Proglašeni najbolji filmovi takmičarskih selekcija Svetionici i Rani Radovi

Večeras je u Dvorani Kulturnog centra Pančeva ceremonijom dodele nagrada završen četvrti Pančevo Film Festival – PAFF, internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, koji se održavao od 6. do 10. septembra na više lokacija u Pančevu.

Takmičarski filmski program ovogodišnjeg PAFF-a odvijao se u okviru dve selekcije: „Svetionici” i „Rani radovi”.

U okviru glavne PAFF selekcije – „Svetionici”, za nagradu Svetionik takmičilo se osam dugometražnih filmova, a o nagradi za najbolji film odlučivao je tročlani žiri: Aleksandra Sekulić, urednica programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Szabolcs Tolnai, filmski i pozorišni reditelj i Petar Mitić, selektor Festivala Evropskog filma Palić.

Nagradu Svetionik za najbolji film dobio je film „Turnir”, reditelja Jurija Ankaranija, koji oslikava dokolicu privilegovane klase u rashlađenom mehuru bogatstva u pustinji Katara. Prema rečima žirija, „film se poigrava filmskim sredstvima kamuflaže u zlatni kič privilegija i otuđenim okom kamere osvetljava apsurd tehnološke modernizacije konzervativnog društva. Smenom pozicija žrtve i predatora film otkriva surovost proizašlu iz obesti i izaziva nemir pred pretećim klasnim ratom koji nas zahvata.”

Posebno priznanje žirija selekcije „Svetionici” dobili su i filmovi „Milla” rediteljke Valerie Massadian i „Playing Men” Matjaža Ivanišina.

U okviru takmičarske selekcije kratkih filmova – „Rani radovi”, prikazano je 20 filmova mladih autora. O nagradama ove selekcije odlučivao je žiri 15 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom Hane Jušić, rediteljke iz Hrvatske.

Nagrada Dimnjak za najbolji kratki film dodeljena je filmu „Ella’s men” reditelja Orena Adafa.

Mladi žiri doneo je odluku da nagradi i Mikija Polonskog i film “Shmama” za najbolju režiju; Steffena Goldkampa, Willya Hansa i film “The Satanic Thicket – Three” za najbolju montažu; Daniela Millera i film “Ella’s men” za najbolju kameru; Nikicu Zdunića i film “13+” za najbolji scenario; Bobana Čvorovića i film “Soa” za najboljeg glumca; Manuelu Martell i film “Valparaiso” za najbolju glumicu. Specijalno priznanje selekcije Rani radovi žiri je uputio filmu „After School Knife Fight” Caroline Poggi, i Jonathana Vinela.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *