Na konferenciji za medije održanoj u utorak, 27. 3. 2018. godine, u prostorijama G Kikinda, žiri za dodelu književne nagrade Dušan Vasiljev objavio je da će priznanje za 2017. godinu, plaketa kao i novčani iznos. pripasti Radoslavu Petkoviću za zbirku eseja Kolumbovo jaje („Akademska knjiga“). Žiri je odluku doneo većinom glasova. Na konferenciji za medije članovi žirija naveli su da se u konkurenciji našlo 111 naslova i ponovili da su se u najužem izboru, pored pomenutih dela, našli i roman Mire Otašević Gorgone („Geopoetika“), kao i knjiga pesama Ognjenke Lakićević Ljubavna pisma Guglu („KrR“).

U obrazloženju žirija u sastavu Ana Pejović, Vladimir Arsenić i Srđan Srdić, naglašava se da su Petkovićevi eseji plod izrazite erudicije jednog od poslednjih srpskih autora koji se intenzivno i sistematski bavi ovim plemenitim žanrom, što predstavlja svojstvenu hrabrost i kvalitet po sebi. Petković svoje tekstove piše sa specifičnim poletom i elegancijom, lucidno i krajnje promišljeno, svestan da je pripadnik kulture koja daleko nadilazi lokalne i nacionalne granice, preuzimajući na sebe opservacije koje se tiču opšteevropksih toposa, na taj način delujući u jednom univerzalnom narativu, svojstvenom literaturama velike tradicije. U dva od tri eseja, Petković iznosi nove poglede i uvide u prirodu i smisao Prvog svetskog rata, što je više nego indikativna veza sa svetom u kom je svoj kratki život proveo, ali i koji je opsesivno tematizovao Dušan Vasiljev.

Književnu nagradu Dušan Vasiljev na godišnjem nivou dodeljuje G Kikinda u znak promocije savremene srpske književnosti, kao i simbol sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *