JOŠ JEDNOM S EMOCIJOM

 

Projekcijom filma Još jednom s emocijom Endrua Dominika, 8. maja u 20.30, u Velikoj sali Sava centra počinje 10. Beldocs, koji u godini jubileja donosi pregršt novina, filmova i, prvi put, regionalni market dokumentarnih filmova .

 
Sam odabir filma kao što je Još jednom s emocijom ukazuje na velike ambicije koje ima ovogodišnji Beldocs. U pitanju je veličanstveno dokumentarno ostvarenje, rađeno u crno-beloj tehnici o stvaranju sada već legendarnog albuma Skeleton Tree Nika Kejva, naravno sa njegovim sastavom the Bad Seeds.

 
Originalno zamišljen kao performans, film nas uvlači u nešto mnogo značajnije sa čime se i sam reditelj Dominik suočava, a to je tragična pozadina pisanja i snimanja tog albuma. Film čine isprepletane naracije snimljenog performansa novog albuma Bad Seeds i intervjui i snimci koje je sakupljao Dominik. Kao rezultat imamo film tako kompletan, surov i sirov, istinski testament jednog umetnika koji pokušava da pronađe izlaz iz tame.

 
Film je premijeru doživeo u Veneciji prošle godine, nakon čega je prikazan u više od 30 zemalja, ostvarivši izvanredan uspeh širom sveta. Reditelj Endru Dominik poznat je po igranim filmovima, počev od izvanreedno filma Chopper sa Erikom Banom, koji je radio u Australiji i koji mu je otvorio vrata ka Holivudu, do visokostilizovanih drama Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa i Killing Them Softly sa Bredom Pitom, sa kojima se dokazao kao autor od kojeg se očekuju specifična ostvarenja. Tako je i sa filmom Još jednom s emocijom, koji u svojoj snazi nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
 

  1. Beldocs biće održan od 8. do 15. maja paralelno u nekoliko beogradskih dvorana, gde će biti prikazano više od 80 filmova u različitim programskim celinama. Većina naslova doživeće na Beldocsu svoje evropske ili svetske premijere. Beldocs će otvaranje i zatvaranje upriličiti u Sava centru, a ostali programi biće u Dvorani kulturnog centra, Domu omladine Beograda, u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj i u sali “Dinko Tucaković” u Kinoteci u Kosovskoj. Prvi put, u okviru Beldocsa biće održan i market dokumentarnih filmova, sufinansiran sredstvima programa Evropske unije, Kreativna Evropa.

 

Trejler:




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *