Autor teksta: Nikola Šimić Tonin

Profesora Nikicu Simića predložilo je Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar za Nagradu Grada Zadra. U izdanju HKD Ogranak Zadar, izašla mu je i nagrađena knjiga, knjiga godine u izdanju HKD Og. Zadar: Heraklit mračni u hrvatskome školstvu.

– Htio sam da ova knjiga bude zadarski projekt, da pokažem da se nešto dobro i vizionarsko može napraviti i u Zadru.

Lekcije iz Zadra hrvatskome školstvu nezaustavljivo su krenule. Zadar je to prvotno prešutio, o knjizi su svi šutjeli. Šutnja na knjigu u hrvatskome obrazovnome sustavu. Po polemikama, izjavama, zorno se vidi kako se za knjigu itekako zna. Knjiga se čita, citira, navodi, poziva na nju. U zadnje se vrijeme sve više i više poziva na te tribine i profesor savjetnik, Nikica Simić. Poziva u radna tijela za izradu novoga kurikuluma hrvatskoga školstva.

Prva je ovo britka kritika ovdašnjem obrazovnom sustavu, ispunjena dokazanim primjerima i stvarnim imenima (od učenika, studenata, nastavnika do političara), ispisana iskustvima čovjeka koji je, nakon što je diplomirao teoriju fizike na zagrebačkom PMF-u i položio pedagošku grupu predmeta na zadarskom Filozofskom, 40 godina proveo “unutra”, u razredu i zbornicama zadarskih škola.

Simić je autor udžbenika, učitelj, mentor, ravnatelj, osnivač dviju privatnih škola, roditelj (otac Romana i Mime Simić) i neprekidni maštar – vizionar boljega školstva, a njegov je Heraklit mračni racionalna i emotivna pobjeda nad svim lošim postavkama u hrvatskome školstvu, od sustava natjecanja, varanja i ocjenjivanja do udžbenika, nastavnih programa, reformskih dokumenata, pogrešnih političkih odluka, „brzih“ doktora, akademika i političara.

Motiv za tako nešto, uvijek je bila angažiranost oko mladih darovitih ljudi.

Nikica Simić, čovjek je koji živi obrazovanje, beskrajno voli Zadar, razumjeva najosjetljivije probleme odrastanja / adolescente u sustavu, obitelji, htjenja, nade i predrasude. Samo osoba te širine od prirodoznanstvenoga do angažiranog lokalnoga sa svim znanjima i razumjevanjima pozicije Zadra u povijesti hrvatskoga jezika, hrvatske kulture, značenja za Republiku Hrvatsku u odnosu na Zapadnu Europu kojoj pripadamo, Zadar i njezini intelektualci. U malim sredinama ponekad nemamo hrabrosti nagraditi vizionare. Mi u Hrvatskom književnom društvu želimo biti podrška, zaštita i predlagatelji koji prepoznaju veličinu i vrijednost takvih pojedinaca – vizionara koji ništa ne traže za sebe i cijeli svoj život i profesiju posvete društvenoj zajednici. A društvena ih zajednica rijetko kada prepozna. Eksperntalni gimnazijski program preteča je kurikularnoj reformi, a knjiga Heraklit mračni u hrvatskome školstvu podloga i literatura za sve one koji Zadar žive, koji Hrvatsku žive, i svom svojom dušom, intelektom i življenjem osjećaju i misle djecu /učenike. Svi to zovu obrazovanjem, a Nikica Simić, prije svega odgojem, a onda znanjem, što je jednako ukupnosti obrazovanja.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *