Na „Danima Nastasijevića“ u Gornjem Milanovcu

NAGRAĐENA PROZA DAVIDA KECMANA

Na ovogodišnjem književnom konkursu „Tragom Nastasijevića“, koji petnaest godina raspisuje Narodna biblioteka „Braća Nastasijević“ u Gornjem Milanovcu, u kategoriji proznih ostvarenja nagrađen je i David Kecman Dako, pesnik, prozni pisac i kritičar koji živi i stvara u Somboru. Specifičnost ovog književnog konkursa za poetska, prozna i esejistička ostvarenja, sadržana je u zahtevu da radovi budu u dosluhu sa poetikom Momčila Nastasijevića, zasigurno jednog od međaša u srpskoj književnosti, izrazitog moderniste, bilo da je reč o poetskom ili proznom izrazu.
Odlukom stručnog žirija, kojim je predsedavao pesnik Petar Miloradović, a članovi su bili Ana Ubović, diplomirani filolog, i Anica Đoković, profesor srpskog jezika i književnosti, David Kecman Dako je dobio treću nagradu u žanru proze i to za ciklus kratkih lirsko-meditativnih priča, na konkurs upućenih pod zahjedničkim imeniteljem „Naspram drveta koje svetli“. Osim naslovne, ciklusom je obuhvaćeno još sedam priča: „Između mene i neba“, „Vremenom kapljice krvi“, „ U svetu dobrih ljudi“, „Opet smo se sreli“, „A šta posle“, „I čuvaj se da ne ozebeš“ i „Kad tome dođe čas“. Dobitnici prve, odnosno druge nagrade za priču su Branislav Banković, a druge Pavle Zelić.
Svečanost povodom dodele priznanja i promocije 15. Godišnjaka „Slovo ćirilice“, na čijim su stranicama svi nagrađeni poetski, prozni i esejistički radovi, kao i radovi posvećeni ćiričičnom pismu, održana je u sredu, 24. oktobra, u okviru manifestacije „Dani Nastasijevića“, u prostoru Moderne galerije Kulturnog centra Gornjeg Milanovca.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *