORS 

24.05.2022.

GRUPA HERMES

TEKST – ŽIVKO IVKOVIĆ

Iz rocknroll laboratorjie gitariste Miška Bulatovića je proizašlo više grupa, sa priznatim onim, atestom, a prva takva formula je zavedena pod imenom HERMES godine 1980. Tu izvornu su, pored pomenutog gitariste činili i Mikica Levak Djurić bas gitarist, bubnjar Saša Perović i klavijaturist Branko Florijančić. Preferirali su uglavnom instrumentalnu muziku, a kvalitet kreativnog opusa iz sopstvene laboratorijie je potvrdjen već u samom startu, naime verifikaciju su imali na prvom nastupu u valjevskom Domu omladine na lokalnoj gitarijadi kaa su se predstavili autorskom Sedam dana aprila(12’) u džezrok maniru. Ne začudjuje tako da su sasvim zasluženo osvojili prvo mesto na toj. Svirali su potom u svim srednjim školama po gradu. Istaći ću da su na repertoaru imali isključivo autorske, pa je tako pored pomenute već, Sedam dana aprila, set lista njihova sadržala i stvari K – 90, Robotika te druge a sve su delo autoskog tandem Bulatović – Djurić. Ova zbilja izuzetna rnr formula je potrajala sve do 1982. godine kada je povučena iz upotrebe, da bi, krajem iste Bulatović lansirao novu, hevimetal ovog puta pod nazivom EXCALIBUR, sastavljenu od Željka Pike Vukovića solo gitariste, Sladana Savića bas gitariste, Gorana ‘Rogonje’ bubnjara ali se uz njih javlja i Milomir Miša Mišković kao vokalni solist (kasnije na istoj poziciji u najznačajnijoj valjevskoj grupi InVAzija). Grupa Excalibur je 1984. nastupila i na Mesam priredbi predstavivši se autorskim (Kraljica divljine i Golube moj) u beogradskoj hali Pionir, kada nezasluženo pobedjuje grupa Oktobar 1864., iako su ih prisutni u hali dvadesetak minuta pozivali da se vrate i na bis odsviraju dodatne numere. Voditeljka je, sećaju se, bila neumoljiva, nije dozvolila taj, Excalibur bis, a što je i potpuno razumljivo jer, radilo se o takmičarskom delu. Usledio je poziv za saradnju od Diskografske kuće PGP RTB, ali do te nije došlo iz razloga visokog iznosa depozita za snimanje koji je potraživala pomenuta diskografska kuća. Grupa beleži nastupe i po okolnim, manjim gradovima poput Ljiga, Lajkovca, Uba itd, ali ne i u svome gradu iz nekog razloga, tako da se i ova Bulatovićeva rnr formula nakon izvesnog vremena izlizala, tačnije raspala 1985. godine.

GRUPA EXCALIBUR
Treća Bulatovićeva rnr formula registrovana pod imenom TALKING ABOUT je kao takva primenjivana od 2006. a svemu je predhodio raspad grupa Mreža, pa tako imamo sastav ove u kojoj su pored nezaobilaznog Bulatovića na gitari javili i Dražen Kujundžić za klavijturama, Miroslav Kovačević za bubnjevima, Bojan Belić na bas gitari, pa onda Dimitrje Munjić kao vokalni solist te Mile Jelić na gitari. Bulatović kaže da se kao vokalna solistkinja javljala izvesna Dijana čije prezime ne pamti. Za razliku od Excalibura, ova grupa je svirala po bezmalo svim lokalnim rocknroll prostorima, repertoar su prilagodjavali ciljnoj grupi posetilaca tih, pa tako, set liste su sadržavale skinute od Bijleog dugmeta, Olivera Mandića, Ekatarine Velike itd, a potrajali su ciglo dve godine, dakle do 2008. kada neumorni Bulatović proizvodi novu formula nazvavši je PARK uz nesebičnu pomoć Bojana Belića na bas gitari, Zorana Jeremića za bubnjevima, Čedomira Paunovića za klavijturama, dok su se na poziciji vokalnog soliste smenjivali on te izvesna Dijana (ne radi se o onoj iz grupe Talking About). Svirali su po manjim okolnim gradovima Lajkovac, Ub, Ljig, Osečina itd. U svome gradu su nastupali po svim tada aktuelnim rocknroll prostorima sa repertoarom koji je sadržavao skinute stvari eks jugoslovenskih rnr grupa. Park vakcina je povučena sa tržišta 2012. godine.
20.05.2022.