15. maj u 20 časova, Velika dvorana Doma omladine Beograda
SVEČANO ZATVARANJE BELDOCS FESTIVALA I DODELA NAGRADA
10. Beldocs festival zatvara film „Pariska opera”

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs ima čast i zadovoljstvo da vas pozove na svečano zatvaranje jubilarnog 10. Beldocs festivala, koje će se održati u ponedeljak, 15. maja u 20.00 u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Nakon dodele nagrada najboljim filmovima srpske i međunarodne projekcije, kao i dodela povelja, festival se zatvara filmom „Pariska opera“, francuskog reditelja Jean-Stéphane Bron-a.

Naizmenično ironična, vedra i okrutna, kombinacija muzike i baleta, „Pariska opera” u središte pažnje stavlja veliku strast, i prikazuje priču o životu iza scene na jednoj od najprestižnijih institucija za performativne umetnosti u svetu.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=Po3B2oBR9Tg

Pre filma „Pariska opera”, od 18 časova u Velikoj sali Doma omladine biće prikazan film „Jugoslavija: druga strana ogledala” nakon kojeg će publika imati prilike da razgovara sa autorkom, Mirjanom Bojić Walter.

U dva filma, ovaj dokumentarac prikazuje stvaranje i dezintegraciju, koja se odvijala u naše doba, susedne evropske zemlje, zvane Jugoslavija. Prvi deo bavi se periodom od 1918. do 1980. godine kada je umro Maršal Tito, i istražuje okolnosti koje su uticale na formiranje Jugoslavije, kao i godine jedinstva pod okriljem Titove verzije komunizma. Drugi deo (1980.-2001) bavi se katastrofalnim okolnostima koje su pogodile  zemlju u periodu od raspada komunizma do njenog konačnog kolapsa koji se odvijao kroz pet bratoubilačkih ratova.  Utkano u drugi deo je i istraživanje sadašnjeg stanja stvari u bivšim jugoslovenskim državama, iz koga se mogu izvući ključne pouke za savremene separatističke borbe u Ukrajini i u drugim krajevima sveta.

Link: http://beldocs.rs/filmovi/jugoslavija-druga-strana-ogledala/

Takođe, zbog velikog interesovanja, publika će još jednom imati priliku da pogleda neke od najposećenijih filmova na Beldocsu u okviru programa „Beldocs na bis“, u ponedeljak 15. maja u dvorani Kulturnog centra Beograda. Od 17 časova na programu je film Tomera Hejmana „Mr. Gaga“, od 19h film „Ingrid Bergman: Njenim rečima“ Stiga Bjorkmana i od 21 čas film Alesandra Melacinija „Ćićolina, kuma od skandala“.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *